wracam do naszego forum lampowego z tematem, z innych fora gdzie mi powiedziano "to już było" /choć nie wiadomo co /, chodzi o praktykę w tematach mikrofonów do zapisu nagrań gitary akustycznej i wokalu, jakie egz. są sprawdzone i nie kosztują majątek (dynamiczne i pojemnościowe), pytanie jest czysto praktyczne, ale nie banalne /mam nadzieję/
swego czasu pomagałem przy zgrywaniu materiału na demo znajomym, w takim amatorskim studio nagraniowym, wtedy mieliśmy do dyspozycji zestaw 7 mikrofonów dynamicznych BEHRINGER'a -oczywiści pożyczane, bo taki komplecik kosztuje grubo ponad 1k pln (oryginalnie jest to zestaw do zgrywania perkusji ale kombinowaliśmy z różnymi ustawieniami - dwóch lub trzech - i tymi samymi mikrofonami zgraliśmy gitary, bas, akustyka i różne inne przeszkadzajki) wokal wgrywaliśmy jakimś innym mic dynamicznym - całość, po obróbce, brzmiała lepiej niż przyzwoicie...
niestety nie miałem jeszcze przyjemności "pracować" ma profesjonalnym mic pojemnościowym - bo żeby się w to bawić trzeba mieć gruby portfel - albo złotą kartę kredytowa
jeżeli mikrofon jest ci potrzebny od czasu do czasu to chyba lepiej kupić jakiś dobry dynamiczny - a jak on będzie dobry zależy tylko od tego ile masz zamiar w niego zainwestować...
w prawdzie sama kapsuła będzie kosztować tyle co przeciętny mikrofon(polecam uwadze kapsuły peluso), trzeba jeszcze kupić(nawinąć?) transformator - lundahl to kolejne 60-70USD.
Ja jestem jeszcze w trakcie budowy ale z tego co czytałem na forum to warto. Warto zapoznać się z metą dot. mikrofonu g7. Paru urzytkowników wrzuciło tam nagrania wykonane tym mikrofonem. Wystarczy dodać, że większość z nich to zawodowi producenci muzyczni.
Hi,
moze co znaczy dla Ciebie majatek ? Osobiscie moge polecic do gitary RODE NT5. Do wokalu standardowo Sennheisery od 845-ki w gore, Shure SM58 lub Beta58 ( w zaleznosci od wokalu ) lub tani ale dobry Bayerdynamic TG-X58. W gore droga oczywiscie jest otwarta.
Pozdrowienia.
już uściślam, obecnie używam md268 Unitra Tonsil i nie mogę nic złego o nich powiedzieć, prócz tego, że każde nagranie słyszę, jako zrobione "na nich", więc chodzi mi zaledwie o pięterko wyżej, no chyba, że 5 pięter nie kosztuje majątek
jeszcze do tematu, czy moje mikrofony md268, 200 Ohmowe, na grubym jacku (niesymetrycznie) podłączę do miksera peavey pv6, podaję w zał. schemat we, opis we i link do manual
link: http://www.peavey.com/support/searchman ... st/pv6.cfm
1-jeśli chodzi o podłączenia mikrofonów to- /ze względu na szumy i zakłócenia/-wszystko powinno być robione
symetrycznie .Zatem mikrofon z wyjściem symetrycznym -to wejście we wzmacniaczu też symetryczne .Dlatego ,że
pożądany jest duży odstęp sygnału od szumu.
2- do zbierania gitary winien byc użyty mikrofon , który tylko bedzie slyszał gitarę .Wg mnie z tymi cenami to przesada-
Rozumiem, że kiedyś te mikrofony pojemnościowe kosztowały -bo technologia była droga.
Obecnie -można wziąć mikrofony Panasonica -od ap. telef. -i robić wszystko .Nawet te wkładki po 1 zł mogą być b.
dobre-większość jest dobra.Tyle tylko ,że producenci mikrofonów poj. mają sekrety rozwiązań technicznych i szczególów
budowy -ale... z tego żyją .
3-podobnie głos -też może być wkładka zwykła -tylko konstrukcja komory dobrana ,pianka /?/-rodzaj.
4-wszystkie te przypadki mikrofonów pojemnościowych -samodziałowych- muszą pasować do urządzeń-kable musza mieć
dobrą jakość /zmierzoną ......../-nie z reklamy -a POMIERZONĄ . Można osiągnąć jakieś wyniki -ale gitarowy mikrof.
oddzielnie od mikrofonu wokal.
5-mikrofon do zbierania gitary -to taki /oczywiście ćwiczebny / -można miec z pojemnościowego - powiedzmy od komórek
starszych troche .Niektóre z nich są w gotowej obudowie gumowej . Funkcją takiej obudowy jest stworzenie własności
układu antylokalnego.Mianowicie -jesli zwykly mikrofon -"wszystkozbierający " -samą wkladkę mikr. poj. za 1zl
posłuchamy -to slychac wszystko .Ale jeśli -dołożymy trochę konstrukcji technicznej do tej pastylki -w ten sposób -żeby dźwięki dalekie nie wpływały na mikrofon =a wpływały tylko dźwięki bliskie -to otrzymamy mikrofon pojemnościowy
z efektem antylokalnym.Po prostu -bez tej konstrukcji mikrofonu -tej obudowy gumowej -bakelitowej -nie dałoby się rozmawiać z komórki w hałasie otoczenia .Który mikrofon komórkowy jest gotowcem z efektem antylokalnym trzeba troche pomyśleć i poszukać -wypróbowac -może nawet i fragment jakiejś starej komórki -sprytnie adaptować.A to dlatego ,że w takim połączeniu osadzenia mikrofonu w komórce też jest rezultat pracy efektu antylokalnego. "Komórkowcom" nie mówić ,bo oni tylko wymieniają mikrofony i zaraz cena wzrośnie . Ja stosowałem takie mikrofony do przekazywania info głosem z pomieszczenia ok.60-rga dzieci /super hałas / i w glosie mówiącej osoby /w tle/ nie słychac było żadnych hałasów.
6-oczywiście zakładam ,że ważne tu są efekty poznawcze tematu -praktycznie biorąc może być trudno odróżnić taki
mikrofon pojemnosciowy od mikr. dynamicznego .Wiedzięć tez trzeba ,że i tu jak mikrofon jest za czuły to ma wąskie pasmo -najlepiej min. szumów i niezbędne pasmo -a wzmocnienie nie za duże ......