PL504 SRPP- czy poprawny schemat i warty zbudowania?
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
PL504 SRPP- czy poprawny schemat i warty zbudowania?
Witam!
Skończyłem ten SRPP na PL84, bez USZ jest idealnie, raczej nie będę go dokładał , bo jest "moda" na wzmacniacze bez USZ.
W czeluściach Forum Trioda znalazłem stare wątki Kolegi Olkus, w tym bałaganie ni się ten schemat nawinął. Tu bym zastosował też TGR10/50, uzyskując ponoć nawet 8-10W jak pisze w wątkach.
PL500 będę miał NOS, ECC81 zastąpię PCC85 i stopień WK zrobię taki sam jak w tym wzmacniaczu na PL84.
Pierwszego stopnia budował nie będę, obecne źródła sygnału dają na tyle silny sygnał, że druga lampa na wejściu jest niepotrzebna, to nie czasy, gdy tuner dawał 0,7Vpp, wtedy powstawały szumofony jak UNITRA(szczególnie WS-354 z jego szumiącymi ULY7741).
Jakbym to chciał zbudować, to ile wolt jałowo by musiał dawać transformator?
Ewentualnie czy można ogarnąć tą kwestię powielaczem Delona? Proszę o propozycje.
Skończyłem ten SRPP na PL84, bez USZ jest idealnie, raczej nie będę go dokładał , bo jest "moda" na wzmacniacze bez USZ.
W czeluściach Forum Trioda znalazłem stare wątki Kolegi Olkus, w tym bałaganie ni się ten schemat nawinął. Tu bym zastosował też TGR10/50, uzyskując ponoć nawet 8-10W jak pisze w wątkach.
PL500 będę miał NOS, ECC81 zastąpię PCC85 i stopień WK zrobię taki sam jak w tym wzmacniaczu na PL84.
Pierwszego stopnia budował nie będę, obecne źródła sygnału dają na tyle silny sygnał, że druga lampa na wejściu jest niepotrzebna, to nie czasy, gdy tuner dawał 0,7Vpp, wtedy powstawały szumofony jak UNITRA(szczególnie WS-354 z jego szumiącymi ULY7741).
Jakbym to chciał zbudować, to ile wolt jałowo by musiał dawać transformator?
Ewentualnie czy można ogarnąć tą kwestię powielaczem Delona? Proszę o propozycje.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Re: PL504 SRPP- czy poprawny schemat i warty zbudowania?
Witam!
Nikt nie wie nic?
Czy może faktycznie układ jest wadliwy?
Nikt nie wie nic?
A co tu może być wadliwego? Stopień mocy zalecany przez Philipsa. Robić. 

Ale o co konkretnie pytasz?Szrot majster pisze: ↑pn, 16 grudnia 2024, 08:55Nikt nie wie nic?
Bo mam wrażenie, że masz na myśli jakiś schemat, który jest połączeniem dwóch, które zamieszczasz, do tego z modyfikacjami, które mniej-więcej opisujesz i oczekujesz sprawdzenia poprawności tego, co sobie wyobraziłeś...
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Ola Boga pisze: ↑pn, 16 grudnia 2024, 12:57Ale o co konkretnie pytasz?Szrot majster pisze: ↑pn, 16 grudnia 2024, 08:55Nikt nie wie nic?
Bo mam wrażenie, że masz na myśli jakiś schemat, który jest połączeniem dwóch, które zamieszczasz, do tego z modyfikacjami, które mniej-więcej opisujesz i oczekujesz sprawdzenia poprawności tego, co sobie wyobraziłeś...
Chodzi o sam wzmacniacz EL500.
Powielacz napięcia ma być po to, bym mógł wykorzystać do zasilania anodowego tani transformator separacyjny 230V/230V a nie kupować drogi transformator typowo do lamp. https://allegro.pl/oferta/breve-transfo ... 6968202667
Bo żarzenie i tak pójdzie z zasilacza impulsowego, ustawionego na katalogowe dla PL500 napięcie 27V, żarzenie i tak będzie załączane soft-startem jak poprzednio, bo błyskanie włókien lamp skraca ich żywotność(w TV były termistory)
Układ będę budował po Nowym Roku, tylko czy wystarczy tu transformator radiowęzłowy TGR10/50 czy potrzebny o większej mocy?
https://akustyka.pl/produkt/amc-tr-50/
Ile wat mogę z tego wydusić?
Nie chodzi mi o dziadostwo z obcinaniem sinusa, byle głośno a normalne słuchanie?
Bo PL504 takie "mocarne" wyglądają.
Trochę nie rozumiem. Na schemacie (pierwszym) napięcie zasilania wynosi 350V. Po wyprostowaniu napięcia z transformatora separacyjnego dostaniesz lekko ponad 300V, prawda? Jak konkretnie chcesz użyć podwajacza w takiej sytuacji?Szrot majster pisze: ↑pn, 16 grudnia 2024, 14:35Powielacz napięcia ma być po to, bym mógł wykorzystać do zasilania anodowego tani transformator separacyjny 230V/230V a nie kupować drogi transformator typowo do lamp.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Ale autor może chce użyć prostownik mostkowy zamiast prostownika w układzie Delona, w tym drugim przypadku napięcie na wyjściu będzie ponad 600 V, co jest wartością zbyt dużo jak na wzmacniacz z tytułowego postu.Ola Boga pisze: ↑pn, 16 grudnia 2024, 15:10Trochę nie rozumiem. Na schemacie (pierwszym) napięcie zasilania wynosi 350V. Po wyprostowaniu napięcia z transformatora separacyjnego dostaniesz lekko ponad 300V, prawda? Jak konkretnie chcesz użyć podwajacza w takiej sytuacji?Szrot majster pisze: ↑pn, 16 grudnia 2024, 14:35Powielacz napięcia ma być po to, bym mógł wykorzystać do zasilania anodowego tani transformator separacyjny 230V/230V a nie kupować drogi transformator typowo do lamp.
Ratujmy stare tranzystory!
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
300V za mało, 600V za dużo.....no to jest problem
A ten transformator?
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?529, ... iowy-sizei
Ja nie mam dojść do wyrzucanego sprzętu....taki mój los, że całe życie nikt mi nic nie dał, może dlatego, że ojciec ma 35 lat własną działalność?
Ja nieraz pytałem tu na Forum o transformatory z radyjek lampowych z końcówkami PP....żadnego odzewu
Na Allegro Lokalnie też brak takich rzeczy, można przetwornicę impulsową 300-450V z Chin ale to poza moim zasięgiem i niewykluczone, że będzie takie cudo bardzo krótkowieczne.
Może ktoś mi doradzi jakiś transformator, który sprosta moim wymaganiom?
Albo separacyjny i w szereg drugi 2x29W czy podobny, taki z 60-90VA?
300V za mało, 600V za dużo.....no to jest problem

