Unitra Fonica WG-550 problem z dźwiękiem w głośniku
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Unitra Fonica WG-550 problem z dźwiękiem w głośniku
Witam.
Dostałam gramofon UF-WG550 bez wkładki.
Wkładka już zakupiona UF-70.
Dźwięk z wkładki wydobywa się czysto, jednak w głośnikach tylko charczy, czasem się pojawi jakiś dzwięk przy kręceniu pokrętłem od siły głosu.
Głośnik sprawdzony na innym sprzęcie i działa bez zarzutów, wkładka również.
Czy problem leży właśnie w tym pokrętełku?
Czekam na porady.
Pozdrawiam serdecznie!
Dostałam gramofon UF-WG550 bez wkładki.
Wkładka już zakupiona UF-70.
Dźwięk z wkładki wydobywa się czysto, jednak w głośnikach tylko charczy, czasem się pojawi jakiś dzwięk przy kręceniu pokrętłem od siły głosu.
Głośnik sprawdzony na innym sprzęcie i działa bez zarzutów, wkładka również.
Czy problem leży właśnie w tym pokrętełku?
Czekam na porady.
Pozdrawiam serdecznie!
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Unitra Fonica WG-550 problem z dźwiękiem w głośniku
Witam
Prawdopodobnie może być uszkodzony wzmacniacz m. cz. Można to sprawdzić mierząc woltomierzen napięcia podane na poniższym schemacie.
http://obrazki.elektroda.pl/8881113600_1326318243.gif
Prawdopodobnie może być uszkodzony wzmacniacz m. cz. Można to sprawdzić mierząc woltomierzen napięcia podane na poniższym schemacie.
http://obrazki.elektroda.pl/8881113600_1326318243.gif
Ratujmy stare tranzystory!
dzięki za błyskawiczną odpowiedź!;)
mogę to sprawdzić jednak potrzebuję waszej pomocy:)
zamieszczam zdjęcia aby lepiej to zobrazować, będzie nam łatwiej rozmawiać o tym.
Zwróciły moją uwagę bezpieczniki na zasilaczu, wydaję się, że nnie są takie jakie być powinny. Choć to akurat nie dotyczy problemu dotyczących braku dźwięku w głośnikach?
mogę to sprawdzić jednak potrzebuję waszej pomocy:)
zamieszczam zdjęcia aby lepiej to zobrazować, będzie nam łatwiej rozmawiać o tym.
Zwróciły moją uwagę bezpieczniki na zasilaczu, wydaję się, że nnie są takie jakie być powinny. Choć to akurat nie dotyczy problemu dotyczących braku dźwięku w głośnikach?
- AZ12
- 3125...6249 postów
Widocznie urządzenie zostało naprawione przez partacza. Na początek pomiar elementów za pomocą omomierza, urządzenie należy oczywiście przedtem wyłączyć z gniazda sieciowego.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Sprawdź AC187/188 (AC180/181)
Bezpieczniki samochodowe wytrzymały, w/w tranzystory raczej nie.
Cholera, zawsze trafiam na sprzęt który już był "tuningowany" przez "speców"!TELEWIZOREK52 pisze:Sprawdź AC187/188 (AC180/181)
Później sprawdze miernikiem. i dam znać
-
- 3125...6249 postów
Zbiegiem lat, z biegiem dni, będzie przybywać takiego sprzętu.kinga89 pisze:Cholera, zawsze trafiam na sprzęt który już był "tuningowany" przez "speców"!TELEWIZOREK52 pisze:Sprawdź AC187/188 (AC180/181)
Później sprawdze miernikiem. i dam znać

Sprawdzać miernikiem jednak nie będę, bo nawet nie wiem jak się za to zabrać
.
Narazie popieram tezę o tym, że przez zbyt mocne bezpieczniki spaliło się coś innego...

