Sieciówki na rdzeniach O lub tak jak piszesz takie trafka jak podałeś - w tym temacie jestem trochę zielony. Tylko właśnie jak wyliczyć indukcyjność uzwojeń pierwotnych kiedy nie znam ani liczby zwojów ani przenikalności magnetycznej rdzenia ani w przypadku TG wielkości szczeliny....
Beier pisze:Sieciówki na rdzeniach O lub tak jak piszesz takie trafka jak podałeś - w tym temacie jestem trochę zielony. Tylko właśnie jak wyliczyć indukcyjność uzwojeń pierwotnych kiedy nie znam ani liczby zwojów ani przenikalności magnetycznej rdzenia ani w przypadku TG wielkości szczeliny....
Zawsze możesz zmierzyć samemu mierząc spadek amplitudy napięcia przemiennego na uzwojeniu trafa.
Pomierzy, pomierzy to tylko 50Hz i czułość miernika też wystarczy. Uzwojenie w szereg z rezystorem np. 100Om, mierzysz napięcie zasilania całości, spadek napięcia na uzwojeniu - prawo Oma, ołówek i już znasz indukcyjność .
W ofercie firmy Indel są trafka sieciowe do lampiaków - ceny całkiem przystępne, tymbardziej, że wykonane są bardzo dobrze. Ostatnio pojawiły się również trafa głośnikowe, lecz nie ma ich jeszcze w cenniku (dziwne). Zdaje się było już o tym na forum. Jeśli sklep ma umowę z Indel-em, powinni sprowadzić trafko w ciągu 2, 3 dni...
Marvel pisze:Piotrze, przypominam, że rozmawiamy o trafach w cenie 1zł/W (brutto)
Owszem. Sieciówki są właśnie w tej okolicy. Oczywiście mniejszy będzie zawsze trochę droższy w przeliczeniu na moc. W cenniku na stronie masz dla przykładu 120W do EL84 za 160zł brutto i 250W do EL34 za 240zł brutto.
Nie robimy mniejszych niż 50W.
Głośnikowych nie przelicza się na moc w podobny sposób. Koszt materiałów jest tam odrobinę inny.
Podmieniłem samorobny dławik trafkiem TG2,5-2-666 i nie poznaję swojego słuchawkowca... Wczesniej był bardzo niski ledwo słyszalny przydźwięk a teraz zero no i jakby dynamika skoczyła Dobry zasilacz to jednak podstawa