Kupiłem Elektrita!!!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Kupiłem Elektrita!!!
Nie wiem, czy dobrze zrobiłem, ale kupiłem tego Elektrita:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=324066024
Powiedzcie, czy to dobry zakup był. Co o nim sądzicie? Na droższego nie było mnie stać. Mam dobrego stolarza, który zrobi obudowę. Nie wiem, czy z elektroniką dam radę. No i już zaczynam szukać części. Macie coś, np. skalę?
I jeszcze jedno pytanie: jak bardzo środek jest oryginalny?
Pozdrawiam!
Maciek.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=324066024
Powiedzcie, czy to dobry zakup był. Co o nim sądzicie? Na droższego nie było mnie stać. Mam dobrego stolarza, który zrobi obudowę. Nie wiem, czy z elektroniką dam radę. No i już zaczynam szukać części. Macie coś, np. skalę?
I jeszcze jedno pytanie: jak bardzo środek jest oryginalny?
Pozdrawiam!
Maciek.
Kim jestem, skąd przychodzę, dokąd idę...
Co sprawia, że mogę zapytać o "arche"?
-
- 1250...1874 posty
Re: Kupiłem Elektrita!!!
Żeby to był jeszcze Elektrit.... ale tak serio to może być nawet coś ciekawszego - zresztą kolega Czujnik już o tym pisał. Środek wygląda całkiem przyzwoicie, powinno się dać uruchomić. Gorzej ze skalą - jak to jak jakaś mała manufaktura to będzie duuuży problem. Tak swoją drogą - jak już radio dostaniesz w swoje ręce to zrób dobre zdjęcie tego kawałka skali, może ktoś to zidentyfikuje.
Tak czy inaczej - gratuluję zakupu i życzę cierpliwości w restauracji!
Pozdrawiam
Tak czy inaczej - gratuluję zakupu i życzę cierpliwości w restauracji!
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 625...1249 postów
Nie Elektrit? Szkoda (bo się napaliłem na niego), ale i tak się cieszę, bo w końcu będzie to jakieś radio przedwojenne i niedrogo jak na modele z tego czasu. A o co chodzi z tym Poltonem? Zaciekawiło mnie to.
-
- moderator
Raczej nie. A 'Polton' to polski wytwórca głośników, czyli radio zapewne było jako całość zrobione u nas. Nie jest to prosta jednoobwodówka, więc pewnie nie samoróbka, tylko coś fajnego - może Tekafon?Maciej Szczodrowski pisze:Nie Elektrit? Szkoda (bo się napaliłem na niego), ale i tak się cieszę, bo w końcu będzie to jakieś radio przedwojenne i niedrogo jak na modele z tego czasu. A o co chodzi z tym Poltonem? Zaciekawiło mnie to.
-
- 625...1249 postów
Oczyściłem dzisiaj środek radia, poprawiłem zimne luty. znalazłem w nim masę kondensatorów z metką "Sator" (Austria?), jeden kondensator "Always" i jeden "Dubiliter".
Lampy to: RES964, AF2, AK1, PHILIPS MINIWATT E444 (chyba) i jedna niezidentyfikowana. Jest też bardzo ciekawy wskaźnik wysterowania: normalna wskazówka jak w mierniku podświetlana żarówką. Głośnik ma dwa transformatory i to raczej będzie Polton. Co teraz o tym radiu sądzicie?
Jak będę mógł to dam szczegółowe fotki. Boję się je podłączyć do prądu, bo nigdy z czymś takim do czynienia nie miałem. To mnie chyba przerasta. I czy można ten wątek do działu radiowego przenieść?
Pozdrawiam!
Maciek.
Lampy to: RES964, AF2, AK1, PHILIPS MINIWATT E444 (chyba) i jedna niezidentyfikowana. Jest też bardzo ciekawy wskaźnik wysterowania: normalna wskazówka jak w mierniku podświetlana żarówką. Głośnik ma dwa transformatory i to raczej będzie Polton. Co teraz o tym radiu sądzicie?
Jak będę mógł to dam szczegółowe fotki. Boję się je podłączyć do prądu, bo nigdy z czymś takim do czynienia nie miałem. To mnie chyba przerasta. I czy można ten wątek do działu radiowego przenieść?
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 3125...6249 postów
Ja kupiłem Sonneberga rocznik 52 i mam dokładnie te same odczucia. Na razie stoi na półce i się z nim oswajam. Do prądu nie podłączałem. Zrobiłem jeszcze lepszy numer, bo kupiłem też lampowe radio samochodowe rocznik 56. Z nim jeszcze dłużej się będę oswajał pewnie...Maciej Szczodrowski pisze:Boję się je podłączyć do prądu, bo nigdy z czymś takim do czynienia nie miałem. To mnie chyba przerasta.
Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
-
- moderator
Normalny układ w starszego typu odbiornikach (przed erą magicznych oczek) Ten miernik typowo mierzy prąd stały stopnia p.cz. (u ciebie będzie to lampa AF2) objętego ARW. Im mniej pokazuje tym silniejszy sygnal.Maciej Szczodrowski pisze:Oczyściłem dzisiaj środek radia, poprawiłem zimne luty. znalazłem w nim masę kondensatorów z metką "Sator" (Austria?), jeden kondensator "Always" i jeden "Dubiliter".
Lampy to: RES964, AF2, AK1, PHILIPS MINIWATT E444 (chyba) i jedna niezidentyfikowana. Jest też bardzo ciekawy wskaźnik wysterowania: normalna wskazówka jak w mierniku podświetlana żarówką.
Na mojej stronie masz poradnik jak się do tego zabrać. Albo poszukaj fachowca który ci je zrobi (nawet przy tobie albo i u ciebie)Maciej Szczodrowski pisze:Jak będę mógł to dam szczegółowe fotki. Boję się je podłączyć do prądu, bo nigdy z czymś takim do czynienia nie miałem. To mnie chyba przerasta.
Zaraportuj go do moderatora (ta ikonka z wykrzyknikiem).Maciej Szczodrowski pisze: I czy można ten wątek do działu radiowego przenieść?
-
- 625...1249 postów
A czy mógłbyś się wypowiedzieć w kwestii obsdy lamp i tych kondensatorów z jakiego czasu i rejonu jest to radio?
Pozdrawiam!
Maciek.
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- 1250...1874 posty
Wygląda na to że radio będzie podobne konstrukcyjnie do Philipsa 522A, a czasy to mniej-więcej 1934-1936 rok. Może zarzucisz jakimiś fotkami spod chasis?
PS. Co to znaczy że "Głośnik ma dwa transformatory"? O cewkę wzbudzenia Ci chodzi?
Pozdrawiam
PS. Co to znaczy że "Głośnik ma dwa transformatory"? O cewkę wzbudzenia Ci chodzi?
Pozdrawiam
SQ9KQZ
-
- 625...1249 postów
Oto kilka fotek chasis. Może pomogą w identyfikacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- moderator
To radio nie ma nic wspólnego z Philipsem, wyprodukowane mogło być w latach 1935-1937 (potem już nikt by tych lamp raczej nie użył). Nie kojarzy mi się z niczym, mógł to być jakiś rzemieślnik, albo mała (lub mało znana) firma typu Tekafon czy Czerwiński.gachu13 pisze:Wygląda na to że radio będzie podobne konstrukcyjnie do Philipsa 522A, a czasy to mniej-więcej 1934-1936 rok. Może zarzucisz jakimiś fotkami spod chasis?
Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Dzięki za odpowiedź, chociaż trochę zmartwiony jestem. Myślałem, że to naprawdę Elektrit albo coś słynnego. I tak spróbuję je uruchomić. Ma przecież nuemr seryjny, więc musiało być sporo egzemplarzy tego radia. Jakby ktoś z Was cokolwiek sobie rpzypomniał lub wiedział o tym lub podobnym radiu to proszę o info. Naprawdę przyinwestowałem w to radio i żal by było tracić te pieniądze.
A co z dostępnością tych lamp?
Pozdrawiam!
Maciek.
A co z dostępnością tych lamp?
Pozdrawiam!
Maciek.
-
- moderator
Lampy popularne, łatwo dostępne, aczkolwiek nie są tanie jak EF80Maciej Szczodrowski pisze:A co z dostępnością tych lamp?

-
- 625...1249 postów
Zrobiłem w nocy próbny rozruch. Lampy świecą, trafo na chasis delikatnie "mruczy" i na tym koniec. Pora sprawdzić zasilacz.
-
- 10...14 postów
Witam!
Panowie, sprzedawca na Allegro napomknął na producenta - "Po emblemacie z nazwą firmy zostało tylko puste miejsce pod środkowym pokrętłem". A widać tam coś w rodzaju loga Stassfurtowskiego Imperiala. Sześciokąt Stassfurtera widać (chociaż bardzo słabo) także i na skali. I chociaż nie znalazłem akurat takiego Stassfurtera w radiomuseum.org, to jednak myślę że to on.
Panowie, sprzedawca na Allegro napomknął na producenta - "Po emblemacie z nazwą firmy zostało tylko puste miejsce pod środkowym pokrętłem". A widać tam coś w rodzaju loga Stassfurtowskiego Imperiala. Sześciokąt Stassfurtera widać (chociaż bardzo słabo) także i na skali. I chociaż nie znalazłem akurat takiego Stassfurtera w radiomuseum.org, to jednak myślę że to on.