Uniwersalny przester!
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Uniwersalny przester!
Witam! Chciałbym się dowiedzieć, jakie są szanse na zbudowanie uniwersalnego przesteru, o regulowanym paśmie brzmieniowym, takim, żeby nawet po podłączeniu go pod najgorszą końcówkę, zabrzmiał całkiem przyzwoicie. Jeżeli tak, to jak to musiałoby wyglądać od strony konstrukcyjnej?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Uniwersalny przester!
Na lampie czy krzemie? Jak rozumiem, ma w całości kreować przester, a końcówka ma tylko wzmacniać i nic więcej?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Zarówno krzem, jak i lampa, mają swoje zalety i wady, wiec wydaje mi się, że poddanie dyskusji, jednego jak i drugiego będzie koniecznością. Rozważmy zalety i wady jednego i drugiego, przeanalizujmy każdy stopień z osobna, zastanówmy się, jaki sposób możemy wpływać na kreowanie brzmienia, na głębokość tej siary, jak uzyskać najmniejszy szumy. Czy faktycznie jesteśmy skazani na kupowanie tuzina kostek, by uzyskać kilka brzmień, czy można zrobić jeden uniwersalny, wybierając sobie, czy to za pomocą przełącznika, czy potencjometru różne ciekawe brzmienia?
Dyskusja ma format czysto teoretyczny i najlepiej jakby się toczyła tylko i wyłącznie w obrębie przesteru. Pomińmy wszelkie wspaniałe teorie właściwości traf głośnikowych, rodzaju głośników, a skupmy się tylko na tym jednym (możliwościach przesteru), a wydaje mi się, że wspólnie dojdziemy do jakiegoś kompromisu, a jak już znajdziemy wspólny najlepszy kompromis, to w tedy wspólnie będziemy się martwic jak rozwiązać poszczególne stopnie.
Dyskusja ma format czysto teoretyczny i najlepiej jakby się toczyła tylko i wyłącznie w obrębie przesteru. Pomińmy wszelkie wspaniałe teorie właściwości traf głośnikowych, rodzaju głośników, a skupmy się tylko na tym jednym (możliwościach przesteru), a wydaje mi się, że wspólnie dojdziemy do jakiegoś kompromisu, a jak już znajdziemy wspólny najlepszy kompromis, to w tedy wspólnie będziemy się martwic jak rozwiązać poszczególne stopnie.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Teoretycznie mozna cos takiego zrobic. 4 stopnie lampowe z indywidualnie przestrajanymi punktami pracy, mozliwosc sekwencyjnego wlaczania 2 lub 4 stopni (dla zachowania fazy sygnalu w lancuchu), jakies 2 korektory barwy z mozliwoscia dowolnego wlaczania ich miedzy poszczegolne stopnie + regulowane tlumienie sygnalu pomiedzy stopniami.
(Poniewaz mowimy o przesterze wiec pominalem wszelkie obcinacze diodowe itp)
Szkopul w tym ze IMO nikt tego nie bedzie chcial uzywac ze wzgledu na ilosc galek i przelacznikow totalnie niewelujaca ergonomie.
Jednym z powodow dla ktorego gitarzysci czesto uzywaja kilka kostek jest prosty: wie jakie brzmienie ma ustawione na ktorej kostce.
Oczywiscie mozna do takiego uniwersalnego przesteru wpakowac sterownik MIDI, kilkanascie lampek i wyswietlacz - bedzie Rockman albo cos podobnego.
Dla zainteresowanych cyfrowymi procesorami: W styczniu podczas targow NAMM w USa Line6 udostepnili platforme DSP i algorytmy do powszechnego uzytku dla amatorow. http://www.sonicstate.com/news/shownews.cfm?newsid=6291
(Poniewaz mowimy o przesterze wiec pominalem wszelkie obcinacze diodowe itp)
Szkopul w tym ze IMO nikt tego nie bedzie chcial uzywac ze wzgledu na ilosc galek i przelacznikow totalnie niewelujaca ergonomie.
Jednym z powodow dla ktorego gitarzysci czesto uzywaja kilka kostek jest prosty: wie jakie brzmienie ma ustawione na ktorej kostce.
Oczywiscie mozna do takiego uniwersalnego przesteru wpakowac sterownik MIDI, kilkanascie lampek i wyswietlacz - bedzie Rockman albo cos podobnego.
