Właśnie przymierzam się do budowy małego piecyka na SE EL84 do pogrywania w domu (PP na tych lampach to zdecydowanie za mocna kombinacja do wieczornego grania). Ma to być dość prosta konstrukcja na wzór preampu atomica. Analizując sobie różne schematy, zastanowiłem się nad jedna rzeczą, dlaczego nie praktykuje się układów, w których kanał czysty uzyskuje się poprzez odcięcie 3 i 4 stopnia. Weźmy np. wspomniany atomic (
http://www.fonar.com.pl/audio/diy/head/schemat3.gif ), nie można by zastosować przełącznik np za kondensatorem 022uF podpinający sygnał bezpośrednio pod korektor ? Rozumiem, że już na 1 rzut oka widać różnice w wartościach elementów pomiędzy pierwszymi 2 stopniami przesteru, a kanałem czystym fendera, ale chodzi mi o to, czy za pomocą 2 lampek można by skonstruować 2 kanałowy piecyk (na ogół budowane są konstrukcje dla których każdy kanał posiada osobne lampy-dlatego, że tak się powinno robić, czy dlatego, że ktoś "mądry" już tak kiedyś zrobił i tak wszyscy robią). 2 sprawa która mnie ciekawi, to dlaczego w układach czystych stosuje się korektor pomiędzy 1 a 2 stopniem a w przypadku przesteru, już za wszystkimi stopniami ?
Mam nadzieje, że moje pytania nie są zbyt głupie

pozdrawiam