Wzmacniacz lampowy stereo + zasilacz.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Wzmacniacz lampowy stereo+zasilacz.

Post autor: krzem3 »

Oczywiście najlepiej powrócić do rezystorów katodowych 2x470ohm z automatyczną regulacja, ale polaryzacja siatek niweluje również powstałe zniekształcenia.Jeżeli chodzi o lampy ECC-99 to nie widziałem żadnego schematu z tą lampą,a rezystory 100ohm mogę w każdej chwili dołożyć,tak jest w wzmacniaczach Audio Note. Kondesatora w katodzie ECC-99 nie mam, specjalnie narysowałem tak jak bym wyczuł że będzie to dyskutowane. Moim zdaniem kondesatorów jak najmniej w torze wzmacniacza,tylko tam gdzie są koniecznie potrzebne. Napięcie większe jest przewidziane +470V proszę zobaczyć do schematu zasilacz jest układ przełączający napięcia a tam przekaźnik z napięciem zmiennym 370V przekreślony na czerwono. W obecnej chwili nie korzystam z tego napięcia bo mam problem z zasilaniem siatek 2.EL-34,ponieważ maksymalne napięcie podawane na siatkę 2 nie może przekroczyć 425V i zastanawiam jak ten problem rozwiązać i czy warto. Regulację polaryzacji siatki w każdej z lamp EL-34 jest najlepsza,lecz są ograniczenia z powodu braku miejsca.Lampy mam parowane po 4szt na kanał.Pętla sprzężenia zwrotnego 10dB jest zainstalowana tylko nie podłączona do układu, ponieważ nie korzystam z niej.Kondesatory odsprzęgające są przy lampach ECC-82 i ECC-99 0,22uF i 10uF oraz transformatorze wyściowym 0.22uF /środek/ oraz w zasilaczu. krzem3

Sprostowanie.Na schemacie w zasilaczach przedwzmacniaczy są narysowane dwa rezystory ceramiczne po 100ohm zamalowane na czarno ponieważ pomyliłem wartości rezystorów które napisałem na rezystorach. Proszę nie kojarzyć ich z dławikami. Dławiki są bliżej transformatora sieciowego i obok pisze dławik. krzem3
Ostatnio zmieniony śr, 7 maja 2008, 23:54 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Kilka zdań o sobie.

Nie jestem elektronikiem, lecz kuśnierzem-specjalistą od futer. Moim hobby w wolnych chwilach to elektronika, dawniej radioamator. Od wielu lat moim marzeniem było skonstruowanie wzmacniacza lampowego o większej mocy. To okres wspomnień z mojego dzieciństwa kiedy urzekł mnie czar żarzących się lamp. krzem3.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

krzem3 pisze:Oczywiście najlepiej powrócić do rezystorów katodowych 2x470ohm z automatyczną regulacja, ale polaryzacja siatek niweluje również powstałe zniekształcenia.
Jakie zniekształcenia? :|
Mierzyłeś to czymś? Porównywałeś obie wersje?
krzem3 pisze:Jeżeli chodzi o lampy ECC-99 to nie widziałem żadnego schematu z tą lampą
Trzeba było kilka rzeczy przeliczyć samodzielnie. Konstruowanie wzmacniacza na zasadzie dokładania klocków wyciętych z innych schematów nie jest najlepszym pomysłem.
krzem3 pisze:Kondesatora w katodzie ECC-99 nie mam, specjalnie narysowałem tak jak bym wyczuł że będzie to dyskutowane.
To ja nie rozumiem. We wzmacniaczu nie ma, a na schemacie jest, mimo że jego umieszczeniejest błędem? Bez sensu trochę.
krzem3 pisze:Moim zdaniem kondesatorów jak najmniej w torze wzmacniacza,tylko tam gdzie są koniecznie potrzebne.
Dlaczego? (tak, to prowokacja ;) )
krzem3 pisze:maksymalne napięcie podawane na siatkę 2 nie może przekroczyć 425V
400V. Dodatkowe 25, czy 30V spada na Rk.
krzem3 pisze:Pętla sprzężenia zwrotnego 10dB jest zainstalowana tylko nie podłączona do układu, ponieważ nie korzystam z niej.
Dlaczego?
krzem3 pisze:Kondesatory odsprzęgające są przy lampach ECC-82 i ECC-99 0,22uF i 10uF oraz transformatorze wyściowym 0.22uF /środek/ oraz w zasilaczu.
Ale stopnie nie są oddzielone rezystorami, więc takie odsprzęganie o kant stołu rozbić.
krzem3 pisze:Kilka zdań o sobie [...]
Od tego trzeba było zacząć.
A zatem czołem 8)
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Panie Piotrze jak się chce na siłę znaleźć igłę w stogu siana to się ją znajdzie.Może Pan spróbuje uszyć futro z norek,a radzę Panu jeszcze posłuchać jak płynie prąd w przewodach sygnałowych audiofilskich. Czołem. krzem3
Ostatnio zmieniony czw, 8 maja 2008, 15:50 przez krzem3, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

