Hughes & Kettner Triamp MkI - pomoc przy projekcie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 5...9 postów
Hughes & Kettner Triamp MkI - pomoc przy projekcie
Witam,
Od dawna czytam forum i w końcu się zarejestrowałem bo potrzebuję waszej pomocy. Jestem w trakcie budowy wzmacniacza H&K Triamp MKI. Tworzony jest na podstawie oryginalnej dokumentacji. Przedwzmacniacz będzie wykonany na lampach 6N1P-EW, LDR'y zastąpiłem przekaźnikami. Całość będzie współpracowała z paczką 1x12 na Celestion Vintage 30. Jeżeli chodzi o końcówkę to jeszcze się nad nią zastanawiam ( na pewno na TG 2.5) dlatego, że najpierw chciałbym skończyć przedwzmacniacz do którego mam kilka pytań. Preamp jest wykonany na płytce PCB. Pozsiadam już cały zmontowany układ jednak brakuje mi 3 rezystorów dla których nie ma podanych wartości (kolor czerwony na zdjęciu) oraz 1 kondensatora (kolor niebieski na zdjęciu). Ponadto zastanawiam się nad pojemnością kondensatorów oznaczonych jako 1/63 (kolor zielony). Czy chodzi tutaj o 1nF/63V czy o 1uF/63V? Jest to moja pierwsza konstrukcja lampowa i dopiero "zagłębiam się" w tą tematykę dlatego bardzo liczę na waszą pomoc. Nie spotkałem się jeszcze w internecie aby ktoś konstruował ten wzmacniacz dlatego mam nadzieję, że będę mógł opisać później całą konstrukcję. Kolumnę, obudowę, chassis również wykonałem we własnym zakresie.
Link do oryginalnej dokumentacji:
http://www.freeinfosociety.com/electron ... triamp.pdf
Zdjęcia schematu z zaznaczonymi brakującymi elementami:
Od dawna czytam forum i w końcu się zarejestrowałem bo potrzebuję waszej pomocy. Jestem w trakcie budowy wzmacniacza H&K Triamp MKI. Tworzony jest na podstawie oryginalnej dokumentacji. Przedwzmacniacz będzie wykonany na lampach 6N1P-EW, LDR'y zastąpiłem przekaźnikami. Całość będzie współpracowała z paczką 1x12 na Celestion Vintage 30. Jeżeli chodzi o końcówkę to jeszcze się nad nią zastanawiam ( na pewno na TG 2.5) dlatego, że najpierw chciałbym skończyć przedwzmacniacz do którego mam kilka pytań. Preamp jest wykonany na płytce PCB. Pozsiadam już cały zmontowany układ jednak brakuje mi 3 rezystorów dla których nie ma podanych wartości (kolor czerwony na zdjęciu) oraz 1 kondensatora (kolor niebieski na zdjęciu). Ponadto zastanawiam się nad pojemnością kondensatorów oznaczonych jako 1/63 (kolor zielony). Czy chodzi tutaj o 1nF/63V czy o 1uF/63V? Jest to moja pierwsza konstrukcja lampowa i dopiero "zagłębiam się" w tą tematykę dlatego bardzo liczę na waszą pomoc. Nie spotkałem się jeszcze w internecie aby ktoś konstruował ten wzmacniacz dlatego mam nadzieję, że będę mógł opisać później całą konstrukcję. Kolumnę, obudowę, chassis również wykonałem we własnym zakresie.
Link do oryginalnej dokumentacji:
http://www.freeinfosociety.com/electron ... triamp.pdf
Zdjęcia schematu z zaznaczonymi brakującymi elementami:
-
- 375...499 postów
Re: Hughes & Kettner Triamp MkI - pomoc przy projekcie
Cześć, nie chce cię rozczarować ale niektóre firmy udostępniając schematy celowo robią na nich "pomyłki" tak jest np ze wszystkimi schematami Engl'a. Oglądając ten schemat dziwi mnie np użycie kondensatora w katodzie 15n dla kanału clean - co bardzo podbije wysokie tony, ale dla kontrastu są one dalej przycięte przez 4n7 z anody do katody co je bardzo przytnie - niecodzienne rozwiązanie .
kondensatory 1/63 - przeglądając resztę schematów można wywnioskować że to 1u/63V.
