M 11 szafa grająca fonica

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

grzgos
75...99 postów
75...99 postów

M 11 szafa grająca fonica

Post autor: grzgos »

Szukam schematu w/w urządzenia i wszelkich informacji na ten temat, od kilku dni mam ten antyk i nie chce go poznawać przez nadmierne rozbieranie.
Moż ktoś jeszcze pamięta jak to grywało?
Alek

Post autor: Alek »

wydaje mi się, że były jakieś wątki o tej szafie na naszym forum...
grzgos
75...99 postów
75...99 postów

cóz Alek tylko Ci się wydaje; ale taki rekin forum nowicjuszy może traktować tylko w taki sposób..... A chyba to jest forum retro i temat mój jest na miejscu. Cóż na swej stronie próbujesz się z optoelektroniką, popracuj nad tym bo są drobne błędy (nieścisłości) przy przepisywaniu ze źródeł. Moja specjalizacja to technika świetłowodowa. Odnośnie zbitego szkła to ostatnio z likwidowanej firmy udało mi się uratować kikaset kilogramów starej elektroniki w tym ponad setkę lamp.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

grzgos pisze:cóz Alek tylko Ci się wydaje; ale taki rekin forum nowicjuszy może traktować tylko w taki sposób.....

??? Na pewno coś o tym było mówione (możliwe, że ne dużo), jak to ci nie wystarcza to po prostu to napisz, a nie oskarżaj Alka o... (no własnie o co?) Jest to mocno rzadka rzecz, więc nie dziw się, że nie ma lasu postów w odpowiedzi, jak ja szukałem schematu do Eroiki to też nie było :)
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Witam ja szukam już półtora roku schematu telewizorka Alga 21 i też nigdzie nie ma ! Przeważnie gdzie by nie spytać to nikt nawet nie słyszał o tym gracie. Mam już tego dość, a obecnie jestem bliski wyniesienia złomu na śmietnik. Może ktoś z was go ma ?
Alek

Kwestia pierwsza- moja odpowiedź nie była ani złośliwa, ani chamska-pamiętam, że chyba Vault Dweller poruszał ten temat. Po wpisaniu w "szukaj" hasła "szafa grająca" wyskakuje parę tematów, ale bliższej ich treści nie pamiętam. Napisałem więc tylko to, co wiedziałem. Zero jakiejkolwiek złośliwości. Przyjmuję jednak baty z pokorą. Niech i tak będzie.
Kwestia druga- nie posiadam żadnej strony. Może masz na myśli stronę Wojtka? Nie przypominam sobie jednak, bym zajmował się tam optoelektroniką.

:arrow: Maciek
Zachowaj jeszcze trochę cierpliwości. Prędzej czy później ktoś będzie miał ten schemat. Ja obszukałem wszystko, lecz nie mam tego schematu :(
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Szafy grające to rzeczywiście urządzenia, na temat których praktycznie nie ma żadnych informacji.
Oto co znalazłem (ktoś już mnie prosił o ten materiał, nie pamiętam kto, ale może się przyda):
Załączniki
automat muzyczny - parametry
m122_2.jpg (45.28 KiB) Przejrzano 2290 razy
m122_1.jpg (111.55 KiB) Przejrzano 2301 razy
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
grzgos
75...99 postów
75...99 postów

GSMOK - dzięki ten model na zdjęciu to coś nowszego od tego co ja mam ale bardzo podobne.
w temacie schematów o które pytacie przejrze w przyszłym tygodniu to co uratowałem i popytam znajomych.
Tu jest adres schematu eroiki
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 1_06_1.htm
Maciku nie wywalaj tej algi postaram się się coś znaleźć może to potrwać.
Alku strona którą wspomniałem jest w Twym profilu http://www.elektronika.qs.pl
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Post autor: tszczesn »

grzgos pisze: Tu jest adres schematu eroiki
http://www.fonar.com.pl/audio/schematy/ ... 1_06_1.htm
Nie tej Eroiki, zapomniałem, że jest więcej niż jedna. Mnie był potrzebny Elektrit Eroica. Teraz już mam wzorzec (w postaci drugiego radia) do odbudowy mojego, ale wcześniej długo szukałem czegokolwiek.
Alek

