Przełączanie kanałów

Wzmacniacze gitarowe, efekty i inne zagadnienia "okołogitarowe".

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

BloodHar
25...49 postów
25...49 postów

Przełączanie kanałów

Post autor: BloodHar »

Cześć,

Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli to głupi pomysł. Chce użyć przekaźnika jak w załączniku do przełączania kanałów w wzmacniaczu. Konkretnie będzie to przekaźnik, który omija jeden stopień wzmocnienia na połówce lampy ecc83. Czyli clean na 2 stopniach wzmocnienia, przesterowany na 3. A jako ostatni wtórnika katodowy. Zasilanie do cewki będzie pobierane z zasilacza impulsowego jak w załączniku. I pytania.

Czy ten przekaźnik udźwignie przełączanie sygnału DC na poziomie ~130V jaki panuje w torze przedwzmacniacza? Wiem że nominalnie nie powinien.

Czy ładowanie zasilacza impulsowego do obudowy wzmacniacza to dobry pomysł od strony generowania zakłóceń?

Pomysł był taki żeby nie pobierać zasilania do przełączania przekaźnika z obwodu 6,3V.
Załączniki
PXL_20241110_094254176.jpg
PXL_20241110_094337687.jpg
T.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Re: Przełączanie kanałów

Post autor: szalony »

1) Sugerowałbym porządny przekaźnik sygnałowy, przystosowany do przełączania słabych prądów, mają nieco inne styki. Jeśli chcesz przełączać 130VDC to dobierz odpowiedni przekaźnik, przekaźnik ze zdjęcia nie przełącza takich napięć DC (kwestia iskrzenia/łuku) wg karty katalogowej, btw. SONGLE to chłam. Z chińczyków wysoką klasą jest Xiamen Hongfa (odpowiednie serie). Kup coś ze Schracka albo Findera.

2) Kwestia zaekranowania, sprawdź doświadczalnie, ewentualnie pytanie czy śmieci nie przedostaną się od cewki w przekaźniku.

3) A nie można uzyć przekaźnika z cewką na 230VAC? Można też używać przekaźnika na np. 24VDC zasilanego przez zasilacz beztransformatorowy na kondensatorze, spotyka się takie układy w sprzęcie konsumenckim. Oczywiście dalej mamy to na potencjale sieci. Jeśli z jakiejś przyczyny chcesz koniecznie sterować napięciem 5V, to użyj malutkiego przekaźnika, nawet SSR który wysteruje bezpośrednio MCU, i nim załącz 230VAC na cewkę głównego.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
BloodHar
25...49 postów
25...49 postów

Przekaźnik kupiłem już lepszy. Omrona z pozłacanymi stykami, na odpowiednie napięcie. Ale przeczytawszy artykuł podesłany przez @Therminator widzę że cewka na 5V to nie jest najlepszy pomysł.. hm. O zasilaczu impulsowym nie wspomnę. No zobaczę jak to wyjdzie. Kupiłem płytkę uniwersalne i trochę kondensatorów 3300uF na 10V. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Może zrobię jeszcze układ prostowania napięcia żarzenia do pierwszej lampy pre.
T.
BloodHar
25...49 postów
25...49 postów

Najwyżej będę przełączał kanały zwykłym przełącznikiem mechanicznym. Zostawiłem miejsce na jeden, między potencjometrami. Zrobiłem już płytkę, i jeszcze przed montażem chcę zrobić ewentualne otwory w obudowie. Po zamontowaniu będzie trudniej wiercić.
Załączniki
PXL_20240508_141542872.jpg
PXL_20240508_141630435.jpg
T.
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Jak możesz kup przekaźnik na 9-12V, zasil go z powielacza napięcia 6,3V + stabilizator na 9-12V.
Druga opcja https://www.tubetown.net/ttstore/en/tt- ... -12-v.html
Załączniki
relay.png
kit-gl_EN.pdf
(141.91 KiB) Pobrany 7 razy
BloodHar
25...49 postów
25...49 postów

