FAMED STYMAT S-210- potrzebna dokumentacja, elektrody i wtyk

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

FAMED STYMAT S-210- potrzebna dokumentacja, elektrody i wtyk

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Stałem się posiadaczem elektrostymulatora na bóle STYMAT S-210, niestety mam wiele miejsc po starych kontuzjach, upadkach a to jest nic innego jak stymulator TENS tylko poprzedniej generacji, do niedawna był używany i przeszedł niedawno badania techniczne.
Jest to model z oscyloskopem.
Udało mi się go odpalić i zwarcie pinów prostokątnego wtyku, tych środkowych zapala żarówkę "PACJENT", po obciążeniu rezystorem 1k 5W i oscyloskopem są przebiegi identyczne z tymi na wbudowanej lampie(mierzyłem DSO153), amplituda w tym stanie nie przekracza 26Vpp, po rozwarciu obwodu wskaźniki opadają a napięcie rośnie do około 200V, czyli mniema, że to opór skóry redukuje prąd, dla reszty STYMAT-ów jak i tego jest to 1-3k.
Sprzęt nie stanowi zagrożenia, bo jest wykonany z II klasie izolacji, a prądy TENS są generowane przez małe dławiki i transformatory, które są sterowane z logiki TTL, prąd tu nie przekracza 15mA, czyli jest to rzecz bezpieczna.....na pewno jest pewniejszy niż chiński elektrostymulator za 100zł z Allegro.
Kolega RomekD serwisuje sprzęt medyczny.....może ma elektrody z wtykiem?
Albo Kolega taipan3, który chyba jest lekarzem.
Nie mam problemów zdrowotnych, które by były przeciwwskazaniem do terapii TENS.
Mógłby mi ktoś doradzić?
Elektrody chciałem dać od współczesnych stymulatorów TENS, STYMAT jest jak nowy, nie ma grama kurzu, śladu rdzy czy nawet jednej rysy.
Jedyne opisy są na Elektrodzie ale nie mam tam dostępu.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: FAMED STYMAT S-210- potrzebna dokumentacja, elektrody i wtyk

Post autor: cirrostrato »

ODPOWIEDZ