:arrow: grzgos -zatem miałeś na myśli stronę Wojtka.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Dzięki, że chociaż ktoś zaoferował mi pomoc w sprawie Algi, bo w 99% przypadków nikt nie wie nawet co to jest. Ktoś z tego forum obiecał mi kiedyś, że załatwi mi ten chemat. Podawał się za technologa Unitry i podobno w latach siedemdzisiątych wprowadził ten model do produkcji. Wedł[color=red]u[/color]g niego autorem konstrukcji jest jakiś inż. Grzelak i ponadto były różne wersje Algi 21. Mówił, że była Alga 21 luksusowa z dwunastoma kanałami (w takim razie moja jest taka), były też podobno Algi 21 zestrojone fabrycznie na jeden kanał województwa, w którym telewizor był sprzedawany. Moja Alag ma też peweien bajer, którego nie widziałem nigdzie w żadnym TV lampowym. Jest tam przełącznik UHF-VHF, nie pamiętam, ale chyba nie jest "ślepy". Co wy na to ? To tyl co wiem o tym telewizorku. Człowiek z którym wtedy rozmawiałem gdzieś wsiąk i nie ma z nim kontaktu. To tyle co wiem o tym urządzeniu. Kineskop ma 14", telewizor był wyprodukowany w 1970 roku, przez gdańską Unitrę. Boję się też, że kinol może być walnięty... Kupiłem go bez połowy lamp, teraz załatwiłem sobie wszystkie, ale bez schematu to tak jak bym go naprawiał z zawiązanymi oczami.

P.S. Czy został chociaż cień dawnej gdańskiej Unitry ? Może mają jakieś archiwum i udostępnią schemacik ? Może ktoś jest na forum z Gdańska, kto mi pomoże ?
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: M 11 szafa grająca fonica

Post autor: ZoltAn »

grzgos pisze:Szukam schematu w/w urządzenia i wszelkich informacji na ten temat, od kilku dni mam ten antyk i nie chce go poznawać przez nadmierne rozbieranie.
Moż ktoś jeszcze pamięta jak to grywało?
Ta Twoja szafa to prawdopodobnie model M110 "Meloman" - tylko gdzieś "zgubiło się" zero z symbolu :lol:
Czy to jest szafa identyczna jak ta z załączonych zdjęć :?: :?: :?:
Masz jakieś zdjęcia tego swojego egzemplarza :?: :?: :?:

Szukam go od kilku lat - bezskutecznie.

Szafa Meloman M110 jest znacznie rzadziej spotykana niż M122, 123 - to była najwcześniejsza wersja tych modeli. Ma zdecydowanie bardziej "olskulowy" wygląd :)

Jak możesz - obfotografuj grzmota i albo wyślij na mój majl jako załaczniki albo wrzuć na Triodę.

Mam serwisówkę fabryczną do tego wynalazku ze schematami oczywiscie i pełnym opisem.
Załączniki
Meloman M110
Meloman M110
Meloman M110, prospekt Fonica
Meloman M110, prospekt Fonica
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
stas2
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: stas2 »

>maciek_333 - pod tym linkiem futraczek zamieścił opis algi i link do schematu. Może to Twoja alga 21?
stas2
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

stas2 pisze:>maciek_333 - pod tym linkiem futraczek zamieścił opis algi i link do schematu. Może to Twoja alga 21?
Mam już ten schemat. Ponadto jakieś 4 lata temu uruchomiłem ten telewizor. Jednak od tego czasu go nie załączałem.
rysiekg
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: rysiekg »

Witam, pamiętam te szafy grające, gdzieś w jakiejś kawiarni i to nawet w kilku miastach gdzieś na Śląsku i w Lublinie też, nawet dobrze to grało tylko jaki typ? to niewiem, mam wzmacniacz od szafy M-123 nawet na chodzie, po wymianie elektrolitów. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