Dobór kondensatora na uzwojenia pierwotnym TG
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dobór kondensatora na uzwojenia pierwotnym TG
Witam,
Mam na ukończeniu wzmacniacz bazujący na AVT5396 (załącznik), układowo 1:1, poza zasilaniem - zamiast filtru na tranzystorze MOSFET zastosowałem stabilizator na takowym, wcześniej jeszcze jest filtr CRC, anodowe wynosi 207V. PCB mojego projektu.
Wzmacniacz osiąga 1,5W na 4R, 1,6W przy już widocznych lekkich zniekształceniach. Trafa wyjściowe to TG2,5-1-666.
Chciałem dobrać wg tego jak opisuje autor konstrukcji kondensatory na pierwotnym TG, jednak nie jestem w stanie uzyskać zbliżonych oscylogramów do tych zaprezentowanych w artykule.
Bez tego kondensatora i dla mocy wyjściowej 1W wygląda to tak: Dodałem 470pF: I przy dalszym zwiększaniu tej pojemności już jest tylko gorzej, zamiast prostokąta mam coś co bardziej przypomina zniekształconego sinusa, przetestowałem pojemności 470pF, 1nF, 2,2nF, 3,3nF, 3,9nF, 4,7nF, wszystko co miałem na odpowiednie napięcia. Pytanie do mądrzejszych ode mnie, zostawić bez tego kondensatora bo już lepiej nie będzie (wina TG?)?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
A.
Mam na ukończeniu wzmacniacz bazujący na AVT5396 (załącznik), układowo 1:1, poza zasilaniem - zamiast filtru na tranzystorze MOSFET zastosowałem stabilizator na takowym, wcześniej jeszcze jest filtr CRC, anodowe wynosi 207V. PCB mojego projektu.
Wzmacniacz osiąga 1,5W na 4R, 1,6W przy już widocznych lekkich zniekształceniach. Trafa wyjściowe to TG2,5-1-666.
Chciałem dobrać wg tego jak opisuje autor konstrukcji kondensatory na pierwotnym TG, jednak nie jestem w stanie uzyskać zbliżonych oscylogramów do tych zaprezentowanych w artykule.
Bez tego kondensatora i dla mocy wyjściowej 1W wygląda to tak: Dodałem 470pF: I przy dalszym zwiększaniu tej pojemności już jest tylko gorzej, zamiast prostokąta mam coś co bardziej przypomina zniekształconego sinusa, przetestowałem pojemności 470pF, 1nF, 2,2nF, 3,3nF, 3,9nF, 4,7nF, wszystko co miałem na odpowiednie napięcia. Pytanie do mądrzejszych ode mnie, zostawić bez tego kondensatora bo już lepiej nie będzie (wina TG?)?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
A.
- Załączniki
-
- AVT5396.pdf
- (761.7 KiB) Pobrany 25 razy
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Dobór kondensatora na uzwojenia pierwotnym TG
Witam
Proponuję zastosować kondensator plus rezystor 4,7kΩ i wtedy sprawdzić oscylogramy. Winny może być też efekt Millera pentodowej części lampy.
Proponuję zastosować kondensator plus rezystor 4,7kΩ i wtedy sprawdzić oscylogramy. Winny może być też efekt Millera pentodowej części lampy.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź, jak rozumiem ten rezystor szeregowo z kondensatorem?
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
Co ma do tego efekt Millera doprawdy nie wiem, a zwłaszcza w pentodzie, która ma bardzo niską pojemność siatka-anoda. Jak na TG2,5 ten prostokąt wygląda całkiem dobrze, jeśli w paśmie przenoszenia nie widać górki na górze pasma to nie dawałbym tego kondensatora w ogóle. Nawet w załączonym artykule jest napisane, że ten kondensator nie koniecznie musi być potrzebny.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Dzięki za wyjaśnienie. W takim razie zostawiam bez tego kondensatora, wiem że nie zawsze jest konieczny, sądziłem jednak że może uda się uzyskać zbliżone przebiegi do tych z artykułu. Pomiarów pasma nie robiłem, w końcu po TG2,5 cudów nie ma co się spodziewać, ale jeszcze ocenię "na słuch" jak to gra i ewentualnie zrobię pomiar pasma tylko muszę jakiś program do tego ogarnąć.Einherjer pisze: ↑sob, 8 lutego 2025, 11:31Co ma do tego efekt Millera doprawdy nie wiem, a zwłaszcza w pentodzie, która ma bardzo niską pojemność siatka-anoda. Jak na TG2,5 ten prostokąt wygląda całkiem dobrze, jeśli w paśmie przenoszenia nie widać górki na górze pasma to nie dawałbym tego kondensatora w ogóle. Nawet w załączonym artykule jest napisane, że ten kondensator nie koniecznie musi być potrzebny.
