Witam!
Od Kolegi cirrostrato dostałem jako gratisy sporo gratów, ale ciekawe są wyświetlacze LED CQZL-16, na 100% Róża Luksemburg czy UNITRA-CEMI.
Działają ładnie, dałem dla 5V rezystor 1k na segment ale to nie są diody Low Current i jasno to nie świeci, płynie prąd 3,3mA, co wydaje mi się podejrzenie mało na LED-y starej generacji.
Z drugiej strony nie chciałbym uwalić ładnych wyświetlaczy.....ile mA na segment mogę dać?
Kropka dziesiętna to na ogół połowa Imax segmentu, więc 1k są OK
W sieci nie mogę znaleźć karty katalogowej tego wyświetlacza/
Wyświetlacz LED CQZL-16, potrzebne dane techniczne
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: Wyświetlacz LED CQZL-16, potrzebne dane techniczne
Czołem.
Miałem chyba więcej szczęścia, gdyż udało mi się znaleźć parametry tego wyświetlacza w kilkanaście sekund
Poniżej parametry i rozkład wyprowadzeń. Nominalny prąd na segment to 10 mA, więc rezystor 1 kΩ jest zdecydowanie za duży, licząc że na włączonym segmencie tracone jest około 2 V przy 10 mA (przy zasilaniu napięciem 5 V pozostaje ok 3 V na rezystor więc dla uzyskania prądu w okolicach 10 mA powinien mieć on wartość 300 Ω).
Pozdrawiam
Romek
Miałem chyba więcej szczęścia, gdyż udało mi się znaleźć parametry tego wyświetlacza w kilkanaście sekund

Poniżej parametry i rozkład wyprowadzeń. Nominalny prąd na segment to 10 mA, więc rezystor 1 kΩ jest zdecydowanie za duży, licząc że na włączonym segmencie tracone jest około 2 V przy 10 mA (przy zasilaniu napięciem 5 V pozostaje ok 3 V na rezystor więc dla uzyskania prądu w okolicach 10 mA powinien mieć on wartość 300 Ω).
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Romekd pisze: ↑czw, 2 stycznia 2025, 20:57 Czołem.
Miałem chyba więcej szczęścia, gdyż udało mi się znaleźć parametry tego wyświetlacza w kilkanaście sekund![]()
CQZL16_1.png
CQZL16_2.png
Pozdrawiam
Romek
BARDZO DZIĘKUJĘ!
Rezystor 300R trochę za mały....LED-y z krajów RWPG nie lubiły przekraczania parametrów ale 430-470R powinno zapewnić wieloletnią pracę dość ładnego wyświetlacza.
A w jakiej to cudo było technologii?
Bo widzę w tym czerwone LED-y SMD, jeszcze pytanie, gdzie to było stosowane?
Czy nie było tego w miernikach ZOPAN?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Duży prąd wynika z małej skuteczności świetlnej. Zmniejszenie prądu spowoduje zmniejszenie jasności, przez co wskazania mogą być mniej widoczne w dzień.Szrot majster pisze: ↑czw, 2 stycznia 2025, 21:15Rezystor 300R trochę za mały....LED-y z krajów RWPG nie lubiły przekraczania parametrów ale 430-470R powinno zapewnić wieloletnią pracę dość ładnego wyświetlacza.
Ratujmy stare tranzystory!