Dla zainteresowanych cyfrowymi procesorami: W styczniu podczas targow NAMM w USa Line6 udostepnili platforme DSP i algorytmy do powszechnego uzytku dla amatorow. http://www.sonicstate.com/news/shownews.cfm?newsid=6291
Aleksander Niemand
Takiego czegoś nie udałoby i tak się zrobić
A nawet gdyby ktoś to zrobił, to byłoby to pewnie z kilkanaście różnych wzmacniaczy w jednym 

VacuumVoodoo pisze:Teoretycznie można coś takiego zrobić. 4 Stopnie lampowe z indywidualnie przestrajanymi punktami pracy,
Nie bardzo jestem przekonany, co do samych zmian punktów pracy, chyba nie wiele to wniesie do samego brzmienia, wiadomo, bowiem że każdy stopień w takim przedwzmacniaczu powinien pracować w klasie A, więc ich punkty pracy powinny być stałe, czy to będzie lampa, tranzystor czy kość.
VacuumVoodoo pisze: jakieś 2 korektory barwy z możliwością dowolnego włączania ich pomiędzy poszczególne stopnie + regulowane tłumienie sygnału pomiędzy stopniami
Przyznaję, że korektor ma decydujące znaczenie i wpływ na brzmienie, i takie rozwiązanie kilku przełączanych korektorów jest bardzo dobrym pomysłem, sam mam trzy równolegle w swoim piecu, przełączanych za pomocą przełącznika. Ale żeby było prościej zrozumieć, o co mi chodzi, to proponuję chwilowo, założyć teoretycznie, że owy korektor jest tylko dodatkiem, z którego zawsze możemy skorzystać lub nie. Więc na razie proponuję go pominąć i nie brać w ogóle pod uwagę, w końcowym etapie naszego przesteru, ponownie do niego wrócimy!
VacuumVoodoo pisze: Ponieważ mówi się o przesterze, wiec pominąłem wszelkie obcinacze diodowe itp.
Wydaje mi się, że to jest sercem każdego przesteru i bez tego obcięcia się chyba nie obejdzie, nie ważne, jaką metodą to zrobimy, czy za pomocą diod, tranzystorów, lamp, czy zasilacza, jak by nie patrzeć, to obcięcie musi być, bo bez tego ani rusz.
VacuumVoodoo pisze: Szkopuł w tym, że IMO nikt tego nie będzie chciał używać ze względu na ilość Galek i przełączników totalnie niwelująca ergonomie.
Szkopuł w tym, że chciałbym uzyskać regulacje szerokości palety tych barw za pomocą tylko dwóch gałek. W tedy na pewno takie rozwiązanie podejdzie każdemu gitarzyście.
VacuumVoodoo pisze: Oczywiście można do takiego uniwersalnego przesteru wpakować sterownik MIDI, kilkanaście lampek i wyświetlacz - biedzie Rockman albo coś podobnego.
Tak to podobno nie problem, multiefektów na tej zasadzie nie brakuje, ale miałem na myśli coś bardziej prostszego, a zarazem uniwersalnego. Czy teraz masz jakiś pomysł?
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Zrob uklad dwustopniowy na jednej ecc83. 1-y stopien RA=220k, Rk=2k z odlaczanym Ck=330nF, 2-i stopien Ra=100k, Rk=5.6k (nie 1.5k a 5.6k) z odlaczanym Ck=10uF. Zastosuj przelacznik zamieniajacy stopnie miejscami. Porowonaj brzmienie.Staszek2 pisze:VacuumVoodoo pisze:Teoretycznie można coś takiego zrobić. 4 Stopnie lampowe z indywidualnie przestrajanymi punktami pracy,
Nie bardzo jestem przekonany, co do samych zmian punktów pracy, chyba nie wiele to wniesie do samego brzmienia, wiadomo, bowiem że każdy stopień w takim przedwzmacniaczu powinien pracować w klasie A, więc ich punkty pracy powinny być stałe, czy to będzie lampa, tranzystor czy kość.
Przester to nie to samo co pasywne obciecie amplitudy, te dwa mechanizmy moga dac ten sam ksztalt sygnalu dla sinusoidy o stalej amplitudzie ale zachowuja sie zupelnie odmiennie przy sygnale dynamicznym o zmiennej t.j. wygasajacej amplitudzie. Sprobuj uzyc w roli "obcinacza" przerzutnik Schmitta to sie przekonasz.VacuumVoodoo pisze: Ponieważ mówi się o przesterze, wiec pominąłem wszelkie obcinacze diodowe itp.
Wydaje mi się, że to jest sercem każdego przesteru i bez tego obcięcia się chyba nie obejdzie, nie ważne, jaką metodą to zrobimy, czy za pomocą diod, tranzystorów, lamp, czy zasilacza, jak by nie patrzeć, to obcięcie musi być, bo bez tego ani rusz.