A ten transformator?
https://sklep.lampyelektronowe.pl/?529, ... iowy-sizei
Ja nie mam dojść do wyrzucanego sprzętu....taki mój los, że całe życie nikt mi nic nie dał, może dlatego, że ojciec ma 35 lat własną działalność?
Ja nieraz pytałem tu na Forum o transformatory z radyjek lampowych z końcówkami PP....żadnego odzewu

Na Allegro Lokalnie też brak takich rzeczy, można przetwornicę impulsową 300-450V z Chin ale to poza moim zasięgiem i niewykluczone, że będzie takie cudo bardzo krótkowieczne.
Może ktoś mi doradzi jakiś transformator, który sprosta moim wymaganiom?
Albo separacyjny i w szereg drugi 2x29W czy podobny, taki z 60-90VA?
Naprawdę? Chcesz użyć transformatora głośnikowego o jakości domofonu, a przejmujesz się, że anodowe będzie o kilkanaście procent niższe?
Ale wiesz jak oszacować napięcie za prostownikiem z napięcia wtórnego na transformatorze, hm?
Otóż, tak zupełnie na oko, napięcie za prostownikiem bez obciążenia będzie dążyć do √2 * Utr. Pod obciążeniem przeciętnie będzie to coś z zakresu 1,1-1,3 razy więcej od napięcia transformatora, zależnie od pojemności w filtrze, rezystancji uzwojeń itd.
Wzmacniacz wymaga zasilania 330-350 V i prądu ciągłego 200 mA {tj ok 70W na samo anodowe -dwa kanały] U Kolegi podobno zawsze jest w sieci ponad 230 V, więc transformator separujący 230/230 150-300 W byłby idealny. Obecnie brak ofert {tanich} i raczej warto poczekać z zakupem i powoli całość składać rezerwując miejsce na niemały transformator. Robiłem takie wzmacniacze i ten najprostszy więcej niż 7 W na głośnik nie da przy zastosowaniu byle jakiego transformatora wyjściowego. Bez ujemnego SZ nie warto go robić. 

