Identyfikacja archaicznej karty kontrolera XT MULTI-IO/RTC/FDC
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Identyfikacja archaicznej karty kontrolera XT MULTI-IO/RTC/FDC
Postanowiłem reanimować swój najstarszy zabytek ery PC w postaci
płyty głównej PC XT z zegarem 4,77MHz, karty grafiki Hercules, FDD 360 kB i
HDD ST-225.
Na razie udało się uruchomić monitor Hercules (bursztyn !) i płytę główną. Niestety utknąłem
na karcie MULTI-IO która jest równocześnie kontrolerem FDD. W sieci zero informacji,
może ktoś z Was zetknął sie z taka kartą albo ma jakieś materiały do niej?
Potrzebuje informacji o konfigurowaniu (DIP-switch i jumpery)
Włożenie jej do płyty głównej skutkuje mniej więcej 10-krotnym spowolnieniem działania płyty głównej
a właściwie jej startu.
Pozdrawiam
Marek
płyty głównej PC XT z zegarem 4,77MHz, karty grafiki Hercules, FDD 360 kB i
HDD ST-225.
Na razie udało się uruchomić monitor Hercules (bursztyn !) i płytę główną. Niestety utknąłem
na karcie MULTI-IO która jest równocześnie kontrolerem FDD. W sieci zero informacji,
może ktoś z Was zetknął sie z taka kartą albo ma jakieś materiały do niej?
Potrzebuje informacji o konfigurowaniu (DIP-switch i jumpery)
Włożenie jej do płyty głównej skutkuje mniej więcej 10-krotnym spowolnieniem działania płyty głównej
a właściwie jej startu.
Pozdrawiam
Marek
- dark_one
- 375...499 postów
Re: Identyfikacja archaicznej karty kontrolera XT MULTI-IO/RTC/FDC
Widzę, że TH99 też nie ma podobnej karty.
Trzeba będzie ręcznie do tego podejść - na podstawie danych tutaj:
https://en.wikipedia.org/wiki/Industry_ ... chitecture
trzeba sprawdzić, które zworki lub dipswitche połączone są z pinami B21 do B25, ponieważ opisany objaw wygląda na konflikt przerwań.
Możesz też spróbować usuwać, lub zmieniać konfigurację pozostałych urządzeń w systemie.
trzeba sprawdzić, które zworki lub dipswitche połączone są z pinami B21 do B25, ponieważ opisany objaw wygląda na konflikt przerwań.
Możesz też spróbować usuwać, lub zmieniać konfigurację pozostałych urządzeń w systemie.
Working class can kiss my arse, I got a foreman job at last!
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Na tej karcie jest zegar RTC- wskazuje na to miejsce na bateryjkę(raczej litowa fotograficzna) i mały trymer do korekcji chodu zegara czy taktowania układu "procesora".
Może karta "zapominać" część ustawień jak nie będzie podtrzymania.
Na tej karcie jest zegar RTC- wskazuje na to miejsce na bateryjkę(raczej litowa fotograficzna) i mały trymer do korekcji chodu zegara czy taktowania układu "procesora".
Tak, trzeba będzie przeanalizować układ. Na razie eksperymentując udało się ten konflikt usunąć. System z FDD 360kB startuje normalnie. Później prawdopodobnie posłuży jako terminal z epoki do trochę poważniejszego sprzętu.dark_one pisze: ↑wt, 17 grudnia 2024, 18:25 Widzę, że TH99 też nie ma podobnej karty.
Z tego co pamiętam nic poza zegarem ta bateryjka nie obsługiwała. Zresztą są ślady lutowania, kiedyś z braku tej baterii podłączyłem koszyczek z dwoma paluszkami. Płyta główna, ten kontroler i karta Hercules odleżały prawie 40 lat nie będąc zezłomowanymiSzrot majster pisze: ↑śr, 25 grudnia 2024, 21:36 Witam!

