BIAS
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- fresostrowiec
- 250...374 postów
Re: BIAS
TS50 ma 50VA a nie 50W więc nawet jak chcesz nawinąć 50 watowe tg z fd=50Hz to potrzebny ci rdzeń z jakiegoś TS70 - TS80 - ja teraz nawijam 50 watowa trafko na rdzeniu z TS90/8
- fresostrowiec
- 250...374 postów
przymałe w stosunku do wzmacniaczy hifi - np 50W trafo do hifi musi mieć przynajmniej 22cm kwadratowe natomiast 50W trafko do gitary wystarczy jak ma 15cm kwadratowychBeier pisze:Ok przesunięcie fazowe... W częstotliwościach słyszalnych fi jest w jakim przedziale? Poza tym z tego co wiem to specjalnie daje się trochę przymałe trafa w gitarowcach
wielkość traf zależy od mocy i pasma dlatego w gitarowcach można stosować mniejsze trafka
a co do przesunięć fazowych - chyba nie musisz się nimi przejmować - ja nie znam człowiek który na ucho wykrył że ten wzmacniacz na takiej częstotliwości przesuwa faze o tyle a na tej częstotliwości o tyle

U mnie w 50W EL34PP jest przewinięte przez KaKa TS50 i chodzi świetnie, a mam również przez niego nawinięte trafo do 4xEL34 na bazie TS90 (wszystko kształtki EI84)fresostrowiec pisze: wielkość traf zależy od mocy i pasma dlatego w gitarowcach można stosować mniejsze trafka

To może ktoś mi jeszcze podpowie, jakie trafko do układu 4xEL84 ?
Czy można by trafo do PP 2xEL34 zastosować do 4xEL84 ? bo skoro TS50/49 można tak zastosować....
I wracając do pytania z jednego z postów, czy zabawa we wspólny układ barwy tonu nie jest mimo wszystko, komplikacja układu ?

I wracając do pytania z jednego z postów, czy zabawa we wspólny układ barwy tonu nie jest mimo wszystko, komplikacja układu ?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
Kwadra EL84 "życzy" sobie 4kOM a para EL34 3,6kOM więc da rade. Tylko trzeba uważać na dopuszczalne prądy uzwojeń
Tu masz trafo do 2xEL34
Wystarczyło na forum poszukać w temacie "Znalezione na Allegro". Na 4xEL34 to będzie jakieś 100W no i co za tym idzie trafo większe i droższe... Powiedz jeszcze że ten twój kumpel chce tym grać w domu to niech zacznie już zbierać na aparat słuchowy. Ja po teście ampa 2W przy głośniku 95dB sprawności w mojej skromnej komnacie nie mogłem się już tak cieszyć audiofilskim brzmieniem mojego very sophisticated zaawansowanego słuchawkowca na 2xECL86 

3,6kOM wychodzi przy "normalnych" Ua na poziomie 350VPiotr pisze:W jakiej wersji?megabit pisze:para EL34 3,6kOM
Bo widzisz, to dość elastyczna lampa i w pierwszej z brzegu karcie katalogowej są propozycje układów z obciążeniem od 2k8 do 11k

Sam mam w tym momencie trafko do czwórki EL34 o Raa 3K8 a więc do wyżyłowanych napięć Ua
nie no, w domu to on ma małego tranzystora (ble), piecyk ma być do grania w miejscu prób zespołu - garaż/salkaBeier pisze:Tu masz trafo do 2xEL34Wystarczyło na forum poszukać w temacie "Znalezione na Allegro". Na 4xEL34 to będzie jakieś 100W no i co za tym idzie trafo większe i droższe... Powiedz jeszcze że ten twój kumpel chce tym grać w domu to niech zacznie już zbierać na aparat słuchowy. Ja po teście ampa 2W przy głośniku 95dB sprawności w mojej skromnej komnacie nie mogłem się już tak cieszyć audiofilskim brzmieniem mojego very sophisticated zaawansowanego słuchawkowca na 2xECL86

mój piecyk posiada 2xEL84 i powiem ze dla mnie, jest on za mocny do gry w domu (!). Trzeba będzie pomyśleć o jakimś SE na EL84
Najpierw kolega chciał 100W

co do tego trafa, przeglądam z zainteresowaniem forum triody (zwłaszcza dział sprzedam/oddam etc) i musiało mi to trafo umknąć, szkoda tylko ze nie ma wyprowadzeń na kolumny 4 i 16 ohm, ale może za dużo wymagam ?
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
To też będzie za dużo. IMHO to na garaż wystarczającoWicker pisze:Trzeba będzie pomyśleć o jakimś SE na EL84

Popróbuj coś z EL95. Sam mam to w planach. TG2 daje świetne Ra (10kOM) dla tej lampki przy 8OM a więc standardowym głośniku.
Można też pokombinować na ECC82/85

Czemu od razu SE? Wiem że TG2,5 czy TG5 łatwo dostępne i w ogóle wszystko z nim łatwo (dobrze że nie jest łatwopalny
) ale są też słabsze lampki które możesz spiąć w PP - chociażby taka EL95 

Można tyle że my domowi grajkowie (ja) potrzebujemy małej mocy 
Pozatym mam 4 szt EL95 i każda innego producenta

Pozatym mam 4 szt EL95 i każda innego producenta