Pozdrawiam,
A.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Jeśli Kolega ma sondę na napięcie rzędu 600 V to można sprawdzić przebiegi po pierwotnej stronie transformatora. Jeśli są mocno zniekształcone to winny może być stopień poprzedzający z triodą, który obcina pasmo.
Jeśli Kolega ma sondę na napięcie rzędu 600 V to można sprawdzić przebiegi po pierwotnej stronie transformatora. Jeśli są mocno zniekształcone to winny może być stopień poprzedzający z triodą, który obcina pasmo.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Sondy mam Hantek PP80 (600V) 1:10 oraz Hantek T3100 (2kV) 1:100, więc taki pomiar powinien być bezpieczny do wykonania. Spróbuję to zrobić potem i pokaże przebiegi.
Pozdrawiam,
A.
Zmierzyć przebieg charakterystyki przenoszenia, będzie widać sporą górkę przy mniej więcej 15-40 kHz. I spróbować ją wypłaszczyć zmieniając wartość tego kondensatora.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
A czego się spodziewasz po SE ECL82 i TG2,5-1-666?
1,5W to dobry wynik, to nigdy nie będzie lepiej chodzić, gdyby to była nawet EL84, to i tak marne transformatory wszystko zepsują.
Można by się silić na więcej mocy na transformatorach rosyjskich z Rubinów czy niemieckich, coś takiego
https://allegrolokalnie.pl/oferta/trans ... -84-para-1
Ja się w ogóle zastanawiam nad sensem tego układu....PCL86 są mocniejsze i tańsze a są jeszcze PL841, czyli nasza pochodna EL84, miałbyś 3,5W na kanał i dał na stopień WK PCC85 czy jakieś duotriody z wojska, za grosze są na Allegro Lokalnie 6N3P. 2W ale przy 10% THD, czyli obcięte wierzchołki sinusa, 1,5W to OK dla tej lampy i transformatora
A czego się spodziewasz po SE ECL82 i TG2,5-1-666?
1,5W to dobry wynik, to nigdy nie będzie lepiej chodzić, gdyby to była nawet EL84, to i tak marne transformatory wszystko zepsują.
Można by się silić na więcej mocy na transformatorach rosyjskich z Rubinów czy niemieckich, coś takiego
https://allegrolokalnie.pl/oferta/trans ... -84-para-1
Ja się w ogóle zastanawiam nad sensem tego układu....PCL86 są mocniejsze i tańsze a są jeszcze PL841, czyli nasza pochodna EL84, miałbyś 3,5W na kanał i dał na stopień WK PCC85 czy jakieś duotriody z wojska, za grosze są na Allegro Lokalnie 6N3P. 2W ale przy 10% THD, czyli obcięte wierzchołki sinusa, 1,5W to OK dla tej lampy i transformatora
Przy tym transformatorze i zasilaniu uzwojenie wtórne 78 zw powinno dostarczyć moc 3 W na 4 omy, połączone wtórne 78+35 na 8 omach.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
No to chyba będę musiał spróbować ogarnąć jakiś program do pomiarów. Karty dźwiękowej nie mam ale do tego wzmacniacza raczej wystarczy ta zintegrowana z komputera.

Aktualnie mam wstawione 6F3P, mam jeszcze parkę w zapasie i chyba z 10 PCL82, więc powinno wystarczyć na dość długo, nawet zakładając wymianę lamp co 2 lata to będzie zapas na prawie 30 lat. A układ taki bo jest prosty i dzięki temu mam nadzieję niezawodny, a lampy mam no i już dość dawno zacząłem robić wzmacniacz na tych lampach i w końcu chyba uda się skończyć

Na uzwojeniu 4 omowym (78 zw) przy obciążeniu 4R
osiągam moce jak podałem w pierwszym poście, co jest zgodne z zamieszczonym opisem z AVT. Powyżej tych 1,6W już jest obcięty sinus, więc o 3W raczej ciężko, no chyba że zsumujemy moc obu kanałów

Pozdrawiam,
A.