Co do uzyskania szerokiej palety brzmien przesterowanych tylko dwiema galkami to swietnie dziala taki system:
Wzmacniacz typu JCM800 lub JTM45, galka nr1: Volume we wzmacniaczu, galka nr2: Volume w gitarze
Aleksander Niemand
Potwierdzam to, co napisałeś jest prawdą i to wszystko ma wpływ na brzmienie, są to typowe przyjęte zasady przez konstruktorów różnych firm.
Chciałbym żebyś teraz przeanalizował tak na spokojnie mój pomysł, być może okaże się, że w cale nie jest taki zły i też coś może wnieś w kreowanie tego brzmienia.
Moje obserwacje i pomiarowe analizy udowodniły, że decydujący wpływ na brzmienie ma szerokość, kształt i odcinek zajmowanego pasma akustycznego.
Konstruktorzy kostek rozwiązali ten problem bardzo prosto, wstawiając na wejściu i wyjściu filtry, RC, które decydują o tej szerokości zajmowanego pasma. Trafił mi się kiedyś robiony piec, który miał bardzo przyjemne brzmienie, po ściągnięciu charakterystyki, okazało się, że owy przester zajmuje tylko 1,5kHz. To samo dotyczy się kupczych kostek, w zależności jak szeroko i w którym miejscu stoi, to mamy takie a nie inne brzmienie. Do tego jeszcze dochodzą różnego rodzaju generatory modulacyjne i oczywiście barwa tonu, która ma też bardzo wielki udział na kształt tego impulsu.
Pomyślałem, więc, jeżeli zasada jest taka prosta, to może można by zrobić to uniwersalne:
Jak byś to widział jak by te dwa filtry zrobić płynnie przestrajane za pomocą jednego podwójnego potencjometru. Tak na dobrą sprawę na tej samej zasadzie działa radio. Obwód wejściowy jak i heterodyna są przestrajane za pomocą jednego podwójnego agregatu, tylko, że tam sprawa jest prostsza, z powody wielkiej częstotliwości i nie wielkiej pojemności zmiennej. Tu troszkę sprawa się komplikuje, bo częstotliwości akustyczne są o wiele mniejsze. Ale pomijając na razie ogólnie problemy natury technicznej, czy takie rozwiązanie twoim zdaniem, byłoby korzystne, czy nie?
Chciałbym żebyś teraz przeanalizował tak na spokojnie mój pomysł, być może okaże się, że w cale nie jest taki zły i też coś może wnieś w kreowanie tego brzmienia.
Moje obserwacje i pomiarowe analizy udowodniły, że decydujący wpływ na brzmienie ma szerokość, kształt i odcinek zajmowanego pasma akustycznego.
Konstruktorzy kostek rozwiązali ten problem bardzo prosto, wstawiając na wejściu i wyjściu filtry, RC, które decydują o tej szerokości zajmowanego pasma. Trafił mi się kiedyś robiony piec, który miał bardzo przyjemne brzmienie, po ściągnięciu charakterystyki, okazało się, że owy przester zajmuje tylko 1,5kHz. To samo dotyczy się kupczych kostek, w zależności jak szeroko i w którym miejscu stoi, to mamy takie a nie inne brzmienie. Do tego jeszcze dochodzą różnego rodzaju generatory modulacyjne i oczywiście barwa tonu, która ma też bardzo wielki udział na kształt tego impulsu.
Pomyślałem, więc, jeżeli zasada jest taka prosta, to może można by zrobić to uniwersalne:
Jak byś to widział jak by te dwa filtry zrobić płynnie przestrajane za pomocą jednego podwójnego potencjometru. Tak na dobrą sprawę na tej samej zasadzie działa radio. Obwód wejściowy jak i heterodyna są przestrajane za pomocą jednego podwójnego agregatu, tylko, że tam sprawa jest prostsza, z powody wielkiej częstotliwości i nie wielkiej pojemności zmiennej. Tu troszkę sprawa się komplikuje, bo częstotliwości akustyczne są o wiele mniejsze. Ale pomijając na razie ogólnie problemy natury technicznej, czy takie rozwiązanie twoim zdaniem, byłoby korzystne, czy nie?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Można zrobić filtr parametryczny, ok. Tylko że z mojego doświadczenia wynika coś zupełnie innego w kwestii tego, co jest najistotniejsze dla uzyskania "dobrego" brzmienia. Problem zasygnalizował już Vacum Voodoo, a chodzi o odpowiedź dynamiczną wzmacniacza (czy też ogólnie urządzenia), a więc sprawę, której się korektorem nie załatwi.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Chcesz zrobic filtr pasmowy o regulowej szerokosci pasma i mozliwosci przesuwania go ? Czy przester ma byc przed czy za filtrem? Mysle ze w obu przypadkach bedzie to chyba brzmiec troche jak fuzz i kaczka z pedalem unieruchomionym w jakiejs pozycji.
