Teslacoil pisze:Wzbudza się i to konkretnie. Sygnał pochodzący od wzbudzenia ponadakustycznego jest na siatce obcinany od góry, dlatego pojawia się napięcie ujemne. Wykorzystaj wolną połówkę ECC na wtórnik, poza tym powalcz z odsprzężeniem zasilania poszczególnych stopni.
Czyli wtórnik mam przenieść z ECL na ECC? W sumie nie ma problemu.
O co chodzi z odsprzężeniem?
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Przenieś. Wykorzystywanie triody w ECL w wysokoczułym ustrojstwie nawet na wtórnik to ostateczność, a tu masz do tego wolną E(C)C . Odsprzężenie polega na włączaniu ogniw RC na zasilaniu pomiędzy poszczególnymi stopniami, już szeregowy 1k i za nim do masy 22uF może dużo pomóc. Zrób najpierw trick z wtórnikiem, bo jak zrobisz dwie rzeczy od razu, to nie dowiesz się co było przyczyną wzbudzenia.
Teslacoil pisze:Przenieś. Wykorzystywanie triody w ECL w wysokoczułym ustrojstwie nawet na wtórnik to ostateczność, a tu masz do tego wolną E(C)C .
Chciałem tam dodać kiedyś jeszcze jeden stopień albo wykorzystać na pętlę efektów albo na kanał czysty, zgodnie z sugestiami Jethrotulla. Ale może pętlę da się zrobić na triodzie z ECL?
Teslacoil pisze:Odsprzężenie polega na włączaniu ogniw RC na zasilaniu pomiędzy poszczególnymi stopniami, już szeregowy 1k i za nim do masy 22uF może dużo pomóc. Zrób najpierw trick z wtórnikiem, bo jak zrobisz dwie rzeczy od razu, to nie dowiesz się co było przyczyną wzbudzenia.
Idę w takim razie lutować. Wielkie dzięki
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Teslacoil pisze:Przenieś. Wykorzystywanie triody w ECL w wysokoczułym ustrojstwie nawet na wtórnik to ostateczność
Oj, Tomek, chyba nie taki diabeł straszny. Ja co prawda miałem okazję wykorzystać triodę z ECLki na wtórnik tylko w umiarkowanie czułym wzmacniaczu, ale Painlust robi takie rzeczy seryjnie
Chyba skończyłem mojego heada Zrobiłem go w końcu na turret boardzie na 2x 6N2P-EW i 1x 6P1P. Schemat to Soldano Atomic by Painlust. Nie brumi i się nie wzbudza. Zostało jeszcze zrobienie fachowego panelu frontowego i ewentualne "przedzwonienie". I wio na Allegro
Załączniki
Ostatnio zmieniony pn, 12 maja 2008, 09:53 przez Marvel, łącznie zmieniany 1 raz.
Teslacoil pisze:A "middle" to gdzie się podział? Na stałe spięty, czy może Baxandall'a zaprzęgłeś?
No niestety Middle na stałe. Bo mam tylko 4 gałki a z Master Volume nie chcę rezygnować. Mam dużo chickenheadów a obecny panel i tak do poprawki (krzywe ledy ) więc pewnie Middle się pojawi.
Kurde, ładne to, skubany!
Kilka pytań:
Z czego zrobiłeś tę białą lamówkę wokół przedniego panelu?
Skąd taki dziwny rozkład lamp z lampą mocy z przodu?
Nie chwieją Ci się elektrolity w filtrze zasilacza?
Uczepię się, że rezystor antyparazytwy mogłeś jakoś do połowy zasłonić termokurczem, bo lut między nim a kabelkiem wisi w powietrzu.
Ja właśnie kończę swój wzmacniacz na Twojej szasce, i już widzę że źle ją zaprojektowałem :/