krzem3 pisze:Panie Piotrze
Na forum tradycyjnie mówimy sobie po imieniu, bez "panowania".
krzem3 pisze:jak się chce na siłę znaleźć igłę w stogu siana to się ją znajdzie.
Owszem. Po to tu jestem. Wszak to nie piaskownica, lecz "układy i urządzenia".
krzem3 pisze:Może Pan spróbuje uszyć futro norek
Spróbuję niezwłocznie, kiedy zagrasz na fagocie solo ze Święta Wiosny Strawińskiego. Może być? ;)
krzem3 pisze:a radzę Panu jeszcze posłuchać jak płynie prąd w przewodach sygnałowych audiofilskich.
To a'propos pytania o pomiary dwóch wersji polaryzacji, o zasadność niestosowania sprzężenia zwrotnego, czy o niechęć do stosowania kondensatorów?

ps. Była kiedyś dyskusja kiedy to kondensator jest w torze, a kiedy nie. Polecam ;)
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Nie, ja wzmacniacz a Ty futro z norek,kto na tym wyjdzie lepiej. Dziękuję za wniesione uwagi co do wzmacniacza. krzem3
traxman

Post autor: traxman »

"Szlagen - trafen - machen" to się porobiło - Panowie olimpiada dopiero za miesiąc :D
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

krzem3 pisze:Panie Piotrze jak się chce na siłę znaleźć igłę w stogu siana to się ją znajdzie.Może Pan spróbuje uszyć futro noreki,a radzę Panu jeszcze posłuchać jak płynie prąd w przewodach sygnałowych audiofilskich. Czołem. krzem3
A jak wygląda ta noreka bo ja Animal Planet nie oglądam?
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Beier pisze: A jak wygląda ta noreka bo ja Animal Planet nie oglądam?
To taki wyrosniety swistak...
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Beier »

krzem3 pisze:
Beier pisze:
krzem3 pisze:Panie Piotrze jak się chce na siłę znaleźć igłę w stogu siana to się ją znajdzie.Może Pan spróbuje uszyć futro noreki,a radzę Panu jeszcze posłuchać jak płynie prąd w przewodach sygnałowych audiofilskich. Czołem. krzem3
A jak wygląda ta noreka bo ja Animal Planet nie oglądam?
Wybierz się do fermy hodowlanej to zobaczysz jak wygląda.
krzem3 nerwowy coś widzę :?
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Już mi mineło.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

krzem3 pisze:Już mi mineło.
O, i zdjęcie eleganckie. To rozumiem :)
traxman

Post autor: traxman »

Wrysowałem rezystory wyrównawcze w połączeniach równoległych lamp.

4x47Om/0.25W dla stopnia sterującego
4x10Om/0.5W dla stopnia mocy
Załączniki
Wzmacniacz schemat elektryczny.JPG
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam Adam. Konkretnie i rzeczowo pomogłeś w rozwiązaniu problemu trochę za mocnych lamp ECC-99 w sterowaniu. Dziękuję. krzem3
PS. Kto może zna adres E-mall firmy Amplifon ze Staszowa,dziękuję za podpowiedż.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

ODPOWIEDZ