Ekran do lampy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Ekran do lampy
Czy jest jakiś prosty i sprawdzony (poza kupnem gotowego) sposób na wykonanie ekranu do np takiej ECC83?
Re: Ekran do lampy
Jest
gdzieś mam coś takiego. To po prostu kawałek blachy przyciętej na odpowiednią wysokość i długość i sprężynka która tę blachę trzyma na lampie... jutro zamieszczę fotki

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Zwijane ekrany ze sprężynką mozna pozyskać ze starych OTV lub magnetofonów. Oto przykładowe wykorzystanie takiego ekranu (akurat bez spreżynki) w jednym z preampów painlusta:

Oczywiście mając odrobinę manualnych zdolności i materiał można zwinąć sobie taką rurkę samodzielnie...

Oczywiście mając odrobinę manualnych zdolności i materiał można zwinąć sobie taką rurkę samodzielnie...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Blacha może być z byle jakiego metalu (nie mówię o ołowiu oczywiście
) czy koniecznie Al czy Cu?

- Adam Myslinski
- 250...374 postów
Najlepiej z puszki po konserwach. Jest to tzw. blacha angielska, czyli cynowana blacha żelazna o grubosci ok. 0.25 mm. Bardzo dobrze sie lutuje, latwo ja ciac i zwijac.Beier pisze:Blacha może być z byle jakiego metalu (nie mówię o ołowiu oczywiście) czy koniecznie Al czy Cu?
Pozdrawiam
Adam
Adam
U pana painlust widzę 6N2P pewnie w miejsce ECC83
Jaką konserwę pan proponuje? Gulasz Angielski może być? Znalazłem u siebie trochę miedzianej blachy - może z tego da radę coś sklecić...

Przestańcie z tym panem... U mnie w hi-gainach zawsze siedzą 6N2P-EV. A ekran jest oryginalny z OTV.
Castorama lub inny majsterkowicz - rurki do CO miedziane fi28/1.5 lub 28/1.0 oraz rurki aluminiowe 1" do konstrukcji. Nadają się też łączniki/mufy rur miedzianych fi22 (wchodzą na wcisk) lub fi28. Miedziane lepsze, bo łatwiej przylutować kawałek srebrzanki, aby to zamocować do chassis. Dobrze jest zabrać lampę do przymiarki 

- Adam Myslinski
- 250...374 postów
Gulasz angielski i przysmak śniadaniowyBeier pisze:U pana painlust widzę 6N2P pewnie w miejsce ECC83Jaką konserwę pan proponuje? Gulasz Angielski może być? Znalazłem u siebie trochę miedzianej blachy - może z tego da radę coś sklecić...

Blacha angielska ma te przewagę nad miedzią, że nie odprowadza ciepła z grota lutownicy i spoinę wykonać łatwo, nawet lutownicą małej mocy. Do rurek miedzianych o grubości ścianki 1 mm trzeba pewnie kilkaset watów w grzejniku, aby spoina była pewna.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Konserwa posiada atoli tę przywarę, że zwykle smaczna nie jestAdam Myslinski pisze:Gulasz angielski i przysmak śniadaniowy.

Zaś jej blachę pokrywa jakaś lakieropodobna substancja

Zdecydowanie lepiej przedstawia się tutaj blacha do pieczenia ciast...
Niestety w ostatnim okresie, z trudnych do zrozumienia dla nieobeznanego ze sztuką kulinarną śmiertelnika, powodów...
Masowo stosuje sie na spodzie blachy takie dziwne przetłoczenia...
Których w dawniejszych czasach nie spotykałem

Uniemożliwiają one własciwe wykorzystanie znacznych połaci blachy niestety

W przypadku lutowania miedzianych, czy mosiężnych rur. Wydatnie pomocną może okazać się tzw "opalarka elektryczna" dostępna masowo w hipermarketach...
W przypadku, jeśli zdecydujemy się na zakup urządzenia produkowanego przez mało renomowaną firmę z Dalekiego Wschodu...
Cena takiego pożytecznego precjoza może wynieść niewiele więcej jak 50 PLN

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam