Zasilanie "elektryczne" pieca CO dwufunkcyjnego.

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Zasilanie "elektryczne" pieca CO dwufunkcyjnego.

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Jest późne popołudnie. Leże na otomanie,gapię się w tv, w tle muzyczka,nastrojowe oświetlenie, bez Łomży.
Oko się przymkło. budzę się i "ciemność widzę, ciemność!" I ta cisza. Tak wygląda koniec? Gdzie Piotrek, światełko w oddali no gdzie?
Jak starcze oko zobaczyło wreszcie delikatną poświatę z otworu okiennego to stwierdziłem że chyba prąd, wywaliło "korki"ale 3 fazy?
Tak bez fajerwerków? Święte miejsce latarki okazało się niezawodne. Dotarłem do okna i wiadomo. Wyłączyli całą wieś.
Ale czy to problem? Przecież mam ogrzewanie gazowe.....Tylko bez zasilania elektrycznego to tylko armatura.No to zima zapowiada się
ciekawie, oj ciekawie. Internety nie podają ile to żre watów bo można zrobić awaryjne. Akumulator to nie bardzo, może jakiś większy
Power bank? Żeby pociągło z 12 h.Później zapali się ognisko, złapie kontakt z tymi co się zabezpieczają przed końcem świata.
I gitara.
Ja to traktuję jako priorytet,żeby zima mnie nie zaskoczyła, a ona już 21XII 2021r o 16,33.Tylko nie podają do jakiego miejsca w PL.
Pozdrawiam
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
ECC83
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Zasilanie "elektryczne" pieca CO dwufunkcyjnego.

Post autor: ECC83 »

Ja posiadając "kocioł centralnego ogrzewania opalany gazem" typu Elka jestem w kwestii ogrzewania od energii elektrycznej całkowicie niezależny :)
marma2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: marma2 »

Leżąc ostatnio pewnej nocy bezsennej miałem ten sam dylemat. Tylko ja mam w jednym dość sporym domu dwa piece c.o. z elektroniką i pompami i sforę staruszków na utrzymaniu. Wpadłem na pomysł wykorzystania samochodu jako agregatu prądotwórczego, stoi obok domu. Brakuje tylko falownika i problem z głowy. Tylko boję się, że ogólnie dostępne przetwornice to raczej sinusoidy o dobrym kształcie nie wyprodukują. No i moc musi być realnie z 500 W bo mniej raczej się nie przyda. Czy macie jakieś namiary i pomysły na rozwiązanie tego problemu. Agregat prądotwórczy odrzucam jako rozwiązanie bo pracowałem z takim urządzeniem kilka lat i mam negatywne doświadczenia. UPS na bazie akumulatorów to owszem ale na kilka godzin i co potem. Drogi pomysł.
whwp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: whwp »

Wojtek SQ2KRZ
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

Ile potrzeba mocy to musi być podane w dokumentacji pieca, sterownika i pomp obiegowych. Sumujesz, dodajesz 50% i masz moc potrzebnego zasilania. Samochód to raczej przesada, to chyba dość drogi agregat :) Piec i sterownik mają zapewne zasilacz impulsowy i im kształt napięcia nie przeszkadza, pompy pewnie wolą sinus. Kupujesz albo UPSa o odpowiedniej mocy, albo korzystasz z przetwornicy Z 12 czy 24V na 220V (można kupić na Allegro, za 250zł, nie wiem jak z jakosśią tego nie mam doświadczeń) jak masz dostępny akumulator o odpowiedniej pojemności.
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A co będzie jak gazu zabraknie ? :D
marma2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: marma2 »

Zostaje grochówka i kapuśniak.
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Post autor: Jurek O »

