Szalone projekty
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Szalone projekty
Trafiłem przypadkiem na tę stronę w Google.
Niesamowite, jakie ludzie miewają szalone pomysły: bateria do zasilania zestawu audio wykonana z 500 funtów ziemniaków czy macierz RAID na floppach...
Niesamowite, jakie ludzie miewają szalone pomysły: bateria do zasilania zestawu audio wykonana z 500 funtów ziemniaków czy macierz RAID na floppach...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Re: Szalone projekty
Ogniwo z piwa dałoby dużo lepszy efekt niż ogniwo wykonane z ziemniaków
- jethrotull
- 3125...6249 postów
- Thereminator
- 6250...9374 posty
A mogły pójść na spirytus... 

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Spirytusu tym bardziej żal
Niezły efekt dałoby też ogniwo z gleby.Wkopane w ziemię w odstępie 0,3-0,5m na głębokość ok. 1m elektrody wykonane np. z aluminium i miedzi dają prąd 1...2mA o napięciu ok.1.1V,oczywiście wszystko zależy od gleby.

- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Koledzy 
Zgodnie z niedawno wprowadzonymi normami unijnymi... ( maj zeszłego roku - o ile pamiętam )
Zawartość metanolu w spirytusie rektyfikowanym rolniczym nie może przekraczać 10 gram na hektolitr
Tego się nie da na dłuższą metę utrzymać rektyfikując z bulew
( Mimo dodatkowej kolumny rektyfikacyjnej do odbioru metanolu )
Aczkolwiek moi starsi koledzy z pracy twierdzą, że właśnie z bulwów ziemniaczanych jest najlepszy
I martwi ich niepomiernie, że na rynku dostępny jest tylko neutralny zbożowy

Zgodnie z niedawno wprowadzonymi normami unijnymi... ( maj zeszłego roku - o ile pamiętam )
Zawartość metanolu w spirytusie rektyfikowanym rolniczym nie może przekraczać 10 gram na hektolitr

Tego się nie da na dłuższą metę utrzymać rektyfikując z bulew

( Mimo dodatkowej kolumny rektyfikacyjnej do odbioru metanolu )
Aczkolwiek moi starsi koledzy z pracy twierdzą, że właśnie z bulwów ziemniaczanych jest najlepszy

I martwi ich niepomiernie, że na rynku dostępny jest tylko neutralny zbożowy

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Wszystko można zrobić samemu. A spirytus jest akurat jednym z łatwiejszych produktów do otrzymania 

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
No niestety nie ma już Luksusowej z ziemniaczków... Wszystko zbożowe. Może trzeba posiedzieć i technologię produkcji dopracować. Chociaż jak znam życie technologia na pewno jest ale nieopłacalna w porównaniu ze zbożową. 

Witam.

Mam taką bimbrownię do "duszenia ryb w akwarium". Spirytus (prawie) jest efektem ubocznym (odpadem)KaKa pisze:A spirytus jest akurat jednym z łatwiejszych produktów do otrzymania

Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
- MarekSCO
- 2500...3124 posty
Obawiam się, że masz na myśli coś, co funkcjonuje pod oficjalną nazwą destylat rolniczyKaKa pisze:Wszystko można zrobić samemu. A spirytus jest akurat jednym z łatwiejszych produktów do otrzymania

( Nazwy zwyczajowe/regionalne to: bimber, berbelucha, siwucha, księżycówa, etc...

Wprawdzie doświadczony w zawodzie bimbrownik z łatwością potrafi zatężyć do 91 %...
Ale nijak nie jest w stanie odfiltrować tych wszystkich fuzli, amyli, propyli, izobutyli itd...

Wprawdzie nie stanowi też większego problemu wykonanie sprawnie działającego aparatu rektyfikacyjnego, ale...
Gdybyś zechciał produkować spirytus rektyfikowany o mocy 96,7 stopnia, w domowym zaciszu

Spełniający jednocześnie wszystkie obostrzenia obecnie funkcjonujących norm unijnych, to...
Taniej wyszło by - kupić flaszkę w sklepie

( Serio - wcale nie przesadzam - energia kosztuje

Z tego co się orientuję, to sprawa właśnie dokładnie tak wyglądarufio pisze:Chociaż jak znam życie technologia na pewno jest ale nieopłacalna w porównaniu ze zbożową.

Miło mi z Wami 
Pozdrawiam

Pozdrawiam
A jednak Luksusowa wciąż z ziemniaczków... Dla tych co nie wiedza ile etapów zajmuje wytworzenie wódeczki lektura: http://www.rynki.pl/index.php?option=co ... view&id=80

Ciekawe kto wymyślił destylaty ziemniaczane? Prawdziwa Aqua Vitae (woda życia) od której pochodzi i wódka (nie wszyscy wiedzą, że słowo wódka jest zdrobnieniem od woda) i whisky (anglosaski zapis celtyckiego słowa woda) była wytwarzana ze zboża. Może mi ktoś napisać, gdzie wódka jest wytwarzana z buraków cukrowych? Bo z tego co pamietam walczono aby wódka była ze zboża, ziemniaków i buraków, ale tej z buraków to ja nigdy chyba na oczy nie widziałem nie mówiąc o piciu.
Ostatnio zmieniony czw, 20 marca 2008, 08:55 przez painlust, łącznie zmieniany 1 raz.
BŁAGAM...painlust pisze:zborza
Co do produkcji wódki w warunkach domowych, to wcale takie trudne nie jest. Największy problem to wykonanie czy zdobycie odpowiedniej aparatury, w szczególności chłodnicy. U mnie w rodzinie ten temat wałkowano co pokolenie i zazwyczaj wychodzi.
Również bardzo wdzięczne w obróbce jest wino, można z niego zrobić winiak. Tylko najlepiej żeby wino też było domowej produkcji

http://www.pajacyk.pl/index.php
--
--
Pozdrawiam, Kacper
--
--
Pozdrawiam, Kacper
painlust
wpisz do wikipedii słowo klucz: melasa (buraczana) i właśnie z tego jest spirytus buraczany
wpisz do wikipedii słowo klucz: melasa (buraczana) i właśnie z tego jest spirytus buraczany

Ale ja się nie pytam o spirytus. Ten można zrobić i z pomarańczy. Chce przykład alkoholu spożywczego w stylu wódki robionej z tego spirytusu buraczanego. Znasz taką wódkę?