Nie zapominaj ze charakterystyka czestotliwosciowa ukladu to nie to samo co dynamicznie zmieniajace sie spektrum sygnalu na wyjsciu.
Suma summarum nie licza sie hipotetyczne rozwazania a wynik koncowy t.zn. brzmienie. Zrob i zaprezentuj kilka probek dzwiekowych do oceny nie konstrucji a brzmienia. Potem bedziemy mogli analizowac co, jak i dlaczego. Teraz tylko pokibicuje
Nie zapominaj ze charakterystyka czestotliwosciowa ukladu to nie to samo co dynamicznie zmieniajace sie spektrum sygnalu na wyjsciu.
Suma summarum nie licza sie hipotetyczne rozwazania a wynik koncowy t.zn. brzmienie. Zrob i zaprezentuj kilka probek dzwiekowych do oceny nie konstrucji a brzmienia. Potem bedziemy mogli analizowac co, jak i dlaczego. Teraz tylko pokibicuje

Aleksander Niemand
Właśnie o taki filtr mi chodzi!VacuumVoodoo pisze: Chcesz zrobić filtr pasmowy o regulowanej szerokości pasma i możliwości przesuwania go ?
VacuumVoodoo pisze: Czy przester ma być przed czy za filtrem?
W środku, filtry muszą być dwa, jeden przed a drugi za i obydwa przestrajane jedną gałą.
VacuumVoodoo pisze: Myślę że w obu przypadkach będzie to chyba brzmieć trochę jak fuzz i kaczka ?
No i tu chyba się mylisz, bowiem nie planuję tego tak całkiem w ciemno. Ściągnąłem charakterystykę z fabrycznego multiefektu, po wybraniu takiego, co mi przypadł do gustu i właśnie w ten sposób jest to rozwiązane w tych zabawkach. Problem w tym, że oni to zrobili cyfrowo, a ja chcę to zrobić analogowo.
To akurat nie problem sprawdzić, wystarczy wybrać sobie przester z multiefektu, wrzucić to na oscyloskop, a na wejście zadaj generator z płynną regulacją, powinno się potwierdzić to, co opisałem.VacuumVoodoo pisze: Suma summarum nie liczą się hipotetyczne rozważania a wynik końcowy t.zn. brzmienie. Zrób i zaprezentuj kilka próbek dźwiękowych do oceny i nie konstrukcji a brzmienia.
Sprytne podejście, ja się uda, no to ja pierwszy, a jak coś nie wypali, to nie ja! Tak też można.VacuumVoodoo pisze: Teraz tylko pokibicuje
Miałem nadzieje, że znajdzie się ktoś, kto pomoże w rozwiązaniu samego przestrajanego filtra, bo tak naprawdę to na razie, tylko w tym jest problem.
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
To sumie pryncypialnie dosc proste do zrealizowania. HP i LP w kaskadzie, obydwa zrealizowane jako SVF (State Variable Filter) na LM13600 OTA, wsadzasz w to napieciowe strojenie czestotliwosci granicznych i po krzyku. Gotowce latwo znajdziesz na stronach poswieconych analogowym syntezatorom .Staszek2 pisze:Właśnie o taki filtr mi chodzi!VacuumVoodoo pisze: Chcesz zrobić filtr pasmowy o regulowanej szerokości pasma i możliwości przesuwania go ?
Ściągnąłem charakterystykę z fabrycznego multiefektu, po wybraniu takiego, co mi przypadł do gustu i właśnie w ten sposób jest to rozwiązane w tych zabawkach. Problem w tym, że oni to zrobili cyfrowo, a ja chcę to zrobić analogowo.
Nie sprytne tylko brak czasu na bardziej aktywny udzial na forum - nikt za mnie piecykow nie bedzie montowalSprytne podejście, ja się uda, no to ja pierwszy, a jak coś nie wypali, to nie ja! Tak też można.VacuumVoodoo pisze:Teraz tylko pokibicuje
Miałem nadzieje, że znajdzie się ktoś, kto pomoże w rozwiązaniu samego przestrajanego filtra, bo tak naprawdę to na razie, tylko w tym jest problem.

Aleksander Niemand