Rezystory R są przy w dzielnikach napięcia - być może trzeba je dobrać w czasie rozruchu by uzyskać odpowiednią głośność - wstaw na start 1M a potem dobierzesz.
Kondensator C9 - zwykle jest to 470p lub 1n
Ciekawy schemat - ciekawy jestem jak ci to wyjdzie.
Porównywałeś różne wersje tego schematu czy bazujesz tylko na jednym?
kondensatory 1/63 - przeglądając resztę schematów można wywnioskować że to 1u/63V.
Rezystory R są przy w dzielnikach napięcia - być może trzeba je dobrać w czasie rozruchu by uzyskać odpowiednią głośność - wstaw na start 1M a potem dobierzesz.
Kondensator C9 - zwykle jest to 470p lub 1n
Ciekawy schemat - ciekawy jestem jak ci to wyjdzie.
Porównywałeś różne wersje tego schematu czy bazujesz tylko na jednym?
6N1P to raczej nie w tym projekcie
-
- 5...9 postów
Oczywiście 6n2p-EW, przepraszam za pomyłkę.
- haterkmp
- 625...1249 postów
gratuluję odwagi... szczerze mówiąc to to nie ma prawa działać... płytka dostępna na necie jest bardzo odległa od tego co jest w rzeczywistości. trafo TG2,5 - nawet nie skomentuje... to nie zagra jak HK 3A choćbyś nie wiem co zrobił. może clean Ci wyjdzie ale reszta jest nieosiągalna.
weź pod uwagę, że to nie jest nawet połowa schematu...
weź pod uwagę, że to nie jest nawet połowa schematu...
in gain we trust
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
kupię: EM34 NOS, wtyczkę sieciową Graetz Radio brązową
- Razor89
- 500...624 posty
Planujesz to zrobić z małą końcówka 5W ? Jeśli tak to przy niskim napięciu zasilania ten preamp będzie pewnie mulił i miał niski headroom. Mi się tak brzmiący preamp nie podoba, przez to do najnowszej konstrukcji zamówiłem transformator, który umożliwi zasilanie preampu wysokim napięciem (400 V) 

-
- 5...9 postów
Znalazłem w internecie tylko tą jedną oryginalną wersję i na niej bazuję. Jak wspomniałem wcześniej nie spotkałem się z tym, aby ktoś wykonywał już tą konstrukcję.JukeBoxHero pisze:Porównywałeś różne wersje tego schematu czy bazujesz tylko na jednym?
Masz na myśli obwód PCB? nie znalazłem nigdzie żadnej gotowej płytki tylko cały obwód został zaprojektowany od podstaw. Jeżeli chodzi o TG2,5 to takie trafo posiadam. Dobrze byłoby je wykorzystać ale jak wspomniałem wcześniej co do końcówki nie jestem jeszcze zdecydowany. Jeżeli macie jakieś propozycję to chętnie zobaczę. Postaram się zorganizować inny transformator.haterkmp pisze:płytka dostępna na necie jest bardzo odległa od tego co jest w rzeczywistości
Wiem, że to tylko fragment schematu, przecież podałem linka do pełnej dokumentacji...
Docelowo chciałbym końcówkę o mocy 10-20W. Ale ta kwestia jest otwarta i jeszcze uzupełniam swoją wiedzę na ten tematRazor89 pisze:Planujesz to zrobić z małą końcówka 5W ?

-
- 5...9 postów
Wracając do końcówki mocy. Zastanawiam się czy warto "przerobić" schemat oryginalnej końcówki czy może podstawić tutaj inną sprawdzoną konstrukcję? Myślałem np. na 18W końcówce Marvela. Nie wiem tylko jak wygląda kwestia zasilania tych końcówek, czy to można jakoś przerobić? Schemat oryginalnej końcówki:
- Razor89
- 500...624 posty
Możesz zastosować końcówkę 18W. Napięcie anodowe dla lamp EL84 będzie na poziomie 320 V. Licz się z tym, że ten preamp z takimi napięciami będzie grać trochę inaczej. To jest jednak ponad 100V różnicy w napięciu anodowym 

-
- 375...499 postów
Najważniejsze jest by zachować układ sprzężenia zwrotnego z pierwowzoru inaczej wzmacniacz będzie sypał wysokimi. To zaznaczone na zielono zrób tak jak jest, a to w czerwonym daj z końcówki Marvela. W matrix'sie przełączeń na stronie F musisz wytropić kiedy załączane jest napięcie U Fet - chyba tylko dla Clean1.
