Schematy i klony

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Schematy i klony

Post autor: czyt »

Zastanawiałem się nada działem, ale to chyba będzie dobry (Profesorowie? D : []?). Wieża=plastic-fantastic, marki kiedyś, dumnej Philips z Eidhowena. Na Polskę symbol: SW36 /22. Właściwie został mi tylko FM: nie widze by była zmiana napięcia varikapowego, pomimo przestrajania na wyświetlaczu. Tuner AM działa Dł/Śr. Płytka dość duża z układem LA1851N. Dużo wolnych miejsc, co potwierdza, że to wersja na Polskę, a nie pełnowartościowy towar dla Obywateli świata : } Z tyłu obudowy zgrubienie na radiator. Ale nic tam nie ma, bo układy (wzmacniaczy) dwa, są na dużej płycie bazowej. Zasilanie trafko.

Otóż pytanie jest takie, może któryś z Kolegów miał coś podobnego i WIE? Jak ożywić FM. @ schemat. Po szczegółach, widzę, że to początek nowej Ery, tej gorszej ery: Sony, Philips, Może aiwa (nie AIWA), Kenwood - kto wie co jeszcze. Bo że schemat jest w sieci, to pewne, tylko CO. Dalsze szczegóły ważne, do identyfikacji KLONA: magnetofon dwukasetowy, bez rewersu mechaniczny!. Plastikowy oczywiście. Klawiszyki, jak w jamnikach (Philips!! : D) Dla tych głowic z M, kupiłem elektrośmiecia zresztą. 7Xcd!. Zmieniarka jest majstersztykiem. Naprawdę ładna i pudełeczko mniejsze od JVC 3xcd z oddzielnymi szufladkami (mam do zbycia, gdyby ktoś potrzebował - nie grzebany wcale, tylko zdemonowany, jakiś JVC z STK, co mu nogi odpadły. Cd uruchomione, ale charakterystyczna rzecz: na wierzchu druk dwustronny co najmniej z "nitami" i TO220, jak BD283, w żelaznej sprężynie, blaszka. Wiszący na druku, na tych swoich trzech nogach. Oczywiście wyrwany z druku. Wlutowany, podlejony silikonem szklarskim - bo nie ma gdzie tego umocować. Działa pięknie i zmienia płytki bardzo ładnie. Kto wie jeszcze co to jest CD ? :wink:

Także taka prośba o pomoc, bo tylko ten FM mi został. Nie mam sprzętu, prócz miernika uniwersalnego. Druk pcb, nie jest opisany, stąd nawet nie wiem, gdzie głowica FM, co ma (ale się domyślam). Acha, FM z wyświetlaczem f, ale raczej przestrajany napięciem, a nie cyfrowo, ale to już ze schematu by wynikło.No to jak? Co to może być, klon czego (zapewne pod globoSony-ileż ta firma namąciła).
Przepraszam za ubarwienia emocjonalne. Pomożecie?
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Re: Schematy i klony

Chciałem poprawić błędy, ale nie "pozwoliło mi" - przekroczyłem czas zapewne. Przepraszam
"... UF21 - AGA-sekretarzyk", UY1N - mogę zaoferować PCL, PL500RFT, diody WN/lampowe, telewizyjne.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Oznaczenie modelu nie istnieje?{ fw36?}Jaki zakres częstotliwości FM obsługuje? :D
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Niedowiarku - ISTNIEJE. To magiczne, że na Polskę, wskazuje. FM ma zachodni i pokazuje cyferki, zaprogramowane stacje. Bez RDS. I Radio, jak podałem Sanyo chyba to jest.

Znalazłem gdzieś na eng.-elektroda, Printsrena zamieścił User kawałka schematu, ale dla mnie nieczytelny, zresztą zasilanie.

Dlatego napisałem, że to jest KLON czegoś. Może i Sony samego, kto wie. Klon ze składakiem, ni pies, ni kawka. Zdjęcie chcesz? Tylko powiedz CZEGO, bo nie chce mi się za dużo tu wkładać. Ma nalepkę i powtórzony numer i seria dla HDesku. W sieci nie ma, polskiej, prawie - kłania się Filtrowanie SZUKACZKI (-ek) zezwoliliśmy. Dzięki za odpowiedź. Bardzo przypomina konstrukcja KenwoodHM331 z punktu widzenia zasilania (wydaje się identyczne trafko). Jednak druki zupełnie inne, Kenwood zaawańszowańszy, więc już trup.
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Jeśli działa AM,to strojenie winno być także na głowicy FM. :D
Awatar użytkownika
czyt
375...499 postów
375...499 postów
Kontakt:

Czyli usterka w głowicy, lub w LM, że milczy. Popatrzę, może tylko antena urwana
ODPOWIEDZ