Program - tworzenie PCB

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

piotrekweb
250...374 postów
250...374 postów

Program - tworzenie PCB

Post autor: piotrekweb »

Witam
Zna ktoś program komputerowy do tworzenia płytek PCB, tak aby w nim były układy lampowe ??
Lampa PCL85 to zarazem zwykła śmieciówka, ale i lampa dużych czynów :P :P
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: program-tworzenie PCB

Post autor: KaKa »

Protel, Eagle, EasyPCB... Do wyboru, do koloru :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

Post autor: traxman »

Nie tędy droga.
Do schematów i projektowania nadaje się każdy program. Biblioteki elementów tworzy się w trakcie - nie ma danego elementu to dorysowujesz w edytorze schematów symbol, w edytorze płytek obudowę i już po sprawie. Praktycznie w 90% biblioteki dostarczone przez producenta kompletnie nie nadają się do pracy (pomijając obudowy smd o dużej liczbie wyprowadzeń, te są względnie dobrze rozrysowane). Często nawet w tak prostym elemencie jak dioda o rozstawie 400mils, otwory w padach są błędnie zdefiniowane, mają zbyt małą średnicę.
Rada jest jedna - wybierz taki program, z którego zakład zrobi Ci płytkę (chyba, że robisz sam), później zastanów się jak duże formaty będziesz robić i ile elementów/ warstw będzie potrzebne oraz czy będziesz projektować hierarchiczne schematy - jeżeli nie to bierz najprostszy Eagle lub podobny, a reszty i tak trzeba się nauczyć, a elementy zdefiniować samodzielnie.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

traxman pisze:Praktycznie w 90% biblioteki dostarczone przez producenta kompletnie nie nadają się do pracy (pomijając obudowy smd o dużej liczbie wyprowadzeń, te są względnie dobrze rozrysowane). Często nawet w tak prostym elemencie jak dioda o rozstawie 400mils, otwory w padach są błędnie zdefiniowane, mają zbyt małą średnicę.
Dużo nie robię, ale zgodzić się nie mogę - do tej pory biblioteki z Eagle zdawały egzamin.
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Stosunkowo duzo pracuje w Protelu, i musze sie zgodzic z tym, ze biblioteki defaultowe nie bardzo sie nadaja do uzytku.
Wole sam stworzyc elementy.
traxman

traxman pisze:Dużo nie robię, ale zgodzić się nie mogę - do tej pory biblioteki z Eagle zdawały egzamin.
... :D szczęściarz :D ...

Wg mnie ostatni program, który zrobili inżynierowie dla inżynierów to było środowisko ORCAD4.20 - SCH/PLD/SIM/PCB - było proste, piękne funkcjonalne działające - luksus.

Natomiast dzisiejsze programy np. Protel to całkowita porażka, im wyższa wersja tym gorzej, pomijając paranoję, że oryginalne CD Protel98 - nie działa, od razu po instalacji trzeba patchować! Przyjęła się filozofia Windowsów i to w tej najgorszej części. Niestety jest to standard, byle jaki, ale standard. Biblioteki do dzisiaj mają błędy powielane od lat - np. wszelkiego rodzaju złącza SIP, IDC maja otwory 28mils - znajdźcie takie typy, które pasują, gdy tu trzeba dziury 40mils! A już szczytem jest hermetyczność oprogramowania - ani zapisać w innym formacie, ani wkleić do schowka, za każdy filtr export/import - solidna fakturka. Aktualnie prywatnie pracuje na Circuitmakerze i wystarcza to całkowicie do układów lampowych oraz większości elektroniki, profesjonalnie na Protel 98, bo wyższe wersje mnie odrzucają.

Eagle zapowiada się dobrze, ale nie zrobiłem w nim żadnego projektu.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Wstyd się przyznać ale nie używam (i nie spróbowałem nawet) tego typu programów. Nie jestem elektronikiem - to mnie usprawiedliwia. ;)
Układy lampowe montuję metodą przestrzenną i to nawet dlatego, że daje mi to frajdę, wyginanie końcówek, tworzenia pająka ma w sobie coś z zabawy klockami Lego z lat dziecinnych. Jest po prostu fajowe... :) Do montażu układów półprzewodnikowych używam płytek uniwersalnych lub maluję ręcznie lakierem lub pisakiem - do nieskomplikowanych urządzeń wystarcza.

