Wzmacniacz 2x9W PP na lampach 6V6, 6SL7
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Wzmacniacz 2x9W PP na lampach 6V6, 6SL7
Witam wszystkich użytkowników tego forum i miłośników elektroniki.
Z racji tego że elektroniką interesowałem się od zawsze, może więcej w teotii i nie na taką skale ale wreszcie się stało,
zdecydowałem, że biorę się za to na poważnie.
Ale do rzeczy. Mianowicie, jak w tytule, mam kilka pytań odnośnie projektu z książki "Proste konstrukcje lampowe audio" Adam Tatuś.
-czy któryś z kolegów miał styczność z tym projektem, jeśli tak, to jakie uwagi do schematu?
-chciałbym zbudować całość w technice przestrzennej, czy to dobry pomysł?
-szukałem odpowiedniego TG do układu i narodziło się pytanie odnośnie wartości Raa=8k, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego tranformatora
-chcę zamówić komplet elementów w internecie włącznie z lampami, może jakieś propozycje gdzie?
Chcę skonsultować z kolegami omawiany projekt.
Z racji tego że elektroniką interesowałem się od zawsze, może więcej w teotii i nie na taką skale ale wreszcie się stało,
zdecydowałem, że biorę się za to na poważnie.
Ale do rzeczy. Mianowicie, jak w tytule, mam kilka pytań odnośnie projektu z książki "Proste konstrukcje lampowe audio" Adam Tatuś.
-czy któryś z kolegów miał styczność z tym projektem, jeśli tak, to jakie uwagi do schematu?
-chciałbym zbudować całość w technice przestrzennej, czy to dobry pomysł?
-szukałem odpowiedniego TG do układu i narodziło się pytanie odnośnie wartości Raa=8k, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego tranformatora
-chcę zamówić komplet elementów w internecie włącznie z lampami, może jakieś propozycje gdzie?
Chcę skonsultować z kolegami omawiany projekt.
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Re: Wzmaciancz 2x9W PP na lampach 6V6, 6SL7
Bardzo dobry i nie przekombinowany układ.sebass pisze:-czy któryś z kolegów miał styczność z tym projektem, jeśli tak, to jakie uwagi do schematu?
Tak, chociaż wymaga to pewnej wprawy. Ale na czymś trzeba się nauczyć.sebass pisze:-chciałbym zbudować całość w technice przestrzennej, czy to dobry pomysł?
Patrz stopka (tak, to była reklamasebass pisze:-szukałem odpowiedniego TG do układu i narodziło się pytanie odnośnie wartości Raa=8k, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniego tranformatora

To nienajlepszy pomysł. Zazwyczaj lampy zamawia się w jednym miejscu, drobnicę w innym, a transformatory i ewentualnie obudowę najlepiej "prosto od krowy".sebass pisze:-chcę zamówić komplet elementów w internecie włącznie z lampami, może jakieś propozycje gdzie?
Czytając opis konstrukcji także stwierdziłem że jest odpowiednia dla mnie 
Zadnych elementów nie posiadam więc wszystko będzie nowe a skoro mam już wydawać pieniązki to chciałbym żeby były dobrze wydane.
Lampy mocy już mam upatrzone, tylko zamówić.
Elementy drobne zamówię oczywiście online tylko proszę o propozycję sklepu.
Koncepcję obudowy już mam. Narysuję projetk i zlecę do wycięcie.
Chciałbym do układu dodać regulację barwy tonu. Co sądzicie o tym?
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 12/wzm.htm

Zadnych elementów nie posiadam więc wszystko będzie nowe a skoro mam już wydawać pieniązki to chciałbym żeby były dobrze wydane.
Lampy mocy już mam upatrzone, tylko zamówić.
Elementy drobne zamówię oczywiście online tylko proszę o propozycję sklepu.
Koncepcję obudowy już mam. Narysuję projetk i zlecę do wycięcie.
Chciałbym do układu dodać regulację barwy tonu. Co sądzicie o tym?
http://www.fonar.com.pl/audio/projekty/ ... 12/wzm.htm
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Ja sądzę, że za pierwszym razem trzeba zachować umiar i uważać, żeby nie przedobrzyćsebass pisze:Chciałbym do układu dodać regulację barwy tonu. Co sądzicie o tym?

