Gramofon Unitra WG 511 - jakie ramię?

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Gramofon Unitra WG 511 - jakie ramię?

Post autor: riversedge_pl »

Posiadam gramofon Unitra Fonica WG 511. Ponad 20 lat temu służył mi dzielnie przy słuchaniu płyt po powrocie ze szkoły. Potem w niewyjaśnonych okolicznościach uszkodzeniu uległo ramię (chyba gramofon był komuś pożyczony, nie pamiętam). Jest złamane na wysokości części, w którą wkłada się wkładkę. Ktoś potem próbował to posklejać taśmą klejącą (!), ale efekt jest taki, że ta ułamana końcówka jest teraz zamocowana krzywo, no i zwyczajnie nie da się słuchać płyt.

Pozostaje mi wymiana całego ramienia i tutaj prośba do osób obeznanych w temacie - jakie oznaczenie ma ten model ramienia i czy pasują jakieś inne? Najlepiej by było dorwać identyczne, ale nie wiem, jaki konkretnie model szukać. Albo może ma ktos na zbyciu sprawne i kompletne (bez wkładki oczywiście) na zbyciu to odkupię. :) Dzięki z góry za podpowiedzi.
Zenek
125...249 postów
125...249 postów

Re: Gramofon Unitra WG 511 - jakie ramię?

Post autor: Zenek »

Zdjęć tego gramofonu jest w sieci dużo. Można zorientować się bez problemu, jak takie ramie wygląda. Zajrzyj również na alledrogo.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

Re: Gramofon Unitra WG 511 - jakie ramię?

Post autor: riversedge_pl »

Problem rozwiązałem w sposób raczej najprostszy, jaki można było osiągnąć, otóż dorwałem za totalne grosze drugi egzemplarz tego samego gramofonu, w którym z kolei potencjometry trzeszczą na maxa i coś jest nie tak z mechanizmem od kręcenia płyty (pasek?). Mniejsza z tym, przełożyłem potrzebną część z ramienia do mojego gramofonu, na początku coś nie chciał dobrze grać, grał za cicho, ale potem jakoś się ogarnął i gram dobrze. ;)

Tak przy okazji dostrzegłem drobne różnice między dwoma WG 511, jeden ma dodatkowy zatrzask powodujący, że ramię nie zsuwa się z podpórki w stanie spoczynku, a także symbole dotyczące potencjometrów są na naklejce (a w drugim nie ma naklejki, są narysowane na obudowie).
ODPOWIEDZ