Cześć, nie pasujący trochę do forum, ale e... jak zwykle, wyśmiewanie i zamykanie. Może mamy tu specjalistów od TV?
Od dawna wspomniany TV miał uszkodzony pion, z obrazu robiła się "beczka", zwężała, rozciągała itp. W końcu obraz był zwężony na kilkanaście cm i nic się nie działo do czasu strzelenia czegoś w środku, dymu i zniknięciu obrazu. Do tego czasu nic już nie było robione.
Dziś się za niego wziąłem. Zauważyłem pęknięte luty na Q801 (IRF630), sprawdziłem go i wlutowałem z powrotem. Uruchomiłem TV, przetwornica nie chciała zaskoczyć. Znalazłem uszkodzony Q401 (2SC5935), wymieniłem go na J6815. TV się uruchomił i wszystko jest ok. Przez telefon, nauczyciel analogówki, polecił mi wymianę kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy na jakieś dobre i posprawdzaniu napięć.
Może mi ktoś polecić które wymienić i co posprawdzać? Jakie inne pomiary zrobić?
Samsung CW-25M064N chassi, KS7A
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Samsung CW-25M064N chassi, KS7A
Jeżeli jest dobrze to i kondensatory są RACZEJ dobre. Tak na ślepo bo nie mam schematu ale domyślam się że Twój nauczyciel miał na myśli kondensator w prostowniku zasilającym przetwornicę, na ogół 68-220uF/400V oraz na wtórnej stronie przetwornicy - na ogół ok. 22-47uF/160V, te najczęściej siadają. Objawy były bardziej charakterystyczne dla jednego z kondensatorów 1-10nF/1500V w kolektorze 2SCxxxx w odchylaniu poziomym. Ale wszystko jest to wróżenie z fusów których trochę rzuciłeś.