Ustalenie punktu pracy lampy

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Ustalenie punktu pracy lampy

Post autor: Beier »

Kurczę... Maksymalny dopuszczalne napięcie anodowe i siatki drugiej to 250V tak jak w karcie ze strony Franka. Nie rozumiem wtedy dlaczego kolega jethortull w swojej końcówce PP klasa AB1 na 6P1P-EW właśnie daje ok 300V?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Beier pisze: Nie rozumiem wtedy dlaczego kolega jethortull w swojej końcówce PP klasa AB1 na 6P1P-EW właśnie daje ok 300V?
Nie wiem, może chciał wydoić z nich większą moc wyjściową, lub zastosował transformator, który współpracował z lampami 6V6 pracującymi właśnie w takich warunkach? Najlepiej niech sam napisze.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Dla mnie max dopuszczalne parametry to była sprawa nie do przekroczenia jednak widzę że można inaczej :) W jakim stopniu jest to dopuszczalne i jak to wpływa na lampę? Rozumiem że gdyby to nie była lampa w wersji EW to po krótkim czasie można by było ją do śmieci wywalić?
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Na te parametry też trzeba umieć patrzeć krytycznie. Dla 6P1P-EW maksymalne napięcie anodowe jest równe napięciu w proponowanym, optymalnym punkcie pracy. Postanowiłem sobie więc tym nie zawracać głowy. Potraktowałem to jako napięcie, dla którego lampa ma podaną długowieczność. Przekroczę o 20% to pewnie i długowieczność spadnie o podobny czynnik. Zauważ, że np. Philips robił PL500 dla których podawał Ua_max=250V i równolegle produkował na tych lampach wzmacniacze, w których Ua wynosiło 500V. Znam kilka konstrukcji, chociażby Studiego, gdzie 6P1P-EW pracuje przy takim napięciu anodowym jak u mnie. Jako dla inżyniera równie dobry jest dla mnie "standard ad hoc" (byle "udokumentowany" kilkoma działającymi konstrukcjami) jak dokument papierowy.

A dlaczego ustaliłem taki punkt pracy a nie inny? Cóż, powód był prozaiczny: takie a nie inne miałem trafo sieciowe. Zamieniłem zresztą i tak prostownik selenowy na krzemowy (zysk Ua jakieś 20 czy 30V) bo po prostu tak mi się bardziej subiektywnie podobał dźwięk.
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki za rozjaśnienie tej kwestii :) Jednakże w związku z tym pojawia się drugie pytanie - skąd wytrzasnąć ch-ki dla innego napięcia siatki drugiej niż 250V ??
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Np. zrobić je sobie :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
Beier
625...1249 postów
625...1249 postów

Pomysł dobry tyle że nie mam miernika :(
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Miernika zwykłego czy miernika lamp? Bo tak naprawdę to wystarczy ten pierwszy i kilka zasilaczy.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
sztyga20
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: sztyga20 »

Odnośnie mocy strat: krzywa obciążenia może ją przekraczać w układzie SE o ile punkt pracy jest ustalony na krzywej mocy strat lub poniżej jej, tak?
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

sztyga20 napisał :
krzywa obciążenia może ją przekraczać w układzie SE o ile punkt pracy jest ustalony na krzywej mocy strat lub poniżej jej, tak?
Zauważ że np. podczas pracy gdy lampa jest wysterowana dodatnim impulsem napięcia na siatce to zwiększa się prąd płynący przez opór anodowy co powoduje na nim spadek napięcia, lub jeżeli nie ma to na impedancja wew. żródła. Układ bez rezystancji w anodzie jest mało opłacalny bo pozostają nam niewielkie zmiany na katodzie. Jezeli dla jednej połówki przebiegu zmiennego pole pod wykresem jest mniejsze lub równe Pa to lampie nic nie będzie. Mimo że krzywa obciążenia wychodzi poza hiperbole mocy admisyjnej.
Ostatnio zmieniony pn, 5 maja 2008, 07:25 przez macylapka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

macylapka pisze:Zauważ że np. podczas pracy gdy lampa jest wysterowana dodatnim impulsem napięcia na siatce to zwiększa się prąd płynący przez opór anodowy co powodóje na nim spadek napięcia, lub jeżeli nie ma to na impedancja wew. żródła. Układ bez rezystancji w anodzie jest mało opłacalny bo pozostają nam niewielkie zmiany na katodzie. Jezeli dla jednej połówki przebiegu zmiennego pole pod wykresem jest mniejsze lub równe Pa to lampie nic nie będzie. Mimo że krzywa obciążenia wychodzi poza hiperbole mocy admisyjnej.
Co? :shock:
macylapka
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: macylapka »

Piotr napisał :
Co?
Troche źle zinterpretowałem, chodziło mi o to że amplituda prądu wyjściowego nie może być wieksza i mniejsza niż 2 * Io. A niedoczytałem i pole pomyliło mi się z klasą AB.

Chciałem jeszcze dodać że jeżeli udałoby się znaleść taki punkt pracy w którym moc admisyjna jest mniejsza od maksymalnej a krzywa obciązenia dzieli się w stosunku 0.6 do 0.4 , z czego górna część przecina hiperbole mocy lub ją przekracza to w pewnym zaresie napięć wejściowych jest możliwa praca lampy w klasie A.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Ja myslę ,że nie można stawiac się w pozycji konstruktora lampy i udawać ,że ją się konstruuje.Kto wojuje z Pa
ten od niej ginie .Konstruktor wyrobu decyduje i określa Pa .A użytkownik ma proste rzeczy zrobić i się nie zastanawiac dużo.
Nic więcej.
Ta lampka jest fajna .Podawałem wcześniej -na foto -że jej Ra wynosi też 3,5 kOhma ultralinearny/.Natomiast przy stosunku mocy :
Pas2/Pa=2,5W:12W=0,208333 pozwala zrobic ultralinearny -z odczepem =sqrt/0,2083333/=0,4564354...0,45.
ODPOWIEDZ