Trafo wyjsciowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Trafo wyjsciowe
Czy mógłby mi ktoś podać gotowe parametry trafa do triody 300B tj.w miare mozliwości szczegółowe co i jak i ile nawinąć.
Z góry dzięki. Lampy to nie moja epoka ale lubię to coraz bardziej.

Ach te konstrukcje...
300B
Może na początek spróbowałbyś oprzeć konstrukcję na jakimś gotowym trafie. Na allegro oferowane są trafa do 300B.
Fragment opisu jednej z aukcji:"Nowe trafo głośnikowe do lampy 300B w układzie single ended.Zbudowane z 9-ciu. sekcji na rdzeniu typu podwójne C o przekroju 8 cm. Parametry to: Impedancja wej: Ra-2500 Ohm(single ended). Impedancja wyj: 4 lub 8 Ohm. Indukcyj.uzw.pierw: 7.5 H. Rezyst.uzw.pierw: 140 Ohm. Pasmo przen.częstotl:20-50000 Hz.Moc:25W prąd max.100mA"
Cena wywoławcza 145zł i opcja kup teraz za 290zł dwie sztuki.
Myślę, że nawinięcie we własnym zakresie 9-cio sekcyjnego trafa za 145zł byłoby trudne. Nie wiem niestety ile warte są te trafa pod względem rzeczywistych parametrów. Zapuściłem już ten temat na Forum ale na razie nie znalazłem opini kogoś kto już by je używał.
Gdybyś "trenował" samodzielne zaprojektowanie trafa to możesz się wstępnie oprzeć na podstawowych parametrach, które Podawane są w opisie aukcji (patrz wyżej).
Fragment opisu jednej z aukcji:"Nowe trafo głośnikowe do lampy 300B w układzie single ended.Zbudowane z 9-ciu. sekcji na rdzeniu typu podwójne C o przekroju 8 cm. Parametry to: Impedancja wej: Ra-2500 Ohm(single ended). Impedancja wyj: 4 lub 8 Ohm. Indukcyj.uzw.pierw: 7.5 H. Rezyst.uzw.pierw: 140 Ohm. Pasmo przen.częstotl:20-50000 Hz.Moc:25W prąd max.100mA"
Cena wywoławcza 145zł i opcja kup teraz za 290zł dwie sztuki.
Myślę, że nawinięcie we własnym zakresie 9-cio sekcyjnego trafa za 145zł byłoby trudne. Nie wiem niestety ile warte są te trafa pod względem rzeczywistych parametrów. Zapuściłem już ten temat na Forum ale na razie nie znalazłem opini kogoś kto już by je używał.
Gdybyś "trenował" samodzielne zaprojektowanie trafa to możesz się wstępnie oprzeć na podstawowych parametrach, które Podawane są w opisie aukcji (patrz wyżej).
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
trafo wyjściowe
Co do trafa o przekroju 8cm i mocy 10W i pasmo od 20 dla 300B to wg mnie lekka przesada chyba że ze spadkiem 20dB .
Oto moja wersja dla rdzenia EI = Qr=12cm kw. jest następująca ;
pierwotne uzwojenie Fi = 0,30 mmm 2100 zw
wtorne uzwojenie Fi = 4 x 0,55mm 84 zw dla 4 om
wtórne uzwojenie Fi = 4 x 0,40mm 120 zw dla 8 om
co daje nam również 9-cio sekcyjne trafo - 5 sekcji pierwotnych oraz
4 sekcje wtórne .
Pozdrawiam; Mariusz

Oto moja wersja dla rdzenia EI = Qr=12cm kw. jest następująca ;
pierwotne uzwojenie Fi = 0,30 mmm 2100 zw
wtorne uzwojenie Fi = 4 x 0,55mm 84 zw dla 4 om
wtórne uzwojenie Fi = 4 x 0,40mm 120 zw dla 8 om
co daje nam również 9-cio sekcyjne trafo - 5 sekcji pierwotnych oraz