Witam Wszystkich!
Mam taki problem z Gramofonem Unitra G 8010 na prędkości 45 wszystko działa jak trzeba na 33 w ogóle nie kręci talerz? Uprzejmie proszę o pomoc? Dołaczam schemat
Usterka Gramofon g 8010
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Re: Usterka Gramofon g 8010
Sprawdź potencjometr P1, czy nie ma przerwy, i analogicznie styki przełącznika w pozycji "33".
Czołem.
Uszkodzenie się przełącznika wydaje się jednak mało prawdopodobne, gdyż oba komplety styków zostały w nim połączone równolegle i jest bardzo wątpliwe by całkowicie uszkodziły się obie sekcje i to tylko w jednym z ustawień przełącznika. Natomiast uszkadzanie się potencjometrów zdarzało się dość często - najczęściej jedno z wyprowadzeń traciło kontakt elektryczny z warstwą oporową i potencjometr mocno zwiększał swoją rezystancję lub nawet dostawał całkowitej przerwy.
Pozdrawiam,
Romek
Uszkodzenie się przełącznika wydaje się jednak mało prawdopodobne, gdyż oba komplety styków zostały w nim połączone równolegle i jest bardzo wątpliwe by całkowicie uszkodziły się obie sekcje i to tylko w jednym z ustawień przełącznika. Natomiast uszkadzanie się potencjometrów zdarzało się dość często - najczęściej jedno z wyprowadzeń traciło kontakt elektryczny z warstwą oporową i potencjometr mocno zwiększał swoją rezystancję lub nawet dostawał całkowitej przerwy.
Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
- tszczesn
- moderator
- Kontakt:
Uszkodzenie pewnie tak, ale całkowite zasiarczenie widziałem nie raz. Do tego stopnia, że nawet dla 220V to była izolacja.
- walllker
- 625...1249 postów
Gramofony to nie moja bajka, ale obie sugestie są słuszne, potencjometry z biegiem lat mogą zwiększać swoją rezystancję szczególnie w miejscach styku warstwy rezystancyjne i suwaka, co do przełącznika 33/45 obrotów to sądzę że siedzą tam izostaty, ostatni rok przewalczylem z takimi radjami jak Beskid, Śnieżka, Taraban. Z pomiarów wynikało że izostaty ok, ale radia nagle milkły i ożywały kiedy im się podobało. Dopiero wyciągnięcie całego zespołu przełączającego, rozebranie na części pierwsze, mycie w myjce ultradźwiękowej, dokładna kontrola blaszek w izostatach i wymiana zasiedziałych usuwały usterkę, niestety różne warunki przechowywania sprzętu, kurz, wilgoć, czas i izostaty z pomiarów niby dobre, a potrafią zrobić psikusy.
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!
Miałem "cyrki" w Bernardzie GS-434, po wymianie wszystkich elektrolitów działa OK.
PR-ki bym wymienił profilaktycznie, Telpody śniedziały w starych sprzętach, jak ktoś miał wilgoć w domu i palił papierosy, to w ogóle jest tragedia.
I ten gramofon NIGDY nie będzie miał stabilnych obrotów, bo talerze w gramofonach Fonica były krzywo odlewane, a badziewne silniki Silma psuły się bardzo często, po 40 latach na ogół jest koniec z nimi.
Miałem "cyrki" w Bernardzie GS-434, po wymianie wszystkich elektrolitów działa OK.
PR-ki bym wymienił profilaktycznie, Telpody śniedziały w starych sprzętach, jak ktoś miał wilgoć w domu i palił papierosy, to w ogóle jest tragedia.
I ten gramofon NIGDY nie będzie miał stabilnych obrotów, bo talerze w gramofonach Fonica były krzywo odlewane, a badziewne silniki Silma psuły się bardzo często, po 40 latach na ogół jest koniec z nimi.