Podwajacz napięcia na 2 EZ81.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Podwajacz napięcia na 2 EZ81.
Witam.
Gdzieś kiedyś mignął mi schemat podwajacza napięcia na EZ81. Może nawet tutaj w czasie dyskusji
w jakimś wątku pobocznym. Znalazłem w czasie porządków schemat Telosa WA 40W i stwierdziłem
że to je bajka.Dwa anodowe na jednym rdzeniu, kilka żarzeń można dowinąć i dwie El34 obsłuży.
W klasie B pod wiosło powinno być jak znalazł.I będzie koszernie. Jak by ktoś sobie przypomniał
nie na cito to bardzo będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Tadzia.
Gdzieś kiedyś mignął mi schemat podwajacza napięcia na EZ81. Może nawet tutaj w czasie dyskusji
w jakimś wątku pobocznym. Znalazłem w czasie porządków schemat Telosa WA 40W i stwierdziłem
że to je bajka.Dwa anodowe na jednym rdzeniu, kilka żarzeń można dowinąć i dwie El34 obsłuży.
W klasie B pod wiosło powinno być jak znalazł.I będzie koszernie. Jak by ktoś sobie przypomniał
nie na cito to bardzo będę wdzięczny.
Pozdrawiam.
Tadzia.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Re: Podwajacz napięcia na 2 EZ81.
... do podwajacza napięcia w sam raz jest EYY13. Niedawno była do kupienia za niewielkie kwoty 

Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
Mam kilka piękne lampy, tyle że na żarzenie potrzebują 2,5A (!), no i podstawki są trudno dostępne i drogie.
Üdv
Macska
Macska
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Witam.
Dziękuję za dobre rady ale ja idę w inną stronę.
Likwiduję swój bajzel. Zostały klejnoty rodowe i coś można z nich sklecić. Nie 38 wzmacniacz
z lamp dostępnych z całego świata po to żeby się pochwalić że ja dam radę Miło jest posłuchać
jak jakiś kumpel wywija na wiośle. Kwestia głośnikowego to nie kwestia.Miałem przyjemność
się bawić nawijarką w Telosie.Odwaliłem jej"pracownicy, kobieta"część roboty a pani mi pokazała.
Jak to się robi. I pierwsza w życiu sieciówka przeszła przez KT.
Magiczny napój nieraz pomaga w nawiązywaniu technicznych porad.
Zdrowia życzę.
Pozdrawiam.
Tadzia.
Dziękuję za dobre rady ale ja idę w inną stronę.
Likwiduję swój bajzel. Zostały klejnoty rodowe i coś można z nich sklecić. Nie 38 wzmacniacz
z lamp dostępnych z całego świata po to żeby się pochwalić że ja dam radę Miło jest posłuchać
jak jakiś kumpel wywija na wiośle. Kwestia głośnikowego to nie kwestia.Miałem przyjemność
się bawić nawijarką w Telosie.Odwaliłem jej"pracownicy, kobieta"część roboty a pani mi pokazała.
Jak to się robi. I pierwsza w życiu sieciówka przeszła przez KT.
Magiczny napój nieraz pomaga w nawiązywaniu technicznych porad.
Zdrowia życzę.
Pozdrawiam.
Tadzia.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Kiedyś analizowałem schematy powielaczy z tej książki, ale w praktyce nie sprawdziłem.
... potrzebujesz czegoś ? Mam pewne zapasy, może jakaś wymiana

... jakby nie analizować to z jednej EZ81 ciężko będzie coś wystrugać

-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Jakby nie analizować przeanalizuj tytuł posta.
Eyy13 też potrzebuje dwóch niezależnych napięć żarzenia.
... chciałem dać jedną za dwie /bańki/z żarzeniem na 6,3 V.
Rzucę sobie koło ratunkowe- może jedna EZ150 ? Ciekawe jak z dostępnością takiej lampy
Rzucę sobie koło ratunkowe- może jedna EZ150 ? Ciekawe jak z dostępnością takiej lampy

