Tylna ścianka do Elektrita Allegro.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Tylna ścianka do Elektrita Allegro.

Post autor: Lech S. »

Witam.
W zasadzie pytanie do Tomasza i nie tylko.Z czego wykonana jest oryginalna tylna ścianka do tegoz radia?Chce taką wykonać wzorujac się na zdjęciach.Moje pytanie bierze sie stad, że spód jest wykonany ze sklejki o grubości około 3 mm.Czyżby tył również?
Pozdrawiam
Lech
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: Tylna ścianka do Elektrita Allegro.

Post autor: jdubowski »

Lech Sołtysik pisze:Z czego wykonana jest oryginalna tylna ścianka do tegoz radia?
Z grubej tektury.
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
========== Mente et malleo ==============
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Lech Sołtysik pisze:Witam.
W zasadzie pytanie do Tomasza i nie tylko.Z czego wykonana jest oryginalna tylna ścianka do tegoz radia?Chce taką wykonać wzorujac się na zdjęciach.Moje pytanie bierze sie stad, że spód jest wykonany ze sklejki o grubości około 3 mm.Czyżby tył również?
Jest to coś pomiędzy płytą pilśniową a bardzo grubą tekturą, o dość nietypowej fakturze. Nie spotkałem dziś nigdzie podobnego materiału, więc nie powiem do czego to jest podobne. IMO nie ma co próbować jej dorabiać, bo i tak nie będzie wyglądać podobnie, lepiej zrobić neutralny tył ze sklejki.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Witam .

Dziękuję za cenne informacje.
Dla Pana Jarosława z Bytomia ciekawostka. Otóż podczas czyszczenia wnętrza skrzynki Elektrita , ujrzałem odbitą pieczęć/bok wewnątrz/, z której odczytałem nazwe miasta BYTOM i jeszcze inne wyrazy.Przypuszczam ,że nazwisko i imię,ale nie do odczytania.

Pozdrawiam
Lech
topol74
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: topol74 »

Tylne ścinki z regóły były wykonywane z tzw FIBRY lub vulcan fibry jest to tektóra prasowana na gorąco z dodatkiem gumy . Doskonałym materiałem do wykonywania takich scianek sa stare duze walizy ktore były wykonywane właśnie z tego materiału!
mozna takie nieraz wykombinować na giełdach staroci lub flomarkach !.
Jednak tylna ścianka jest to medług mnie najtrudniejszy element do rekonstrukcji w starym odbiorniku !.

Widziałem też dość ciekawe rozwiązanie wykonania tylnej ścianki za pomocą kserografu.
A mianowicie miało to miejsce w naszym rodzimym pionierku. Majac orginalne plecy od radia można skserować lub je zeskanować i wydrukować to na odpowiednim paierze jakiś stary papier lekko przybrudzony i nakleić to na odpowiednią tekture lub fibre, nastepnie wycinanie otworów i miejsc na przewód zasilający i antenę tak jak w orginle . Efekt jest dość dobry jednak wiadomo w 100 % niezastąpi to orginalnej ścianki !. Pozatym jest problem ze skanowaniem ścianek dużych rozmiarów trzeba to robić w 2 etapach potem łaczyć programem graficznym . Dość uciążliwa metoda przy plecach o wielkich wymiarach ale zawsze to jakaś alternatywa !

Pozdrawiam !
ODPOWIEDZ