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Ola Boga pisze: ↑pn, 16 grudnia 2024, 15:55Naprawdę? Chcesz użyć transformatora głośnikowego o jakości domofonu, a przejmujesz się, że anodowe będzie o kilkanaście procent niższe?
Ale wiesz jak oszacować napięcie za prostownikiem z napięcia wtórnego na transformatorze, hm?
Otóż, tak zupełnie na oko, napięcie za prostownikiem bez obciążenia będzie dążyć do √2 * Utr. Pod obciążeniem przeciętnie będzie to coś z zakresu 1,1-1,3 razy więcej od napięcia transformatora, zależnie od pojemności w filtrze, rezystancji uzwojeń itd.
Wiem od lat, że U transformatora mnożę przez 1,41 i mam wartość na kondensatorze filtra.....problem u mnie jest z PV, bo ojciec bez myślenia postawił zwykłe PV a nie magazyn energii, przez co napięcie skacze od 220-253V.
Mam układ z takim trafem separacyjnym jak z linku, napięcie byłoby OK, raczej wzmacniacz nie powinien za bardzo ucichnąć, raczej łatwiej go przesterować przy zbyt niskim napięciu zasilania.
Ten SRPP na PL84 nie ma nawet 280V a i tak 4W oddał na 1kHz przy 4 omach....a Ua miało być 300V, liczyłem ale transformatory okazały się niezbyt mocne i napięcie siadło pod obciążeniem.
Nie mam na strychu magazynu z transformatorami do układów lampowych, mam za to sporo takich 2x16V- 2x24V, takich do półprzewodnikowego audio.
Raczej kupię ten separacyjny, bo żarzenie i tak pójdzie z zasilacza impulsowego
Gdybym mieszkał w dużym mieście czy w jego pobliżu, to bym nie zadawał takich pytań.....po prostu zakupiłbym używany transformator za 1/4 ceny nowego.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Marek7HBV pisze: ↑pn, 16 grudnia 2024, 16:28 Wzmacniacz wymaga zasilania 330-350 V i prądu ciągłego 200 mA {tj ok 70W na samo anodowe -dwa kanały] U Kolegi podobno zawsze jest w sieci ponad 230 V, więc transformator separujący 230/230 150-300 W byłby idealny. Obecnie brak ofert {tanich} i raczej warto poczekać z zakupem i powoli całość składać rezerwując miejsce na niemały transformator. Robiłem takie wzmacniacze i ten najprostszy więcej niż 7 W na głośnik nie da przy zastosowaniu byle jakiego transformatora wyjściowego. Bez ujemnego SZ nie warto go robić.![]()
Transformatory głośnikowe dam z dużych kolumn 100V, takich 20-40W, na TGR10/50 można pobawić się.
Transformator sieciowy może być jeden, mogą być dwa.....zależy, co da się kupić.
USZ zrobię zgodnie z projektem

Jeszcze jedno: ostatnio rozbiera się stare galerie handlowe a kolumny 100V z pokaźnymi transformatorami sprzedaje po kilkadziesiąt złotych.
A taki transformator do zasilania
https://allegro.pl/oferta/breve-transfo ... 6969505895 I tak tańszy od tego Sizei.
W kwestii zużycia energii to już wyjaśnione....4/5 zjadła pompa ciepła a ja mikry ułamek tego zużyłem.....niestety ja zawsze jestem kozłem ofiarnym.
Tak więc 70W na anodowe, 33W na żarzenie samych PL500/504, do tego żarzenie PCC85 i straty na rezystorze....no ale będzie co pokazać na Forbocie, ten wzmacniacz ani za mocny, a parametry też doopy nie urywają.
Na PP na EL34 się nie porwę.....w mojej sytuacji grzebanie w urządzeniu, gdzie jest napięcie jak w trakcji tramwajowej, to by było samobójstwo.
A same EL34 to tyle kosztują, że od Kolegi cirrostrato PL500 po 20zł, więc upierdliwość z żarzeniem nie stanowi problemu przy takiej przepaści w cenie lamp a transformatory 100V też są tanie.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Dobra, chaos jest, więc pamiętaj przynajmniej że:
-Tani transformator separacyjny, szczególnie potraktowany wyższym napięciem rzędu 250V, może być głośny.
-Transformatory do linii 100V, czy 120V będą stanowiły różne Ra w zależności od mocy, na którą są przewidziane. O ile przy 10W Ra wypadnie trochę za duże, to już przy 50W zdecydowanie za małe. Policz sobie...
ps. Nie wiem dlaczego tak demonizujesz EL34. Napięcie, jak w trakcji tramwajowej? Robisz właśnie wzmacniacz o Ua na poziomie 300-350V. EL34 w klasycznej wersji zakłada niewiele ponad 400V, ale na 350V też można dużo zdziałać.
-Tani transformator separacyjny, szczególnie potraktowany wyższym napięciem rzędu 250V, może być głośny.
-Transformatory do linii 100V, czy 120V będą stanowiły różne Ra w zależności od mocy, na którą są przewidziane. O ile przy 10W Ra wypadnie trochę za duże, to już przy 50W zdecydowanie za małe. Policz sobie...
ps. Nie wiem dlaczego tak demonizujesz EL34. Napięcie, jak w trakcji tramwajowej? Robisz właśnie wzmacniacz o Ua na poziomie 300-350V. EL34 w klasycznej wersji zakłada niewiele ponad 400V, ale na 350V też można dużo zdziałać.
-
- 6250...9374 posty
Schemat pierwszy, z ciekawości spytam o szczegół, R3 i R4 jakie bo chyba nie nawijane drutowe a ciut mocy muszą wytracić, mylę się?