Marek
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Gratuluję uratowania zabytku techniki
Miałem 286 z Herculesem, wszystko uwalane od petów, wypiąłem HDD a tam nie było blokady i MOLEX poszedł obrócony o 180 stopni, elektronika dostała 12V zamiast 5V i już był szrot, a była u mnie atmosfera bardzo nieprzyjazna, 20 lat temu zbieracz starych komputerów to był w oczach ludzi zwykły idiota
, monitor był bursztynowy Schneider, karta Hercules, monitor poszedł na śmietnik w 2015 roku, karta rok później.....teraz retro PC to co najwyżej Slot 1 albo Socket 478 czy Socket A, nic starszego już nie kupisz, o 8-bitowcach zapomnij , emulatory-repliki drogie, ja sobie sprawiłem na Gwiazdkę The Spectrum i rozgryzam tą replikę kultowego komputera, który stał wyżej niż XT w tym samym czasie.
XT widziałem za 100zł ale sprzedający psychol, nie było rozmowy, bo chyba beczkę wódki wypił tego dnia
.....taki "urok" giełd, targowisk.
A w ogóle idzie jeszcze coś poniżej Slot 1 i z ISA zdobyć?
I nie mówię tu o ATX a AT, bo ATX to jest pełno na śmietnikach i "pchlich targach", wszędzie "pięknie" wysadzone elektrolity, na Slot 1 jeszcze tego nie było.
Gratuluję uratowania zabytku techniki

Miałem 286 z Herculesem, wszystko uwalane od petów, wypiąłem HDD a tam nie było blokady i MOLEX poszedł obrócony o 180 stopni, elektronika dostała 12V zamiast 5V i już był szrot, a była u mnie atmosfera bardzo nieprzyjazna, 20 lat temu zbieracz starych komputerów to był w oczach ludzi zwykły idiota

XT widziałem za 100zł ale sprzedający psychol, nie było rozmowy, bo chyba beczkę wódki wypił tego dnia

I nie mówię tu o ATX a AT, bo ATX to jest pełno na śmietnikach i "pchlich targach", wszędzie "pięknie" wysadzone elektrolity, na Slot 1 jeszcze tego nie było.
A dziękujęSzrot majster pisze: ↑śr, 25 grudnia 2024, 23:33 Witam!
Gratuluję uratowania zabytku techniki![]()
![]()
Miałem 286 z Herculesem, wszystko uwalane od petów, wypiąłem HDD a tam nie było blokady i MOLEX poszedł obrócony o 180 stopni, elektronika dostała 12V zamiast 5V i już był szrot, a była u mnie atmosfera bardzo nieprzyjazna, 20 lat temu zbieracz starych komputerów to był w oczach ludzi zwykły idiota, monitor był bursztynowy Schneider, karta Hercules, monitor poszedł na śmietnik w 2015 roku, karta rok później.....teraz retro PC to co najwyżej Slot 1 albo Socket 478 czy Socket A, nic starszego już nie kupisz, o 8-bitowcach zapomnij , emulatory-repliki drogie, ja sobie sprawiłem na Gwiazdkę The Spectrum i rozgryzam tą replikę kultowego komputera, który stał wyżej niż XT w tym samym czasie.
XT widziałem za 100zł ale sprzedający psychol, nie było rozmowy, bo chyba beczkę wódki wypił tego dnia.....taki "urok" giełd, targowisk.

Coś ze staroci z epoki AT / ISA można czasem trafić, kwestia cierpliwości i szczęścia. Na moim targu niestety jest konkurencja, która bierze wszystko co cenniejsze jak leci. Jak sie trafi na moment wykładania towaru albo przyjedzie odpowiednio wcześniej to jest szansa.
Co do Spectrum to chętnie jakąś relację zobaczę i pewnie nie tylko ja.
Jako że byłem w miarę grzeczny

- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
O The Spectrum jest dużo filmów w internecie.
To emulator na ARM z fizyczną klawiaturą i dwoma trybami: klasycznym z BASIC i jako konsola do gier, są wgrane jakieś, dziadowskie gry klasy "B".
Ale odpalałem na tym też programy z epoki, bo to obsługuje wszystkie Spectrum, jakie wyszły w tej architekturze, czyli programy napisane na ELWRO 800 Junior i zrzucone to pliku TAP/TZX i odpalone z USB normalnie ruszą, odpaliłem kilka polskich programów, na przykład "Pozycje miłosne", program napisany w Gdańsku w końcu lat 80-tych, zero problemów.
Jest to tak wykonane, że robić Harlequina czy Murmulatora nie ma większego sensu, to emulacja pod systemem Linux i klawiatura "gumowa" ale nie taki szmelc jak w oryginale.
Jest tu HDMI, nie analog.....podpinałem pod swój monitor Asus TUF GAMING 28 cali 4k i bardzo fajnie to działa.
Co do PDP-11.....jak to działa po złożeniu?
Czy to jest tylko wyrażenie stanów logicznych za pomocą LED/żaróweczek?
Czy można stworzyć do tego terminal tekstowy z ekranem CRT, przerabiając Minitela czy podobny wynalazek?
Ja co najwyżej mogę sobie złożyć miernik częstotliwości na starym Atmelu i garści TTL-i, nie mam kasy na prawdziwe retro i na składanie tego, szkoda byłoby coś uwalić w nerwowej atmosferze.....już kilka razy lutowałem na dwustronnych PCB i choć mam rozlutownicę, to i tak jest adrenalina przy składaniu takiego czegoś, tak samo nie lubię serwisować płyt głównych PC, szczególnie tych budżetowych pod Pentium IV.
A ile taki PDP-11 kosztuje i gdzie to kupić?
Albo jakaś tańsza zabawka na TTL?
Chciałem złożyć COBRA-1, niestety Admin Elektrody i założyciel tej strony zniszczył archiwa czatu z osobami, które miały pliki GERBER do PCB i pliki wsadu do EEPROM, potem mnie stamtąd wyrzucono, bo nawiązałem kontakty z polską sceną retro komputerów.
To emulator na ARM z fizyczną klawiaturą i dwoma trybami: klasycznym z BASIC i jako konsola do gier, są wgrane jakieś, dziadowskie gry klasy "B".
Ale odpalałem na tym też programy z epoki, bo to obsługuje wszystkie Spectrum, jakie wyszły w tej architekturze, czyli programy napisane na ELWRO 800 Junior i zrzucone to pliku TAP/TZX i odpalone z USB normalnie ruszą, odpaliłem kilka polskich programów, na przykład "Pozycje miłosne", program napisany w Gdańsku w końcu lat 80-tych, zero problemów.
Jest to tak wykonane, że robić Harlequina czy Murmulatora nie ma większego sensu, to emulacja pod systemem Linux i klawiatura "gumowa" ale nie taki szmelc jak w oryginale.
Jest tu HDMI, nie analog.....podpinałem pod swój monitor Asus TUF GAMING 28 cali 4k i bardzo fajnie to działa.
Czy można stworzyć do tego terminal tekstowy z ekranem CRT, przerabiając Minitela czy podobny wynalazek?
Ja co najwyżej mogę sobie złożyć miernik częstotliwości na starym Atmelu i garści TTL-i, nie mam kasy na prawdziwe retro i na składanie tego, szkoda byłoby coś uwalić w nerwowej atmosferze.....już kilka razy lutowałem na dwustronnych PCB i choć mam rozlutownicę, to i tak jest adrenalina przy składaniu takiego czegoś, tak samo nie lubię serwisować płyt głównych PC, szczególnie tych budżetowych pod Pentium IV.
Chciałem złożyć COBRA-1, niestety Admin Elektrody i założyciel tej strony zniszczył archiwa czatu z osobami, które miały pliki GERBER do PCB i pliki wsadu do EEPROM, potem mnie stamtąd wyrzucono, bo nawiązałem kontakty z polską sceną retro komputerów.
Szrot majster pisze: ↑pt, 27 grudnia 2024, 23:24 Witam!
Dla mnie taka zabawa z każdym zabytkiem komputerowym jest interesująca, jako że z większością miałem styczność
w przeszłości. Sentyment zostaje. Nieprzespane noce ze Spectrum, programy wklepywane z klawiatury.
Więc nie dziwię się że siedzisz i zgłębiasz zabytki minionej ery.
Co do repliki PDP-11, udało się złożyć i uruchomić. Za tymi lampkami i przyciskami stoi potężny emulator napisany przez byłego inżyniera DEC-a, twórcy serii PDP. Można odczytywać i zapisywać do pamięci i rejestrów, realizować pracę krokową i tym podobne rzeczy. Można uruchomić praktycznie każdy system operacyjny napisanych dla tej rodziny i oczywiście tysiące programów użytkowych. Przez kilka lat pracowałem na sowieckim klonie tej maszyny, ale z oryginalnym systemem RSX-11M.
Co ciekawe jest również możliwość podpięcia do tego emulatora hardware z tamtej epoki.
Oczywiście można podpiąć terminale na RS232 albo pracować zdalnie. Z tego co widziałem, ktoś też minitela podłączył.
Zestaw tani nie jest, kosztuje 290 USD plus wysyłka + VAT na cle. Poza tym trzeba doliczyć raspberry jako procesor emulatora.
Dla mnie ten zestaw jest tyle wart, zabawa na lata będzie. Kupić można na tindie.com
Cobrę też chciałem składać, miałem nawet wtedy zestaw części , ale chyba dobrze że nie zabrałem się za złożenie, bo pierwsze płytki podobno miały błędy i nie dawało się jej uruchomić.
Pozdrawiam
Marek