Przedwzmacniacz i odwracacz faz 6F12P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Przedwzmacniacz i odwracacz faz 6F12P
Witam . Jak obliczyć odwracacz fazy sprzężony bezpośrednio DC , odwracacz steruje 6P1P , na chwilę obecną mam sprzężenie poprzez kondensator i działa dobrze ale chce zastosować sprzężenie DC i nie za bardzo wiem jak podejść do tego tematu , mało na ten temat jest w sieci i w literaturze a jak już chodzi o taką lampę to kompletna pustka . Główny problem to taki że nie wiem jak sensownie obliczyć punkt pracy pentody ?.
-
- 2500...3124 posty
Re: Przedwzmacniacz i odwracacz faz 6F12P
Najlepszy sposób na podejście do tematu bezpośredniego sprzężenia lampy takiej jak 6P1P z odwracaczem fazy to od niego odejść jak najdalej.
Nie chodzi o sprzężenie 6P1P "bezpośrednio " z6F12P, tylko o sprzężenie bezpośrednie pentody 6F12P z triodą 6F12P , klasyka wzmacniacz napięciowy pentoda odwracacz fazy trioda , oczywiste że za odwracaczem fazy mam kondensatory sprzęgające , końcówka mocy działa jak należy 

-
- 2500...3124 posty
Uff. To całkiem proste. Najpierw punkt pracy odwracacza (domyślam się, że chodzi o taki z dzielonym obciążeniem), ustalasz jakie ma być napięcie na siatce triody względem masy, a potem tak kombinujesz z punktem pracy pierwszego stopnia, żeby napięcie na anodzie pentody wynosiło właśnie tyle.
Oczywiste że biega o katodynę , Właśnie mam problem z obliczeniem właściwego punktu pracy pentody w nocie tej lampy charakterystyki zaczynają sie od 5mA i tu mam problem bo nie wiem jak bym nie kombinował to albo napięcie ujemne na katodzie pentody za niskie poniżej -03 , lub jak to napięcie sensowniejsze wychodzi to znów napięcie siatki2 dużo przewyższa napięcie anodowe
, chyba napięcie siatki w punkcie pracy powinno być niższe od anodowego ? gdy lampy są rozdzielone kondensatorem wszysto jest jak trzeba , a w bezpośrednim sprzeżeniu nijak mi nie wychodzi .
, chyba napięcie siatki w punkcie pracy powinno być niższe od anodowego ? gdy lampy są rozdzielone kondensatorem wszysto jest jak trzeba , a w bezpośrednim sprzeżeniu nijak mi nie wychodzi .
Trzeba zacząć od charakterystyk. Wrzuć te, które masz, zobaczymy co się da z tego zrobić...
-
- 2500...3124 posty
Jak masz tylko te charakterystyki z karty katalogowej, to one faktycznie bardzo przydatne nie są, bo są typowo pod radio, tam potrzeba większego prądu dla uzyskania większego nachylenia ch-ki. Nam by się przydały okolice 1 mA i mniej nawet. Masz za to szczęście. Udało mi się znaleźć pudełko z 6F12P. Teraz tylko posprzątać blat i uruchomić uTracer. Może jeszcze w tym tygodniu się uda.
O jakie charakterystyki Koleżance chodzi ? nota lampy jest ogólnodostępna , a w nocie sa charakterystyki zaczynające się od 5mA , po niżej 1mA prądu pentody też chyba nie ma sensu schodzić ? , nie dostałem odpowiedzi jak to z napięciem siatki2 jest ? wyczytałem tylko w książce