nxn68 pisze: czw, 14 listopada 2024, 09:59 Jak możesz kup przekaźnik na 9-12V, zasil go z powielacza napięcia 6,3V + stabilizator na 9-12V.
Dzięki za poradę. A myślicie że można pobierać zasilanie z uzwojenia żarzenia, w układzie jaki realizuję (HiOctane AX84)? Środek uzwojenia żarzenia wpięty na potencjał katody EL84 (około 7V). Wyjściowo bałem się że pobieranie zasilania przekaźnika z 6,3V będzie powodowało duże zakłócenia prze załączeniu cewki w całym obwodzie żarzenia. Więc wykombinowałem osobny zasilacz impulsowy i przekaźnik. Kupiłem przekaźnik Omron który ma 40mA przy cewce 5V. Ten sam model przy cewce 12V ma około 17mA. Na razie protestuję to co mam, a jak by był problem. Bedę zmieniał.
Załączniki
schemat_ax84.pdf
(127.05 KiB) Pobrany 14 razy
T.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Ot: z ciekawości spytam czy już zapomnieliście o kontaktronach, w objętości jednego pokazanego na zdjęciach przekaźnika zmieści się nawet osiem i nawet podwójnych (zapas pojedynczych też mam, na różne napięcia zadziałania) kontaktronów, ja stosuję najczęściej na 12V.
BloodHar
25...49 postów
25...49 postów

cirrostrato pisze: pt, 15 listopada 2024, 09:39 Ot: z ciekawości spytam czy już zapomnieliście o kontaktronach, w objętości jednego pokazanego na zdjęciach przekaźnika zmieści się nawet osiem i nawet podwójnych (zapas pojedynczych też mam, na różne napięcia zadziałania) kontaktronów, ja stosuję najczęściej na 12V.
Ja nie mam wiedzy na ten temat. Jak byś mógł podpowiedzieć jak to zastosować i jakie daje zalety. Ja na razie stawiam pierwsze kroki jeśli chodzi o układy na lampach.
T.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Kontaktrony są ogólnie znane, to też przekaźnik (najczęściej zwierny ale są wykonania przełączające), najlepiej kupić sztukę i się zapoznać, we wzmacniaczach gitarowych absolutnie nie siedzę, może któryś z kolegów objaśni (i dlaczego nieczęsto stosuje się w tych wzmacniaczach) zastosowanie w twoim konkretnie układzie, ja stosuję wyłącznie na wejściu wzmacniaczy aby zwielokrotnić wejścia. Na Wolumenie był sprzedawca, który miał fabryczne PCB z dziesięcioma przekaźnikami, styki przełączające, wielkość sporej fasolki (nie spotkałem na Allegro), to był kompletny układ do zwielokrotniania wejść do np. wzmacniacza, cena ok. 30zł, od dwóch lat nie widać go......
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Zamiast wyważać otwarte drzwi, warto poza wnikliwym zapoznaniem się z treścią podlinkowanej wyżej strony Toma, zainteresować się również ksiażką Merlina Blencowe http://www.valvewizard.co.uk/Book1.html, w której autor obszernie opisuje m.in. temat przełączania.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
BloodHar
25...49 postów
25...49 postów

Thereminator pisze: pt, 15 listopada 2024, 13:28 Zamiast wyważać otwarte drzwi, warto poza wnikliwym zapoznaniem się z treścią podlinkowanej wyżej strony Toma, zainteresować się również ksiażką Merlina Blencowe http://www.valvewizard.co.uk/Book1.html, w której autor obszernie opisuje m.in. temat przełączania.
Kupiłem jedną książkę tego autora. O preampach ale w HiFi. Rzeczywiście super wszystko wytłumaczone. Ale nie ma rozdziału o przełączaniu kanałów, który rzeczywiście jest w książce do wzmacniaczy gitarowych. A książka kosztowała 250 zł, więc nie mogę sobie pozwolić na obie.
Załączniki
PXL_20241115_165259703.jpg
T.
Awatar użytkownika
eS
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: eS »

Mogę Ci porobić zdjęcia z II wydania jego książki o przedwzmacniaczach gitarowych. Mam w djvu jej pierwszą edycję, ale nie ma w niej nic o przelaczniu kanałów.
-Jó vevökészuleke van?
-Igen, ötlámpás, négysávos.
BloodHar
25...49 postów
25...49 postów

eS pisze: pt, 15 listopada 2024, 21:29 Mogę Ci porobić zdjęcia z II wydania jego książki o przedwzmacniaczach gitarowych. Mam w djvu jej pierwszą edycję, ale nie ma w niej nic o przelaczniu kanałów.
Byłbym bardzo wdzięczny za zdjęcia/skany rozdziału o przełączaniu kanałów z II wydania. Będę wniebowzięty :)
T.
Awatar użytkownika
nxn68
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: nxn68 »

Znalazłem parę zdjęć z prób przełączania pętli efektów, powinno Ci to pomóc.
Jest to łańcuch złożony z transformatora, stabilizatora napięcia, w tym przypadku regulowanego, przekaźnika na pcb pętli efektów, diód oraz prymitywnego footswitcha. Działa.
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
4.jpg
ODPOWIEDZ