Witam!
Dojrzałem do decyzji zakupu oscyloskopu i jak starczy kasy to nawet i generatora. Widzę jak koledzy na forum podchodzą do tematu budowy wzmacniaczy i patrzę na swoją pracę nie popartą żadnymi pomiarami - poza prądem i napięciem - jak na robienie czegoś na pół gwizdka. Pomiar na tzw. "słuch" często jest złudny. Na Allegro roi się od oscyloskopów pod USB ale nie mam rozeznania w temacie więc nie chce wyrzucić kasy w błoto. Dlatego tez pytam kolegów na co powinienem zwrócić uwagę a czym nie zawracać sobie głowy? Co do generatora to czy niskim kosztem można takowy wykonać czy jednak lepiej zakupić gotowy? Co do kosztów na oscyloskop planuje wydać do 200 zł - mam nadzieje że nie ośmieszyłem się z tą kwotą
Oscyloskop na usb to najprostsza droga do zdemolowania komputera. Poszukaj używanego prostego rosyjskiego z serii C i sondy 1:10. Oscyloskop dobrze by był dwukanałowy. A generator zrób wg noty aplikacyjnej ICL8038, całkowicie wystarcza, a zrobisz za niewielkie pieniądze.
Nie raczej coś takiego: http://allegro.pl/item358321248_sprawny_c112a.html
przyzwoite 10MHz, czułość znośna, prosty jak cep. Na początek idealny. Jest też coś podobnego w wersji dwukanałowej bez multimetru. Ale dzisiaj coś posucha z oscyloskopami.
Czasem za śmieszne pieniądze można dokupić pasujący wizualnie generator m.cz.
Beier pisze:Dlatego tez pytam kolegów na co powinienem zwrócić uwagę a czym nie zawracać sobie głowy? Co do generatora to czy niskim kosztem można takowy wykonać czy jednak lepiej zakupić gotowy?
Spróbuję się skontaktować z Jasiem bo mieszka niedaleko mnie a ponoć ma coś na zbyciu jakby wynikało z topiku który podałeś. Od zaufanego człowieka zawsze lepiej brać tego typu sprzęt
Za pomocą oscyloskopu analizuje się sygnał, więc najlepiej wygenerować taki sygnał z kompa i obejrzeć go na oscyloskopie. Wtedy będzie wiadomo, czy generator jest w miarę OK, czy nie. Tak mi się wydaje Możemy też porównać sygnał np. 1kHz z mojego generatora i z Twojego komputera pokazując zdjęcia przebiegów.
PS. Piła to chyba nie to samo, co trójkąt?
Pozdr, Marcin The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein marvelamps.com
Ok Marvel tylko muszę poczekać na sondę do oscyla. W tym progu jest wszystko - piła i trójkąt też. Ogólnie to okazuje się ze słyszę dźwięki od 7Hz a przy 19000Hz już jestem głuchy jak pień. Słuchawki maja pasmo 5Hz do 32kHz. Program to Test Tone generator.
Beier pisze:W tym progu jest wszystko - piła i trójkąt też. Ogólnie to okazuje się ze słyszę dźwięki od 7Hz a przy 19000Hz już jestem głuchy jak pień. Słuchawki maja pasmo 5Hz do 32kHz.
Mysle, ze testujac sluch sygnalem piloksztaltnym, te 7Hz od dolu jest kiepskim wynikiem. Ja mam takie sluchawki, ze slysze od 0.000000001 Hz, a nizej nie schodzilem, bo nie mialem dostatecznie duzo czasu.
(mam nadzieje, nie pogniewasz sie za ten zart)
Pzdr.
Beier pisze:Ok Marvel tylko muszę poczekać na sondę do oscyla. W tym progu jest wszystko - piła i trójkąt też. Ogólnie to okazuje się ze słyszę dźwięki od 7Hz a przy 19000Hz już jestem głuchy jak pień. Słuchawki maja pasmo 5Hz do 32kHz. Program to Test Tone generator.
Mhm, z tego co wiem, jak słyszysz poniżej 20Hz to się już leczy.