Kotłownia i zasilanie awaryjne zrealizowane na przetwornicy Volt Polska Sinus Pro 1000 + 3 akumulatory głębokiego rozładowania po 100 Ah każdy + agregat prądotwórczy 2,5 kW. Przetwornica produkuje doskonałego sinusa, schodki bardzo małe. Całość pracuje bezawaryjnie i bezobsługowo od ponad 5 lat.
Załączniki
1640125727960.jpg
1640125727962.jpg
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Śliczna kotłownia. Czy to złącze na kominie służy do odprowadzania spalin z agregatu prądotwórczego?
Tomek
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Tomasz Gumny pisze: śr, 22 grudnia 2021, 11:31 Czy to złącze na kominie służy do odprowadzania spalin z agregatu prądotwórczego?
Dokładnie tak. W zasadzie jest to typowy ceramiczny komin pod jakiegoś kopciucha gdyby putin całkiem gaz zakręcił.
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Jurek O pisze: wt, 21 grudnia 2021, 23:38 Kotłownia i zasilanie awaryjne zrealizowane na przetwornicy Volt Polska Sinus Pro 1000 + 3 akumulatory głębokiego rozładowania po 100 Ah każdy + agregat prądotwórczy 2,5 kW. Przetwornica produkuje doskonałego sinusa, schodki bardzo małe. Całość pracuje bezawaryjnie i bezobsługowo od ponad 5 lat.
Ło Paaanie - sterylnie tam - szacun :shock:
Czy testowałeś pojemność akumulatorów po takim czasie ?
Jestem ciekawy ile im 'ubyło' w realnych warunkach.
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Sezon zimowy w pełni, aktualna temperatura u mnie na górce wynosi -12,6°C. Kotłownia pracuje sobie na luzie, a kocioł utrzymuje stałą temperaturę na sprzęgle hydraulicznym 45°C. Przetwornica zasilając kocioł gazowy, pięć pomp, lampę UV-C oraz zmiękczacz pobiera z akumulatorów około 15-16 A.
Wartość ta wzrasta do lekko ponad 22 A w momencie gdy uruchamia się pompka odprowadzająca skropliny z kotła. Pompka uruchamia się co jakiś czas i pracuje około 15 sekund. Zasilanie sieci 230 V wyłączyłem wczoraj o godzinie 16tej. Czyli aktualnie mija 28 godzin pracy na akumulatorach.
Napięcie akumulatorów wynosi aktualnie 12,3 V i spada do 12,1 V podczas gdy uruchomi się pompka skroplin.
Za chwilę przywracam zasilanie sieci, ponieważ nie chciałbym aby mi tyłek zmarzł podczas snu gdyby wystąpiła prawdziwa awaria zasilania.
Gdyby jednak awaria sieci trwała dłużej, a zdarzyło się już raz, że prądu nie było 4 dni, wówczas odpalam generator, który zasila ładowarkę MW a ta ładuje akumulatory. Jej wydajność to 40 A.
Pomimo, iż cały system zasilania pracuje już ponad 5 lat jest to mój pierwszy tak długi test w realnych warunkach pracy kotłowni w sezonie grzewczym.
Załączniki
1640544873962.jpg
1640547689727.jpg
1640547689729.jpg
1640547689726.jpg
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Jurku, to co zrobiłeś, to prawdziwy majstersztyk. Gratuluję. Sam chciałbym mieć taką kotłownię...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Jurek O
625...1249 postów
625...1249 postów
Kontakt:

Po wczorajszych testach właśnie padły dwa z trzech akumulatorów :x
Trzeci ma się na razie dobrze, czyli pięć lat z hakiem i koniec. Około miesiąca temu testowałem je krótko i wszystkie oddawały jak i przyjmowały po równo prąd. Kupiłem na próbę coś takiego, na razie jedną sztukę, zobaczymy.
https://inerge.pl/akumulatory-agm/akumu ... nerge.html
Załączniki
1640632016399.jpg
1640632016396.jpg
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Ja nie mam kotła gazowego, tylko kopciucha i jak wyłączą....wywalę żar na podwórko, zaleję wodą a rozpalę w żeliwnym piecu.
Ale mam akumulator i przetwornicę
Zasilanie awaryjne.jpg
Akumulator jest nowy, kupiony tydzień temu, wcześniej był samochodowy AGM, niestety z diesla....ja nie chcę problemów, kupiłem nówkę AGM 12V 120Ah.
Nie testowałem jeszcze zestawu w "warunkach bojowych", choć jak miałem stary akumulator to potrzymał kilka godzin, nie było dużego poboru mocy i nie rozładował się.
Zasila to u mnie( nie jednocześnie oczywiście) trzy komputery PC, 3 monitory 24" LCD, 55" TV 4k i duperele typu router Wi-Fi czy jakieś tunery SAT.
Jeszcze rok temu kilka razy robiłem przywracanie systemu Windows 10( teraz już Windows 11 :D ), głupiały routery a i dyskom HDD też to nie służy, nieważne w czym są.
Drugi router(ten główny VDSL2) jest zasilany buforowo z akumulatora 12V 7Ah, do tego zasilacz buforowy MW+ przetwornica Step Up&Step Down, żeby było stabilne 12V.
Nie ma jakiś wielogodzinnych zaników napięcia, choć podobno węgla brakuje, niestety u mnie światło gaśnie na 3-4 sekundy, czasem kilka minut czy nawet godzin, zwłaszcza latem i w duże mrozy(to jest północna Polska, już zaznacza się wpływ Bałtyku a infrastruktura energetyczna u mnie się sypie- zaciemniona DK nr 91 to niestety u mnie częsty widok), wywala czasem RCD, raz po raz jakiś debil we wsi pożar spowoduje i wtedy ENEA wyłącza.
Jurek O:
Gratuluję kotłowni :D
Jam mam syf, pełno pyłu i brudu, który na cały dom się roznosi(mam kilogramy tego syfu z węgla w domu).....ojcu zachciało się kotłowni WĘGLOWEJ w domu :evil: :evil: :evil: ...."na starość mam to mieć" a w marcu dopiero kończę 39 lat :evil:
Ciągną niby do mnie gaz....ale ze 20 lat jeszcze będą u mnie kominy dymić w tym tempie, palenie starych opon u mnie to norma, gorsze rzeczy palą.
Te akumulatory ZAP to szajs zawsze był, kup coś markowego....SSB,YAUSA
ODPOWIEDZ