Muzeum Techniki i Motoryzacji w Białymstoku

Masz się czym pochwalić? Tutaj możesz zamieścić swoją reklamę, w tym czysto komercyjną. Jedyny warunek: trzymaj się tematu forum!!!

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

polninken
125...249 postów
125...249 postów

Muzeum Techniki i Motoryzacji w Białymstoku

Post autor: polninken »

Dziś miałem okazję odwiedzić "konkurencję" czyli muzeum wymienione w tytule. Zachęciły mnie ich reklamowane zbiory motoryzacyjne ale i wzmianka o elektronice retro...
I tu zdziwienie, jeśli chodzi o samochody to głównie powojenne - cały przekrój motoryzacji obozu socjalistycznego, kilka amerykańców, 2 Rolls Royce (to juz cos)...itp. Tu jest na co popatrzeć.
Natomiast jeśli chodzi o elektronikę to...trochę wstyd. Dużo sprzętu liczącego (kalkulatory z wyświetlaczami nixie, elektromechaniczne "liczydła", komputer Robotron 1715...jakieś komórki wielkości pustaka). Z kolei z naszej tematyki...niestety marnie. Same radia z lat 60-70-80tych od Tatr i Rondo po kupę klocków dzierżoniowskich, Barkarole, Sonaty, i inne póżnolampowe. Najstarszy egzemplarz to VE301, potem Aga i Pionier U w słabym stanie.
Z kolei TV głównie antaresopodobne, i różne wczesnokolorowe typu Rubina, Jowisza i Syriusza. Ani Belwedera, ani nawet Szmaragda tam nie widziałem.
Ogólnie...zajść popatrzeć można ale na super reklamę instytucja nie zasługuje. Pozostaje trzymać kciuki aby w przyszłości znalazły się tam rzeczy naprawdę godne pokazania...
niemieckie wystawki - najtańszy sklep RTV
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Muzeum Techniki i Motoryzacji w Białymstoku

Post autor: Thereminator »

A czy to nie są przypadkiem eksponaty zbierane przez Radio Białystok jakieś dwa lata temu? Była potem z tego wystawa "Magia Radia" - gdzieś na forum wrzuciłem skan ulotki.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

To ciekawe. Ostatnio spędzam trochę czasu w Białym, więc pewnie zajrzę :)
polninken
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: polninken »

Akurat z Radiem Białystok nie ma to chyba wiele wspólnego - pamiętam wystawę Magia Radia i eksponaty były tam wyraźnie ciekawsze...pozatym pięknie odrestuarowane.
Piotr - zapraszam. przy okazji zapraszam do drugiego Muzeum z którym jestem powiązany rodzinnie - chodzi o Muzeum Kresowego Domu w Białostoczku (7km od B-stoku w kierunku Lublina), gdzie oprócz wystawy wnętrz dworu szlacheckiego i zbioru instrumentów muzycznych pomagam przy tworzeniu wystawy elektroniki retro.
niemieckie wystawki - najtańszy sklep RTV
ODPOWIEDZ