Upakowanie stereofonicznego wzmacniacza mocy z zasilaczem i regulatora barwy w jednej obudowie to już wyzwanie konstrukcyjne wymagające pewnej wprawy.
Po krótkim namysle pozostaje mi tylko przyznać rację 
Ok zabieram się za szukanie w sieci elementów. Chociaż muszę przyznać że najwiekszym problemem będzie TG. Może polecisz coś konkretnego bo NARAZIE nie będę nawijał sam trafa

Ok zabieram się za szukanie w sieci elementów. Chociaż muszę przyznać że najwiekszym problemem będzie TG. Może polecisz coś konkretnego bo NARAZIE nie będę nawijał sam trafa

1. Ogonowski ma 8kom na 4om i 8om (odczepy).
2. toroidy.pl (trafo 2xECL86)
3. Indel
4. Forumowicz Piotr uprawiający agresywny marketing zamiast podać informację poniżej: (ale motający zacne transformatory):
Otwórz sobie notkę katalogową 6V6 i zatrzymaj na stronie Push-Pull Class AB amplifier - tak naprawdę masz do wyboru transformatory 10k i 8k (masz opisane dwa punkty pracy).
2. toroidy.pl (trafo 2xECL86)
3. Indel
4. Forumowicz Piotr uprawiający agresywny marketing zamiast podać informację poniżej: (ale motający zacne transformatory):
Otwórz sobie notkę katalogową 6V6 i zatrzymaj na stronie Push-Pull Class AB amplifier - tak naprawdę masz do wyboru transformatory 10k i 8k (masz opisane dwa punkty pracy).
-
- 2500...3124 posty
Piotrze, coś mało skutecznie się zareklamowałeś
sebass Piotr robi bardzo solidne toroidalne transformatory głośnikowe http://www.haiku-audio.pl/transformatory Jakbyś wolał EI to te są też bardzo dobre http://allegro.pl/transformator-glosnik ... 23395.html

Tak, te troidalne widziałem tylko niepokoiła mnie wartośc Raa=8k której nie mogłem dopasować do żadnego z przeglądanych.
Skoro te będą odpowiednie to skuszę się chyba na te EI z "dekielkami"
Skoro te będą odpowiednie to skuszę się chyba na te EI z "dekielkami"

Czy w układzie mogę zastosować lampy 6P1P i 6N9S? Są to podobno "zamienniki" ale czy napewno?
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Jesli chcesz zamienic 6V6 na 6P1P oraz 6SL7 na 6N9S to tak. 6P1P to nie do konca zamiennik 6V6 -- poszukalbym 6P6S.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Właśnie tu jest pies pogrzebany... Z rozpędu zamówiłem już takie lampy. Ale nic nie szkodzi, może kiedyś jeszcze się przydadzą. Przy zamawianiu reszty komponentów będę bardziej uwazny 

- TooL46_2
- 1875...2499 postów
6P1P bedzie dzialac w tym ukladzie bez jakis wiekszych zmian (Rk bedziesz musial dobrac). Inna podstawka rowniez: 6P1P to nowal, 6P6S/6V6 to oktal.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Z racji tego że jest to moja pierwsza próba sił nie chcę, jak zaznaczył kolega wyżej "przekombinowac".
- TooL46_2
- 1875...2499 postów
Szukaj zatem 6P6S ktora w tym ukladzie powinna dzialac bez zadnych zmian.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
Może dla niektórych pytanie wyda się głupie ale czy ten projekt ma regulację głośności? Nie mogę się doszukać...