OR Wola II

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

HaMar
500...624 posty
500...624 posty

OR Wola II

Post autor: HaMar »

Witam szanownych forumowiczów.
Długo tu nie pisałem, ale hobby nie porzuciłem i dość często tu zaglądam. Dziś mam konkretny problem a jest nim tytułowe radio. Trafiło do mnie jako pamiątka rodzinna sprzed trzech pokoleń, podobno wystawione do piwnicy jako działające, miałem jedynie zrobić przegląd i sprawdzić czy działa. No niestety, nie działa :evil: . Było mocno grzebane, myszki zabawiły się w cewkach a papierzaki i elektrolity do wymiany. Na plus, to stosunkowo czyste i suche.
To wszystko jest do ogarnięcia, wiele już zrobiłem, z resztą sobie poradzę. Niestety, nie ma "matówki" za skalą i to jest właśnie mój problem. Ze zdjęć znalezionych w internecie można wnioskować że to kawałek papieru rozpięty na dwóch drutach zawiniętych w literę C i "jakoś" zawieszony na chassis. Ale to wszystko czym dysponuję. Może ktoś z forumowiczów ma taki odbiornik i poświęci trochę czasu na zrobienie dokumentacji? Fotograficznej jak takową matówkę zamontować i mechanicznej - po prostu wymiarując jej elementy. Sprawa może nie "bardzo pilna" ale właściciel niecierpliwy :roll: .
Z góry dziękuję za poświęcony czas
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Re: OR Wola II

I jeszcze wspomniane przeze mnie zdjęcie: https://a.allegroimg.com/original/1ec87 ... f981736dea
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Witam,Kolego Marku.
Mam jakąś "matówkę" po jakimś enerdowskim chassis,
także klawiszowcu dwugałkowym,
które musiałem zdemolować na części.
Matówka jest z jakiegoś kremowego plastiku.
Może by się dało Koledze coś z tego wykroić do Jego radyjka?
Mogę pojechać do mego magazynku i pomierzyć,jeżeli
Koledze by to podpasowało,no nie?
Proszę zrobić odpowiednie pomiary ze Swojej strony na Swoim radyjku.
Pozdrawiam Kolegę,życzę dobrej nocy.
Jacek"b/t"
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Witam!
Matówka w Tatrach była tekturowa zawieszona na takich sprężynkach. Wola,jako kontynuacja Stolicy miała trochę mniejsze wymiary skali.
Mam jakieś matówki późniejszych odbiorników-te były plastikowe, zawieszane na takich gumkach.Te papierowe były bardzo kruche i często nie wytrzymywały upływu czasu. Poszukam tych mniejszych i podam wymiary. Jeżeli przypasują mogę podesłać.
Pozdrawiam-Grzegorz
inar
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: inar »

Witam!
Znalazłem tą plastikową matówkę,jest wykonana z plastiku,trochę już przyżółkniętego. Wymiary- 23x10 cm. Obawiam się,że do Woli będzie za krótka.
Wydaje mi się,że można taką matówkę zrobić z jakiejś teczki na dokumenty,albo twardego kartonu.Zamocować gumkami do mocowania skali.
Oryginalna ma wnitowane przelotki metalowe,żeby materiał się nie przedzierał,ale brzegi można jakoś wzmocnić-przecież tam nie występują duże siły.
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i chęć pomocy.
Rzecz w tym że materiał na matówkę to ja mam. Jest to rodzaj kalki technicznej o gramaturze 160g/m2. W dotyku ma się wrażenie cienkiego, giętkiego, mlecznego szkła. Jednak to tylko bardzo silny papier, możliwy do dowolnego zaginania.
Mój problem to wymiary i sposób mocowania, bo musi to dość dokładnie współpracować z samą wskazówką. I właśnie tego poszukuję. Chyba że ktoś ma oryginalną matówkę od Woli/Woli II.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam Cię Marku !
Przypadkowo wpadła mi w oko w garażu matówka o wymiarach 425 mm X 100 mm , są otworki prawdopodobnie na sprężynki .
Fotki załączam .
Jeśli by Ci pasowała to będzie do Twojej dyspozycji .
Pozdrawiam Edward
Załączniki
matówka 1.JPG
matówka2.JPG
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

:arrow: ed_net
serdecznie dziękuję za ofertę. Jednak do podjęcia decyzji kluczowa będzie informacja o odstępie pomiędzy osiami otworów na pokrętła jako że w oryginale matówka kończyła się przed osiami i żadnych otworów nie miała. Podaj proszę ten wymiar a ja sprawdzę czy wszystko będzie pasowało.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Podaję wymiary : rozstaw osi otworów ok. 360 mm , do zewnętrznych krawędzi otworów ok. 385 mm, do wewnętrznej krawędzi otworów ok. 335 mm, a średnice otworów ok. 25 mm .
Edward
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Dzięki za szybką odpowiedź. Postaram się możliwie szybko sprawdzić (jestem obecnie poza miejscem zamieszkania) i dam znać "co i jak".
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
HaMar
500...624 posty
500...624 posty

Po dłuższej przerwie, witam już "urlopowo". Wreszcie mając trochę czasu dokończyłem temat matówki skali do OR WOLA II.
Dziękuję raz jeszcze wszystkim którzy deklarowali pomoc, kolegom ballasttube, Ed_net, inar. Okazało się w praktyce że dobranie takiego "drobiazgu" wcale nie jest proste.
Rozwiązaniem okazało się wykonanie odpowiedniej matówki wraz z zawieszeniem, na podstawie zdjęć i pomiarów. Dla potomności załączam wymiary i zdjęcia. Matówka ma 230mm długości (wraz z obszarami owijającymi szkielet mocujący) i 85mm wysokości. Pokrywa, z naddatkiem około 10mm, przeźroczysty obszar skali przez który widać wskazówkę. Bezproblemowo współpracuje z wskazówką gdyż pomyślana była pierwotnie jako jej prowadzenie. Wykonałem ją z dwóch warstw papieru będącego odpowiednikiem kalki technicznej ale o gramaturze 180g/m2. Pręciki szkieletu wygiąłem z drutu duralowego 2,5mm. Sposób montażu widoczny po zdjęciu skali pokazują zdjęcia.

Wola II - matówka_1.jpg
Wola II - matówka_2.jpg
Wola II - matówka_3.jpg

Po zakończeniu projektu wstawię tu jeszcze zdjęcia podświetlonej skali, ale już widziałem że jest świetnie.
Pozdrawiam
Marek vel HaMar
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

HaMar pisze: czw, 4 sierpnia 2022, 12:41 Bezproblemowo współpracuje z wskazówką gdyż pomyślana była pierwotnie jako jej prowadzenie.
Nie pamiętam już jak to było w Woli ale w większości odbiorników jest naciągnięty kawałek żyłki od lewej do prawej krawędzi chassis na której sie wspiera górna część wskazówki. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