Soldano na EL84, końcówka brumi
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Soldano na EL84, końcówka brumi
Witam srdecznie wszystki forumowiczów-gitarowców!
Zlożyłem jakiś czs temu Hi-Octane (ten AX84) z netu chyba i ...
Walka z brumem, przerobiłem na Soldano i to samo i szlag mnie juz trafiał.
Pozstanowiłem podłączyć sam przedwzmacniacz do miksera i ....cisza, czyli wychodzi na to, że końcówka SE na EL84 firmy JJ brumi.
Powiem tyle, że masa prowadzona jest szyną i połączona z chassis przy gnieździe wej.
Ponieważ preamp gra dośc fajnie to chciałbym to cudo dokończyć (kompletny piec).
Trafo mam TG 5-53, glośnik Tesli ten polecany przez Was.
Proszę o radę, jak sprawdzić końcówkę i na co zwrócić uwagę.
Zlożyłem jakiś czs temu Hi-Octane (ten AX84) z netu chyba i ...
Walka z brumem, przerobiłem na Soldano i to samo i szlag mnie juz trafiał.
Pozstanowiłem podłączyć sam przedwzmacniacz do miksera i ....cisza, czyli wychodzi na to, że końcówka SE na EL84 firmy JJ brumi.
Powiem tyle, że masa prowadzona jest szyną i połączona z chassis przy gnieździe wej.
Ponieważ preamp gra dośc fajnie to chciałbym to cudo dokończyć (kompletny piec).
Trafo mam TG 5-53, glośnik Tesli ten polecany przez Was.
Proszę o radę, jak sprawdzić końcówkę i na co zwrócić uwagę.
Re: Soldano na EL84, końcówka brumi
primo: daj fotki bebechów.
secundo: sprawdź czy z inną EL84 (czy tam 6P14P) dzieje się to samo.
EDIT: schemat, według którego robiłeś, też by się zdał...
secundo: sprawdź czy z inną EL84 (czy tam 6P14P) dzieje się to samo.
EDIT: schemat, według którego robiłeś, też by się zdał...
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
-Igen, ötlámpás, négysávos.
Dodam jeszcze, że posiadam trzy lamki do koncówki EL84 JJ, 6P14P-EB, Jugola Ei; na każdej lampie tak samo sypie, jak na moje ucho to jest to 100Hz.
Czasami kiepskie prowadzenie masy i wszelakie brumy odbijają się czkawką po dodaniu do układu końcówki mocy - większy prąd / większe odkładanie się przydźwięku na newralgicznych częściach. Jakaś rezystancja źle poprowadzonej ścieżki / połączenia / pętla masy przy samym przedwzmacniaczu nie sprawia problemu, ale przy EL84, której "ciągnie" z 40mA daje się we znaki....
na zdjęciach widzę jedno: "pierd****k"!!! I ty się dziwisz, ze to brumi? Tu waściwie może być wszystko... Mam nadzieję, że wiesz o tym, że schemat ma inną lampę w końcówce i często powtarzany błąd w preampie?
Painlust: / jaki często powtarzany błąd?
A widziałeś to:
http://www.denn.ru/slo-recto/pre_en.html
To człowiek się męczy z PCB / pająkiem, doktoryzuje się na temat rozstawiania elementów a takiemu typowi wychodzi coś takiego i nie brumi...
A widziałeś to:
http://www.denn.ru/slo-recto/pre_en.html
To człowiek się męczy z PCB / pająkiem, doktoryzuje się na temat rozstawiania elementów a takiemu typowi wychodzi coś takiego i nie brumi...
Jeśli chodzi o bałagan to popatrz painlust na Snake'a, ale ok! niech będzie, poprawię.
Błąd w schemacie soldano atomic oczywiście uwzględniony i co dzalej...
Jak odpalić samą koncówkę mocy i sprawdzić , wejście do masy głośnik na trafie wyjściowym i co dalej???
Błąd w schemacie soldano atomic oczywiście uwzględniony i co dzalej...
Jak odpalić samą koncówkę mocy i sprawdzić , wejście do masy głośnik na trafie wyjściowym i co dalej???
Czyli twierdzisz że jeden snake, który jest megabałaganem jest dowodem na to, że 1000 trochę mniejszch bałaganów będzie poprawnie działać? Ciekawa interpretacja wyników doswiadczenia... Ten twój wzmacniacz nie ma nic wspólnego z dobrze i rozsądnie przemyślanym projektem w sensie inżynieryjnym.
A czemu toroid pod spodem?
Przecież sieje na przewody sygnałowe...
A co do błędu to.... ciekawe kto rozróżni to na ucho....
Eksperyment na trzech osobach dowiódł, że wszystkie z nich nie zauważyły różnicy
Przecież sieje na przewody sygnałowe...

A co do błędu to.... ciekawe kto rozróżni to na ucho....
Eksperyment na trzech osobach dowiódł, że wszystkie z nich nie zauważyły różnicy

pozdrawiam
Maciek
Maciek
Właśnie się zastanawiałem nad tym czy trafo zasilające wywalić na wierzch, ale ciekawe czy wtedy nie będzie siac na lamy preampu, bo teraz sam preamp jest ok.
A wracając do tematu czy ktoś powie mi na co zwrócić uwagę przy koncówce mocy i jak ją zbadać.
A wracając do tematu czy ktoś powie mi na co zwrócić uwagę przy koncówce mocy i jak ją zbadać.
wywal symetryzator dla żarzenia EL84.
OK! Wywalę ten symatryzator i zobaczę, ale chciałbym się się od was nauczyć jak uruchamiać lampiaki blokowo.
Z preampem mi się udało, ale mam obawy, że jak odpalę samą końcówkę to mogę coś zjarać.
Na co zwrócić uwagę?
Z preampem mi się udało, ale mam obawy, że jak odpalę samą końcówkę to mogę coś zjarać.
Na co zwrócić uwagę?
A więc wywaliłem trafo zasilające na wierzch i zlikwidowałem symetryzację dla żarzenia EL84 i dalej ten sam przydźwięk.
Gdzies musi byc jakiś śmiszny błąd, może rezystor kadodowy za mały - dałem 130ohm.
Powiem jeszcze, że masa żarzenia preampu i masa zasilania anodowego nie są połączone.
Proszę o radę.
Gdzies musi byc jakiś śmiszny błąd, może rezystor kadodowy za mały - dałem 130ohm.
Powiem jeszcze, że masa żarzenia preampu i masa zasilania anodowego nie są połączone.
Proszę o radę.