Znalazłem jeszcze schemat w jednym kawałku:http://lazyecology.web.fc2.com/reverb/g ... index.html znacznie lepiej się go analizuje.
Znalazłem jeszcze schemat w jednym kawałku:http://lazyecology.web.fc2.com/reverb/g ... index.html znacznie lepiej się go analizuje.
- Razor89
- 500...624 posty
Jeszcze jedna uwaga. Jeżeli zastosujesz w końcówce EL84 to dopasuj wartości elementów w inwerterze. Dla różnych typów lamp trochę się jednak różnią. Końcówka bez sprzężenia też bardzo ładnie brzmi, tylko trzeba odpowiednio wcześniej ukształtować sygnał. Na pewno brzmienie jest bardziej agresywne. Co kto lubi, można eksperymentować 

Albo końcówka 2x6V6, anodowe jak pod EL34. Z preampem będzie okej, ale oczywiście brzmienie końcówki zupełnie inne.
-
- 5...9 postów
Zastanawiam się nad kondensatorem C77 oznaczonym na zdjęciu na zielono. Czy nie powinien on być na wyższe napięcie np. 400V? Miałem wątpliwość też przy niektórych 470p ale jeżeli były to elementy z nieoznaczonym napięciem ( w odróżnieniu do innych tej samej pojemności) to przyjąłem niższe napięcie rzędu np. 63V czy 100V.
-
- 375...499 postów
Niestety brak Ci elementarnej wiedzy z elektroniki, a wybrałeś naprawdę trudny projekt jak na pierwszy raz...
Tak w uproszczeniu to:
Pierwsze kryterium doboru napięcia kondensatora to napięcie stałe na jego zaciskach, np kondensator C37 z jednej strony ma napięcie anody - około 250V a z drugiej napięcie siatki 0V czyli 250-0=250V.
Drugim kryterium jest napięcie zmienne występujące na zaciskach kondensatora, przy tym napięciu stałym anody to będzie maksymalnie 80V zmiennego.
Sumujemy napięcie stałe i zmienne bo napięcie stałe jest jak "nośna" dla zmiennego czyli mamy 250 + 80 = 330V, wynik zawsze zaokrąglamy w górę do najbliższego dostępnego czyli 400V
Dla kondensatora C77 z obydwu stron mamy 0V stałego ale 80V zmiennego z każdej strony bo jest on w ujemnym sprzężeniu zwrotnym - czyli amplituda sygnałów jest w przeciw fazie, tak że mamy 80+80=160V najbliższy dostępny raster to 250V
Ja wszystkie kondensatory w "nano" daje na minimum 250V a w "piko" na 1kV...
Tak w uproszczeniu to:
Pierwsze kryterium doboru napięcia kondensatora to napięcie stałe na jego zaciskach, np kondensator C37 z jednej strony ma napięcie anody - około 250V a z drugiej napięcie siatki 0V czyli 250-0=250V.
Drugim kryterium jest napięcie zmienne występujące na zaciskach kondensatora, przy tym napięciu stałym anody to będzie maksymalnie 80V zmiennego.
Sumujemy napięcie stałe i zmienne bo napięcie stałe jest jak "nośna" dla zmiennego czyli mamy 250 + 80 = 330V, wynik zawsze zaokrąglamy w górę do najbliższego dostępnego czyli 400V
Dla kondensatora C77 z obydwu stron mamy 0V stałego ale 80V zmiennego z każdej strony bo jest on w ujemnym sprzężeniu zwrotnym - czyli amplituda sygnałów jest w przeciw fazie, tak że mamy 80+80=160V najbliższy dostępny raster to 250V
Ja wszystkie kondensatory w "nano" daje na minimum 250V a w "piko" na 1kV...