Narazie popieram tezę o tym, że przez zbyt mocne bezpieczniki spaliło się coś innego...
- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
Same tylko zbyt mocne bezpieczniki nie spowodowałyby awarii sprawnego urządzenia. Te acetki w śmiesznych prostopadłościennych kostkach jakie widać na fotce są dość delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniu, np przy zwarciu w gnieździe lub kablu głośnikowym, przeciążenia z powodu zbyt małej impedancji glośnika (lub włączenia kilku głośników równolegle) lub wreszcie przypadkowego zwarcia na płytce drukowanej przeż śrubokręt w rękach partacza. Takie próby tranzystory zwykle nie wytrzymywały, nawet jak bezpieczniki były właściwe. One miały za zadanie chronić cały gramofon, a tym samym meszkanie użytkownika przed pożarem gdy tranzystory były już zespawane.kinga89 pisze:Sprawdzać miernikiem jednak nie będę, bo nawet nie wiem jak się za to zabrać.

Jednak zacząłbym sprawdzenie wzmacniacza od pomiaru napięć, zwłaszcza napięcia na połączonych szeregowo tranzystorach końcowych T4 i T5, owych metalowych "słupkach" przykręconych do blaszanego radiatora. Na każdym z nich powinno być między emiterem a kolektorem mniej więcej po połowie napięcia zasilającego cały wzmacniacz, tj po 7-8V. Jeżeli tak będzie - całkiem możliwe że acetki są sprawne, a przyczyną jest zlasowany kondensator elektrolityczny na drodze sygnału. Zwłaszcza plastikowe czerwoniaki jakie widać na płytce w liczbie 2 szt. były bardzo zawodne i nietrwałe; szybko pękały i wysychały. Inną przyczyną charczenia może być niekontakt potencjometru montażowego 1M (P4) w obwodzie polaryzacji bazy stopnia mocy, lub jego nieprawidłowe ustawienie. Towarzyszy temu znaczna asymetria lub całkowity brak symetrii napięć na tranzystorach końcowych. Ale należy zachować dużą ostrożność przy operowaniu tym potencjometrem, łatwo bowiem uszkodzić tranzystory końcowe pozbawione neleżytej stabilizacji punktu pracy (brak diod stabilizacyjnych, tylko rezystor 10 omów między bazami). Najbezpieczniej byłoby w pierwszej kolejności zewrzeć ów rezystor (R13), i dopiero zabrać się za regulację potencjometrem. Ewentualne zaś rozwarcie rezystora R13 zniszczy tranzystory natychmiast.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
Ja cię kręcę, bezpieczniki 8A w takim "drobnym" sprzęcie! Ale i tak, że są! Bo w samochodach zamiast nich widziałem gwoździe albo monety 1 zł, jeszcze te stare, aluminiowe, komunistyczne. Później ludzie zmądrzeli.TELEWIZOREK52 pisze: Bezpieczniki samochodowe wytrzymały, w/w tranzystory raczej nie.
Poszukuję 1R5T.
- jacekk
- 1250...1874 posty
Kiedyś i ja jechałem Skodą 105L z monetą 2zł (współczesny klepak) zamiast bezpiecznika od światełelektrit pisze:Ja cię kręcę, bezpieczniki 8A w takim "drobnym" sprzęcie! Ale i tak, że są! Bo w samochodach zamiast nich widziałem gwoździe albo monety 1 zł, jeszcze te stare, aluminiowe, komunistyczne. Później ludzie zmądrzeli.

- Lecho
- 375...499 postów
...Czy problem leży właśnie w tym pokrętełku?
Wydaje mi się dosyć prawdopodobne i przed sekcją aparatu bym tu zaczął szukać usterki, zdarta ścieżka oporowa, zły kontakt ślizgacza ot co. Najpierw to chyba konserwacja odpowiednim środkiem do kontaktów, od biedy to i płyn hamulcowy do auta się nadaje czy politura do mebli, a potem lepiej wymiana elementu - potencjometru na identyczny albo chociaż podobny.
Wydaje mi się dosyć prawdopodobne i przed sekcją aparatu bym tu zaczął szukać usterki, zdarta ścieżka oporowa, zły kontakt ślizgacza ot co. Najpierw to chyba konserwacja odpowiednim środkiem do kontaktów, od biedy to i płyn hamulcowy do auta się nadaje czy politura do mebli, a potem lepiej wymiana elementu - potencjometru na identyczny albo chociaż podobny.
lubię szum starej płyty