E, chyba nie... długość anteny do łączności na ELF to już są dziesiątki kilometrów...MaciekR pisze:Jeśli już to chyba raczej nie radar a łączność na falach ultra długich
Jak to było z masztem ... ???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Jak to było z masztem ... ???
"Sukces polega na przechodzeniu od porażki do porażki bez utraty entuzjazmu." (Winston Churchill)
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
marcin_oizo pisze: A kto mówi o wykorzystywaniu anteny tylko i wyłącznie na fali 1333m?
Generalnie nie chodzi tu o sam Bałtyk. Zauważ Tomku, że Warszawę można było (i można nadal) słuchać praktycznie na całym świecie. Bałtyk to tylko przykład, małe jeziorko.
Poruszając ten temat chciałem dać Wam trochę inny tok myślenia bo jak się przyjęło nie wiemy wszystkiego i nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Ale tutaj już trzeba by wejść w sprawy polityczne, ale nie to forum a i ja się boję czy czasem w czachę nie dostanęNie lubię polityki, wolę lampy
A po co wtedy taki potężny maszt? Zresztą nie za bardzo wiem jak można wykrywać okręty podwodne (jak rozumiem zanurzone) za pomocą fal elektromagnetycznych.
A z odbiorem Warszawy jest problem. W Bratysławie dało się tylko na zewnątrz budynku, w Chorwacji czy Włoszech nie widać jej nawet w postaci podwyższonego szumu w tym miejscu skali. Doświadczeń z odbioru PR! z Gąbina nie mam, bo wtedy se jeszcze nie wypuszczałem na takie wojaże.
- darczar
- 500...624 posty
- Kontakt:
Natomiast ja miałem okazję sprawdzić, że odbiór PR1 z Gąbina był możliwy na Morzu Bałtyckim do
głębokości ok. 40 m. Poniżej tej granicy sygnał dość szybko zanikał.
głębokości ok. 40 m. Poniżej tej granicy sygnał dość szybko zanikał.
"Простите пехоте, что так неразумна бывает она.
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."
Всегда мы уходим, когда над Землею бушует весна.
И шагом неверным, по лестничке шаткой, спасения нет.
Лишь белые вербы, как белые сестры глядят тебе вслед."