Lampa dla rezystancji obciążenia 11k
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Lampa dla rezystancji obciążenia 11k
Witajcie!
Zachciało mi się skonstruować sobie jakiś fajny, mały wzmacniacz SE. Kupiłem na Allegro 2 transformatory TW3-1-9 od Rubina (wszędzie pełno informacji o dobrych parametrach), mają one przekładnię 37 i pasmo ponoć aż 30-18000Hz przy mocy maksymalnej około 4W. Planowałem napędzać je połączonymi w triody (dla mniejszej impedancji wyjściowej) 6P14P-EV. Teraz jednak mam kłopot, bo moje kolumny mają 8Ω i to dla prądu stałego... To daje Ra aż 11kΩ i nie pozwala zastosować 6P14P, nawet w połączeniu triodowym (dwukrotne niedopasowanie to chyba zbyt wiele...). Jaką lampkę można by tu zastosować? Może po jednej 6N6P na kanał? Głównie szukałbym wśród militarnych triod i pentod (w triodę łączonych) radzieckich, jest tego wciąż jeszcze pełno i parametry znakomite.
Zachciało mi się skonstruować sobie jakiś fajny, mały wzmacniacz SE. Kupiłem na Allegro 2 transformatory TW3-1-9 od Rubina (wszędzie pełno informacji o dobrych parametrach), mają one przekładnię 37 i pasmo ponoć aż 30-18000Hz przy mocy maksymalnej około 4W. Planowałem napędzać je połączonymi w triody (dla mniejszej impedancji wyjściowej) 6P14P-EV. Teraz jednak mam kłopot, bo moje kolumny mają 8Ω i to dla prądu stałego... To daje Ra aż 11kΩ i nie pozwala zastosować 6P14P, nawet w połączeniu triodowym (dwukrotne niedopasowanie to chyba zbyt wiele...). Jaką lampkę można by tu zastosować? Może po jednej 6N6P na kanał? Głównie szukałbym wśród militarnych triod i pentod (w triodę łączonych) radzieckich, jest tego wciąż jeszcze pełno i parametry znakomite.
Re: Lampa dla rezystancji obciążenia 11k
ECL86/PCL86, ECL82/PCL82, EL95, ELL80, 6P9 i jeszcze kilka innych jest w stanie pracować z Ra=11k (10k)
-
- 375...499 postów
Ale to dotyczy trybu pentodowego czy triodowego?traxman pisze:ECL86/PCL86, ECL82/PCL82, EL95, ELL80, 6P9 i jeszcze kilka innych jest w stanie pracować z Ra=11k (10k)
-
- 250...374 postów
Dziękuję Traxman, jesteś błyskawiczny!
Bardzo ciekawe, a więc jednak sytuacja nie jest tragiczna.
Pewnie warto rozważyć ECL/PCL82, ECL/PCL86 z tym, że niestety nie mają one w miarę dostępnych wersji długowiecznych i nie są chyba produkowane.
6P9 - fajna, stara lampa, szkoda, że zapuszkowana
Bardzo ciekawe, a więc jednak sytuacja nie jest tragiczna.
Pewnie warto rozważyć ECL/PCL82, ECL/PCL86 z tym, że niestety nie mają one w miarę dostępnych wersji długowiecznych i nie są chyba produkowane.
6P9 - fajna, stara lampa, szkoda, że zapuszkowana

Również przyłączam się do pytania.elektro_nowy pisze:Ale to dotyczy trybu pentodowego czy triodowego?
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Zapuszkowanie nie jest ostateczne, można ją w 10s. wyciągnąć:
Ra dotyczy trybu pentodowego, to lampy o małych mocach do sprzętu popularnego, w tamtych czasach nikomu nie zależało na trybie triodowym, liczyła się natomiast moc i cena.Re: Lampa dla rezystancji obciążenia 11k
Ciekawe czy wszytkie 6P9 można tak rozpruć, bo może się trafi jakaś odmiana naprawdę metalowa?
_
- Piotr
- moderator
- Kontakt:
Nie sądzę. Bakelitowy cokół nie może być częścią próżnioszczelnej bańki, a krawędź metalowej osłony też nie wygląda zbyt próżniowofugasi pisze:może się trafi jakaś odmiana naprawdę metalowa?

- jethrotull
- 3125...6249 postów
Ale jak się wypruje lampę to potem ona się trzyma w cokole tylko na kabelkach? Trochę lipa, przy wyciąganiu łatwo wyrwac lampę z cokołu. Ona całkiem fajnie wygląda zapuszkowana.
Trzyma się zupełnie przyzwoicie, nie gorzej niż 6П3СЕ o identycznej budowie cokołu.
A znacie może jakieś łatwe do zdobycia lampki naprawdę metalowe ? 
Jedyna jak mi przychodzi na myśl, to 6L6, ale cena zwykle powala...
Większość jest właśnie szklana w metalowej obudowie - zwykle na dole znajduje się kilka zagiętych listków, które po rozgięciu pozwalają na łatwe zdjęcie góry

Jedyna jak mi przychodzi na myśl, to 6L6, ale cena zwykle powala...
Większość jest właśnie szklana w metalowej obudowie - zwykle na dole znajduje się kilka zagiętych listków, które po rozgięciu pozwalają na łatwe zdjęcie góry

Radzieckie są naprawdę metalowe, mają tylko na dole szklany talerzyk z przepustami. Talerzyk jest wtopiony w metalowy pierścień, który to pierścień jest następnie próżnioszczelnie spojony z metalową bańką. Analogicznie jest chyba zrobiona reszta radzieckich, metalowych lamp oktalowych.fugasi pisze:Ciekawe czy wszytkie 6P9 można tak rozpruć, bo może się trafi jakaś odmiana naprawdę metalowa?
-
- 250...374 postów
Eureka! Znalazłem 6N7S (rosyjskie, odpowiednik ponoć 6A6), które akurat lubią 11,3k Ra (dla obydwu triod w bańce połączonych równolegle). Wspaniale! Teraz tylko upoluję sobie takie lampki. Chyba, że 6P9 jest łatwiej dostępna? Bo będę musiał zaopatrzyć się w 6 sztuk (2-krotna wymiana
)