Parę dni temu jednak trochę już bardziej skomplikowana mozaika dała mi nieźle w kość i stanąłem przed takim oto problemem: mam gotowy rysunek tej płytki w pliku z rozszerzeniem PCB, a więc stworzony w niewspominanym tu dotąd Autotraxie. Nie mam drukarki laserowej, nie jestem drukarzem - to mnie usprawiedliwia ;) ale co muszę zrobić aby móc wydrukować mozaikę na papierze kredowym do termotransferu np. u kolegi lub punkcie z usługami print, ksero itd.?
Eksport? Jak? Czym? Do jakiej postaci (gif, bmp, pdf)?
_
traxman

PCB to niekoniecznie autotrax, to domyślne rozszerzenie. Jeżeli chcesz wydrukować w punkcie ksero to zostaje tylko pdf, on drukuje się w miarę jednakowo (oczywiście jeżeli nie ma błędnych ustawień marginesów). Prześlij mi spakowanego zip'em *.pcb na priva, a spróbuje go odesłać w pdf'ie (ale dzisiaj nie zdążę bo idę na koncert).

PS. Kto, co, jak lutuje to jego prywatna sprawa i nie ma się czego wstydzić i usprawiedliwiać. Mogę dodać, że parę lat temu robiłem ekspresowe zlecenie na dosyć rozbudowany system na 80537+RAM+ROM+ADC+IO, który zmontowałem na PCB uniwersalnej w pająka - miałem dwa dni na całość, zaprojektować i wykonać PCB na pewno bym nie zdążył, a tak było gotowe. Więc nie wstydź się, jeżeli prototypowy - jednostkowy układ wykonujesz na płytce uniwersalnej, bo w takich przypadkach to jedyne rozsądne kosztowo i czasowo rozwiązanie - pełny profesjonalizm :D
pierwszy

traxman pisze: Natomiast dzisiejsze programy np. Protel to całkowita porażka, im wyższa wersja tym gorzej...
...profesjonalnie na Protel 98, bo wyższe wersje mnie odrzucają.
No to dobrze, myslalem ze ze mna jest cos nie tak.
Uzywam Protela PCB 2.8 i Sch 3.0 i jest mi z tym dobrze, kazda proba z nowymi wynalazkami skonczyl sie odinstalowaniem
czy to DXP, czyto Altium :)
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

fugasi :arrow: Co do autotraxa, to może TO jest rozwiązanie Twoich problemów?
Sam z autotraxa drukować nie próbowałem, choć trochę się bawiłem wg artykułów w EdW w instalację i konfigurację autotraxa pod XP.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
wladl
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: wladl »

Robiąc płytki na swoje, "domowe" potrzeby polecam Eagle'a. Prosta i intuicyjna obsługa. Na macierzystej stronie jest mnóstwo bibliotek tworzonych przez użytkowników, lampowe też. Do Protela robiłem kilka podejść, ale jakoś nie polubiliśmy się. Na stronie jednej firm robiącej PCB spotkałem narzędzia do konwersji i jej opis na strawne formaty.
Ograniczeniem może być niewielki format płytki dostępny w wersji free i tylko 2 warstwy. A wszelkie próby "paczowania" kończą się brakiem dostępu do pliku. I co najważniejsze, że działa pod Linuxem.
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Królestwo za uruchomienie Protela PCB 2.8 i SCH 3.0 pod Ubuntu... Poważnie... :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
traxman

KaKa pisze:Królestwo za uruchomienie Protela PCB 2.8 i SCH 3.0 pod Ubuntu... Poważnie... :wink:
To się może nie udać, obie wersje zabezpieczone są kluczem sprzętowym i odwołują się do adresów portu LPT - a to jest odwołanie do urządzenia i chyba nikt nie będzie modyfikował oprogramowania do zupełnie innej niż w Windows obsługi portów. Większe szanse są z Protelem 98 on pracuje na kluczu programowym (numer seryjny) i nie odwołuje się do LPT
pierwszy

traxman pisze:To się może nie udać, obie wersje zabezpieczone są kluczem sprzętowym i odwołują się do adresów portu LPT ...
Nie zawsze sa, pamietam ze jak kupilismy Protela byla taka opcja z zabezpieczeniem sprzetowym lub bez.
Wybralismy wersje bez klucza sprzetowego, z numerem seryjnym i z access codem.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

traxman pisze:
tszczesn pisze:Dużo nie robię, ale zgodzić się nie mogę - do tej pory biblioteki z Eagle zdawały egzamin.
... :D szczęściarz :D ...

Wg mnie ostatni program, który zrobili inżynierowie dla inżynierów to było środowisko ORCAD4.20 - SCH/PLD/SIM/PCB - było proste, piękne funkcjonalne działające - luksus.
Jak już mówiłem dużo nie robię :)

A DOSowy OrCAD fajny był, w szczególności bardzo wygodnie obsługiwany z klawiatury, coś czego mi w orzełku brakuje. Do tego miał inny genialny pomysł - oddzielne biblioteki obudów, dzięki czemu nie trzeba było kombinować jak koń pod górę aby użyć gotowej obudowy w nowo tworzonym elemencie.
ODPOWIEDZ