100 lat
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
100 lat
Już wkrótce za niecały miesiąc, 17 listopada 2023 roku , setna rocznica uruchomienia Centrali Nadawczej Babice ( określenie /nazwa obiektu w ówczesnym komunikacie prasowym ) . Drugiego ( wówczas) co do wielkości radiowego obiektu nadawczego na świecie . A w zespole autorów/realizatorów przedsięwzięcia : panowie Manczarski ,Groszkowski ,Liberadzki , Machcewicz , Heller ,Jackowski , Boerner...
anka
anka
Re: 100 lat
W uroczystości obchodów rocznicy zapowiedziany m.in .oficjalny udział delegacji Grimeton Radio Station .
-
- 250...374 postów
Wczoraj...Stare Babice. Uroczystość godna setnej rocznicy...Z tej okazji wydany został okazały okolicznościowy album ( 200 stron ,po raz pierwszy unikalne foto i kopie dokumentów)" Radiostacja Babice 1923-1945 " .Wyrazy uznania i szacunku dla Władz gminy Babice i grona osób zaangażowanych w temat i organizację obchodów setnej rocznicy.
anka
anka
-
- 6250...9374 posty
Z ciekawości spytam skąd kolega dowiaduje się o takich uroczystościach, o imprezie 75 lat Kasprzaka cicho było w TV i gazetach w Warszawie, teraz o Babicach podobnie. Miłego dnia.
"skąd kolega...gazeta .."
Jestem zażenowany pytaniem Kolegi/... gazety...?
Jestem absolwentem Kasprzaka i Wydziału Lącznosci Warszawskiej Politechniki , to mnie zobowiązuje... . Stosownie w miarę możliwości tych indywidualnych i "zewnętrznych" staram się zachować "formę" .
Jestem zażenowany pytaniem Kolegi/... gazety...?
Jestem absolwentem Kasprzaka i Wydziału Lącznosci Warszawskiej Politechniki , to mnie zobowiązuje... . Stosownie w miarę możliwości tych indywidualnych i "zewnętrznych" staram się zachować "formę" .
-
- 6250...9374 posty
Z CAŁYM SZACUNKIEM...........odpowiedzi nie rozumiem a moje pytanie też zawisło w powietrzu, do Kasprzaka przestałem zachodzić jak ochrona stanęła na wejściu praktycznie prawie rewidowali ,,obcych'', progi PW też przekraczałem jak jeszcze kogoś tam znałem. Może dalsza ewentualna dyskusja poza forum.....
Odpowiadam Koledze
Swą aktualną "codzienną" wiedzę czerpię ze swych podtrzymywanych na bieżąco kontaktów koleżeńskich /towarzyskich z tymi co "po Nas" spełniają sie aktualnie w szkole i na uczelni .
anka
.
Swą aktualną "codzienną" wiedzę czerpię ze swych podtrzymywanych na bieżąco kontaktów koleżeńskich /towarzyskich z tymi co "po Nas" spełniają sie aktualnie w szkole i na uczelni .
anka
.
-
- 6250...9374 posty
Zazdroszczę, moi ostatni kumple z PW, z którymi utrzymywałem kontakt, odeszli, przedwczoraj zapaliłem świeczkę na miejscu ostatniego spoczynku kolegi MS, odszedł nawet nie mając 68, mam jego książkę, nagrodę za dobre wyniki w nauce w T.Kasprzaka.
Zdrowia i dobrych zdarzeń koledze życzę.
Uroczystość 100-lecia zaszczycili swą obecnością członkowie polskiego parlamentu , profesorowie polskich uczelni ,admiralicji...
Partnerem wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego .Patronem medialnym ( wg tekstu na oficjalnym zaproszeniu) było Polskie Radio.
Na obchodach towarzyszących i rocznicowej gali , Polskie Radio ( mimo oficjalnego zaproszenia) nie był reprezentowane ???
Partnerem wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego .Patronem medialnym ( wg tekstu na oficjalnym zaproszeniu) było Polskie Radio.
Na obchodach towarzyszących i rocznicowej gali , Polskie Radio ( mimo oficjalnego zaproszenia) nie był reprezentowane ???
Boernerowo i Polskie Radio
RCN Boernerowo na rzecz Polskiego Radia :
Od 1 marca1936 roku nadajnik SPW 10 kW na fali 22m
Od 1937 nadajnik SPD 2kW na fali 26,1m
Po 17 sierpniu 1938 nadajniki SP19 i SP20 na kierunek USA
Od 2 pazdziernika 1938 nadajniki SP3 i SP48 na Europę
P.s Informacja na podstawie materiałów , pozyskanych nieoficjalną drogą z osobowego, mym zdaniem wiarygodnego żródła
anka
RCN Boernerowo na rzecz Polskiego Radia :
Od 1 marca1936 roku nadajnik SPW 10 kW na fali 22m
Od 1937 nadajnik SPD 2kW na fali 26,1m
Po 17 sierpniu 1938 nadajniki SP19 i SP20 na kierunek USA
Od 2 pazdziernika 1938 nadajniki SP3 i SP48 na Europę
P.s Informacja na podstawie materiałów , pozyskanych nieoficjalną drogą z osobowego, mym zdaniem wiarygodnego żródła
anka
W ostatnim 47 numerze /23 listopada warszawskiego tygodnika PASSA artykuł redaktora Macieja Petruczenki "100 Letnia Radioantena".