cytat " napięcie siatki 2 przyjmuję sie okoł do 0,25 Uz do 0,5 Uz niższe napięcie siatki odpowiada pracy przy mniejszych amplitudach napięcia wyjściowego i przy większym wzmocnieniu książka RADIOTECHNIKA I TELEWIZJA" ale również jest wspomniane ze od napięcia siatki 2 zależy szerokość pasma przenoszenia stopnia , może ktoś rozjaśni jak to jest ? Einherjer Fajnie jak by kolega pomierzył zdecydowanie łatwiej było by coś działać dalej.
Przed znakami interpunkcyjnymi nie stawiamy spacji, przestrzegamy zasad polskiej ortografii. Teraz to nawet ChatGPT można zaprząc do przepisania tekstu bez błędów. Następny taki niechlujny post leci prosto do kosza. Einherjer.
cytat " napięcie siatki 2 przyjmuję sie okoł do 0,25 Uz do 0,5 Uz niższe napięcie siatki odpowiada pracy przy mniejszych amplitudach napięcia wyjściowego i przy większym wzmocnieniu książka RADIOTECHNIKA I TELEWIZJA" ale również jest wspomniane ze od napięcia siatki 2 zależy szerokość pasma przenoszenia stopnia , może ktoś rozjaśni jak to jest ? Einherjer Fajnie jak by kolega pomierzył zdecydowanie łatwiej było by coś działać dalej.
Przed znakami interpunkcyjnymi nie stawiamy spacji, przestrzegamy zasad polskiej ortografii. Teraz to nawet ChatGPT można zaprząc do przepisania tekstu bez błędów. Następny taki niechlujny post leci prosto do kosza. Einherjer.
-
- 2500...3124 posty
Dlaczego nie?
Praca ze zbyt niskim napięciem anody w stosunku do siatki drugiej może doprowadzić do przeciążenia tej ostatniej. Nie bardzo wiem o co im chodziło z pasmem przenoszenia. Pewnie będziemy celować w dość niskie napięcie siatki drugiej, ale zobaczymy co wyjdzie z charakterystyk.x1981 pisze: ↑wt, 28 stycznia 2025, 17:57 , nie dostałem odpowiedzi jak to z napięciem siatki2 jest ? wyczytałem tylko w książce
Ale to raczej się tyczy lamp mocy ,w lampach napięciowych chyba było by ciężko upalić siatke?. Tak wyczytałem że od wielkości napięcia siatki2 zależy co się chce uzyskać, niskie napięcie siatki szerokie pasmo przenoszenia , wysokie napiecie duże wzmocnienie tak mędrcy piszą w dawnych podręcznikach do nauki fachu , trzeba by potwierdzić lub obalić ten mit .
Mędrcy nie piszą wszystkiego, a czasem celowo zatajają wiedzę, by mędrców nie przybywałox1981 pisze: ↑śr, 29 stycznia 2025, 15:00 Ale to raczej się tyczy lamp mocy ,w lampach napięciowych chyba było by ciężko upalić siatke?. Tak wyczytałem że od wielkości napięcia siatki2 zależy co się chce uzyskać, niskie napięcie siatki szerokie pasmo przenoszenia , wysokie napiecie duże wzmocnienie tak mędrcy piszą w dawnych podręcznikach do nauki fachu , trzeba by potwierdzić lub obalić ten mit .

Możliwe że chodzi o pasmo przenoszenia wcz bo lampy to nie tylko wzmacniacze akustyczne, ale tego raczej z ksiażki się nie dowiemy, nie ma raczej łapotologicznych tłumaczeń co jak i dla czego a szkoda .
-
- 2500...3124 posty
Pomierzone, jak znajdę chwilę zrobię obrazki.
- Załączniki
-
- 6F12P.zip
- (24.5 KiB) Pobrany 30 razy
Wielkie dzięki! teraz to do wyboru do koloru, jest z czego przebierać
, miałem problem z otwarciem tego pliku, ale udało się, czym to najlepiej by było otwierać?.

Nie jest to wprost związane z tematem, bo tej lampy nie ma w bibliotece, ale tu: https://www.vtadiy.com/loadline-calcula ... alculator/ kalkulator odwracacza fazy z dzielonym obciążeniem.