Jak chcesz tych lamp, mam 2 szt, na początku stycznia wracam do Polski, to możemy o tym pogadać na pw.
Üdv
Macska
Macska
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Dobre są też 5Ц8С i 5Ц9С - odpowiednio 400mA i 200mA prądu po wyprostowaniu, przy 500V na anodzie, dostępne na Allegro w cenach akceptowalnych. Tyle, że maja 5V na żarzeniu.
-
- 3125...6249 postów
Nigdzie, poza wypowiedzią Pana Tomasza, nie widzę,
ile potrzeba napięcia po podwojeniu
we wspomnianym w poście układzie.
EZ81 ma katody blisko anody.
Czy katalog podaje jej warunki pracy jako podwajacza?
Lampy bezpośrednio żarzone tu wspomniane może byłyby
bezpieczniejsze?
Pozdrawiam Wszystkich.
Jacek
bezpieczniejsze?
Pozdrawiam Wszystkich.
Jacek
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Żeby podawać jakieś konkretne wartości trzeba wiedzieć do czego to dokładnie ma być, a tych informacji nie ma.ballasttube pisze: ↑wt, 24 grudnia 2024, 02:49 Nigdzie, poza wypowiedzią Pana Tomasza, nie widzę,
bezpieczniejsze?
Pozdrawiam Wszystkich.
Jacek
Jeśli chodzi tylko o wykorzystanie dwóch niezależnych uzwojeń 240V to trochę bez sensu stosować podwajacze, raczej lepiej wyprostować i szeregowo połączyć, jak w oryginale.
Jak już będzie wiadomo parametry wyjścia Uwy Iwy takiego zasilacza to można odnieść się do wartości dopuszczalnych
W ds: Ze względu na sprawność, podwajacze raczej lepiej chyba sprawdzą się przy mniejszych prądach. Antyprzykładem jest melon.
Co do wykorzystania starszych, mało dostępnych i coraz droższych lamp w takich układach raczej średnio widzę w tym sens. Ale całkowicie oftopikowo sam użyłem "sthalowej" diody ale by pasowało do reszty, choć bańka tak średnio pasuje

- tedikruk111
- 625...1249 postów
Witam.
Szanowni Koledzy.
Dajcie mi trochę czasu a opiszę o co mi chodzi.
Na chacie u mnie bardzo dużo się dzieje i jeszcze ten zwariowany czas jak ja to
nazywam, czyli świąteczno-noworoczny. Czasami mam wrażenie że żyję w jakimś
świecie równoległym.
Ale do brzegu.
EZ 81 to fajna lampa. Słyszeliście takie określenie "mały ale wariat" W tym wypadku
pasuje jak ulał 2x 240V przy Ia ok 120 mA to tej lampy nie dojadę. Ja to liczyłem
w głowie że" El 34 PP w pełnej klasie B to 150 mA + 10 na wstępne X 2 EZ81 i wyjdzie
minimalizm wzmacniacza gitarowego Te lampy mogą pracować w pełni równolegle
jak pisali koledzy. I wyjdzie coś wielkości ELZY ale z pazurem.+ WYMUSZONE chłodzenie.
Ale na razie jest wielkie "złomowanie" co utylizować a co się da spieniężyć na p.../życie
i kilogramy makulatury z danymi wrażliwymi. DO SPALENIA czego nie wolno Krakowie.
Chyba mam gdzieś wydrukowany schemat konkretnego rozwiązania, ale nie wiadomo kiedy
łaskawie wypłynie...
Pozdrawiam.
Tadzia.
Szanowni Koledzy.
Dajcie mi trochę czasu a opiszę o co mi chodzi.
Na chacie u mnie bardzo dużo się dzieje i jeszcze ten zwariowany czas jak ja to
nazywam, czyli świąteczno-noworoczny. Czasami mam wrażenie że żyję w jakimś
świecie równoległym.
Ale do brzegu.
EZ 81 to fajna lampa. Słyszeliście takie określenie "mały ale wariat" W tym wypadku
pasuje jak ulał 2x 240V przy Ia ok 120 mA to tej lampy nie dojadę. Ja to liczyłem
w głowie że" El 34 PP w pełnej klasie B to 150 mA + 10 na wstępne X 2 EZ81 i wyjdzie
minimalizm wzmacniacza gitarowego Te lampy mogą pracować w pełni równolegle
jak pisali koledzy. I wyjdzie coś wielkości ELZY ale z pazurem.+ WYMUSZONE chłodzenie.
Ale na razie jest wielkie "złomowanie" co utylizować a co się da spieniężyć na p.../życie
i kilogramy makulatury z danymi wrażliwymi. DO SPALENIA czego nie wolno Krakowie.
Chyba mam gdzieś wydrukowany schemat konkretnego rozwiązania, ale nie wiadomo kiedy
łaskawie wypłynie...
Pozdrawiam.
Tadzia.