Mende 240 WDK

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

toxyn
5...9 postów
5...9 postów

Mende 240 WDK

Post autor: toxyn »

Chcialem się zapytać ile może być warte takie radio. Jest sprawne tz wszystkie lampki się niby palą ale nie udało mi się nic usłyszeć. Na zdjęciach widoczny stan
Załączniki
Zdjęcie 2
Zdjęcie 2
DSC_0155.JPG (91.28 KiB) Przejrzano 592 razy
Zdjęcie 1
Zdjęcie 1
DSC_0153.JPG (112.04 KiB) Przejrzano 601 razy
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Mende 240 WDK

Post autor: tszczesn »

toxyn pisze:Chcialem się zapytać ile może być warte takie radio. Jest sprawne tz wszystkie lampki się niby palą ale nie udało mi się nic usłyszeć. Na zdjęciach widoczny stan
Nie sprawne IMO ok 200zł, może trochę więcej jak obudowa i reszta mechaniki (chassis itp) jest w znakomitym stanie.

BTW. 'sprawne tz wszystkie lampki się niby palą ale nie udało mi się nic usłyszeć' to tak samo jak - jajeczko jest świerze, tzn jesczcze nie eksplodowało, ale śmierdzi. Nie ma innej możliwości - radio spawne oznacza radio grające.
toxyn
5...9 postów
5...9 postów

wydaje mi się że po prostu głośnik jest padnięty bo nawet nie szumi ale dzisiaj się je postaram naprawić z ojcem bo się na tym zna
A dzialające ile może być warte??
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

toxyn pisze:wydaje mi się że po prostu głośnik jest padnięty bo nawet nie szumi ale dzisiaj się je postaram naprawić z ojcem bo się na tym zna
A dzialające ile może być warte??
Jakieś 100zł więcej. Oczywiście ceny fluktuują, czasmi dość silnie. Ponadto ja się opieram na cenach niemieckich (z Ebaya), bo w polsce obroty (i co za tym idzie podaż) są na tyle małe, że trudno określić poziom cen takich rzeczy jak odbiorniki. Ale ogólnie cena odbiorników tej klasy z tego okresu (1940) w tych rejonach się kształtuje. A ta Menda to nie jest niestety żadnen kolekcjonerski rarytas.
toxyn
5...9 postów
5...9 postów

Dzięki za informacje:-))
Wiesz może skąd można zdowbyć informacje na temat tego odbiornika?? Bo ja szukałem na google ale jakoś nic nie znalazłem:/
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

toxyn pisze:Dzięki za informacje:-))
Wiesz może skąd można zdowbyć informacje na temat tego odbiornika?? Bo ja szukałem na google ale jakoś nic nie znalazłem:/
Ja nic ponad Google nie wiem. W razie czego schemat jest w Schaltungenach.
toxyn
5...9 postów
5...9 postów

Jeszcze raz wiekie Dzięki
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: CZEKNAR »

Widzę że wywiad został przeprowadzony !.
A jaka jest cena minimalna w tej chwili w licytacji na allegro?!
( nedyskretne pytanie !! ) jeżeli poznam cenę minimalną , w przypadku braku ofert może je zakupię .
Nie sądzę żeby cena licytacji przekroczyła 200 zł , chyba że ktoś sztucznie podwinduje pod cenę minimalną , zależy to też od jej poziomu . ale zawsze mogę się mylić .
A co na to Pan Tomasz , robimy wywiady i wystawiamy od złotówki z ceną minimalną , czy bez ceny minimalnej startujemy
od poziomu np 200 zł.
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Widzę że wywiad został przeprowadzony !.
A jaka jest cena minimalna w tej chwili w licytacji na allegro?!
( nedyskretne pytanie !! ) jeżeli poznam cenę minimalną , w przypadku braku ofert może je zakupię .
Nie sądzę żeby cena licytacji przekroczyła 200 zł , chyba że ktoś sztucznie podwinduje pod cenę minimalną , zależy to też od jej poziomu . ale zawsze mogę się mylić .
A co na to Pan Tomasz , robimy wywiady i wystawiamy od złotówki z ceną minimalną , czy bez ceny minimalnej startujemy
od poziomu np 200 zł.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

CZEKNAR pisze: A co na to Pan Tomasz , robimy wywiady i wystawiamy od złotówki z ceną minimalną , czy bez ceny minimalnej startujemy
od poziomu np 200 zł.
Ja wolę aukcje od 1zł, z ewentualną ceną minimalną, a nie start od jakiegoś zadowalającego sprzedawcę pułapu. W końcu to ma byc aukcja a nie sklep :)
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

OK - może zweryfikuję poglądy, ale czy nie jest licytacją sprzedawanie przedmiotu bez ceny minimalnej ? , łatwiejszą formą jest zacząć od złotówki dać cenę minimalną i czekać , wielokrotnie w tego rodzaju licytacjach sztucznie jest cena windowana a może znajdzie się jakiś naiwny (bez urazy - oczywiście nie mam tu na myśli autora tego tematu oraz aukcji na allegro ) , ale skoro już ta sprawa wyszła to czemu nie podyskutować .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz, 5 grudnia 2004, 21:32 przez CZEKNAR, łącznie zmieniany 1 raz.
toxyn
5...9 postów
5...9 postów

Ja wystawilem od 1zl z minimalną 200zł zobaczymy co z tego będzie.
CZEKNAR
50...74 posty
50...74 posty

Dzięki za informację tak właśnie przypuszczałem .
Pozdrawiam
Miro
3 posty
3 posty

Post autor: Miro »

Mam propozycję. Może któryś z kolegów przygotuje listę z wyceną 20 – 30 najpopularniejszych odbiorników pojawiających się na Allegro? Ułatwiłoby to znacznie sprzedaż na tym internetowym targowisku, szczególnie początkującym Allegrowiczom.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Miro pisze:Mam propozycję. Może któryś z kolegów przygotuje listę z wyceną 20 – 30 najpopularniejszych odbiorników pojawiających się na Allegro? Ułatwiłoby to znacznie sprzedaż na tym internetowym targowisku, szczególnie początkującym Allegrowiczom.
Może być problem o tyle, że to silnie zależy od stanu, wersji (o której nikt poza 'wtajemniczonymi' nie ma pojęcia, bo w opisie nic o tym nie było), oraz chwili czasu. Ponadto 30 najpopularniejszych na Allegro nie istnieje :) Popularne to są tylko Pioniery, Stolice i Agi. Ale jakby ktoś prowadził historię transakcji - data, cena końcowa (nawet jak nie osiągnięto minimum) fotki oryginalne (tu może być problem z własnością intelektualną) + opis/komentarz. Jak ktoś udostępi miejsce na stronie + silnik[1] to mogę to regularnie wypełniać, ewentualnie zachaczając o Ebaya, ale to ostatnie to wyrywkowo, bo tam dzienni się kończy od 200 do 1000 aukcji :)

[1] Mógłbym to zrobić sam, ale biorąc pod uwagę ilość wolnego czasu to i za pół roku pewnie by tego nie było.
ODPOWIEDZ