Jak to było z masztem ... ???
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Jak to było z masztem ... ???
Wszystko to prawda, ale nadajnik ten (w Konstantynowie) pozwalał na zachowanie kontaktu z krajem przy użyciu prostych i tanich środków, także za granicą. W tym roku miałem okazję przekonać się, że Jedynki na terenie Niemiec, Austrii i Włoch praktycznie już nie słychać. Uzyskanie kilku linijek wiadomości na ekranie telefonu to jednak nie to samo, co wysłuchanie ich w Lecie z Radiemtszczesn pisze: Były protesty, a i koszt budowy nie był bez znaczniena, za to jego ważność wyraźnie spadła - w dobie komunikacji satelitarnej, telefonów komórkoych (i podobnych systemów profesjonalnych), gęstej sieci telekomunikacyjnej i strnsmisji danych istnienie jednego, centralnego i ogólnokrajowego nadajnika nie jest już tak istotne.

Natomiast w radiu samochodowym odbiór jest zły i to nie z powodu urządzeń elektrycznych, bo te mam dobrze odkłócone. Dlatego napisałem "praktycznie". Być może winna jest antena. Na dobrym radiu jedynka była kiedyś uchwytna w rejonie Stuttgartu, teraz już odbiór jest bardzo zaszumiony, może jednak mam słaby sprzet.
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Odświeżyłem temat.
Mam teraz zajęcia z jednym gościem na polibudzie (nie wymienię tutaj jaki przedmiot i z kim) i wytłumaczył nam że stary maszt w Konstancinie był wykorzystywany nie tylko do nadawania Jedynki ale też jako, odważę się tu nazwać, wielki radar. Władze innych krajów miały możliwość wykorzystania naszej anteny jako największej na świecie i "obserwowania" szpiegowskich statków podwodnych, praktycznie na nieograniczonym promieniu. Bałtyk to małe jeziorko... Dlatego wraz z upadkiem komunizmu upadł także maszt. Coś nie chce mi się wierzyć w te słowa ale zawsze jest jakieś ale... Zaciekawiły mnie też jego dalsze słowa:
Niby dlaczego ruscy chcieli mieć dostęp (choć mały) do Bałtyku? Żeby tam wsadzić antenę i szpiegować okręty podwodne. Stalin to już obmyślił w latach 40-tych. Radiokomunikacja, technika anten daje tak niewyobrażalne pieniądze, płaci sie za myśl techniczną (no to wiedzą wszyscy) a nie za wykonanie. Jeden patrzy drugiemu na ręce, jeden drugiego oszukuje.
Jak dobrze że to forum jest grupą osób które chcą pomagać.
Wierzyć w to czy nie wierzyć?
Mam teraz zajęcia z jednym gościem na polibudzie (nie wymienię tutaj jaki przedmiot i z kim) i wytłumaczył nam że stary maszt w Konstancinie był wykorzystywany nie tylko do nadawania Jedynki ale też jako, odważę się tu nazwać, wielki radar. Władze innych krajów miały możliwość wykorzystania naszej anteny jako największej na świecie i "obserwowania" szpiegowskich statków podwodnych, praktycznie na nieograniczonym promieniu. Bałtyk to małe jeziorko... Dlatego wraz z upadkiem komunizmu upadł także maszt. Coś nie chce mi się wierzyć w te słowa ale zawsze jest jakieś ale... Zaciekawiły mnie też jego dalsze słowa:
Niby dlaczego ruscy chcieli mieć dostęp (choć mały) do Bałtyku? Żeby tam wsadzić antenę i szpiegować okręty podwodne. Stalin to już obmyślił w latach 40-tych. Radiokomunikacja, technika anten daje tak niewyobrażalne pieniądze, płaci sie za myśl techniczną (no to wiedzą wszyscy) a nie za wykonanie. Jeden patrzy drugiemu na ręce, jeden drugiego oszukuje.
Jak dobrze że to forum jest grupą osób które chcą pomagać.
Wierzyć w to czy nie wierzyć?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
- Marcello_Mastroianni
- 100...124 posty
- Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W
Ciekawe,mozesz troche rozszerzyc ta koncepcje ?
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Generalnie napisałem tyle co nam gość powiedział ale nie wykluczone że wejdę kiedyś z nim w dalszą konwersację bo zaciekawiło mnie to bardzo!Marcello_Mastroianni pisze:Ciekawe,mozesz troche rozszerzyc ta koncepcje ?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Koniecznie zapytaj się tej osoby z jakich publikacji tą wiedzę czerpie.To może być bardzo ciekawy temat i warto by dowiedzieć się czegoś więcej.
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Niespecjalnie mi się chce w to wierzyć - radar z falami znacznie dłuższymi od wykrywanego obiektu to jak miałby działać? No i po co w ogóle okręty podwodne na takiej kałuży jak Bałtyk? Kilka eskadr lotnictwa morskiego da lepsze efekty.marcin_oizo pisze: Wierzyć w to czy nie wierzyć?
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
A kto mówi o wykorzystywaniu anteny tylko i wyłącznie na fali 1333m?tszczesn pisze:Niespecjalnie mi się chce w to wierzyć - radar z falami znacznie dłuższymi od wykrywanego obiektu to jak miałby działać? No i po co w ogóle okręty podwodne na takiej kałuży jak Bałtyk? Kilka eskadr lotnictwa morskiego da lepsze efekty.marcin_oizo pisze: Wierzyć w to czy nie wierzyć?
Generalnie nie chodzi tu o sam Bałtyk. Zauważ Tomku, że Warszawę można było (i można nadal) słuchać praktycznie na całym świecie. Bałtyk to tylko przykład, małe jeziorko.
Poruszając ten temat chciałem dać Wam trochę inny tok myślenia bo jak się przyjęło nie wiemy wszystkiego i nawet nie zdajemy sobie z tego sprawy. Ale tutaj już trzeba by wejść w sprawy polityczne, ale nie to forum a i ja się boję czy czasem w czachę nie dostanę

μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
Jeśli już to chyba raczej nie radar a łączność na falach ultra długich 

pozdrawiam
Maciek
Maciek