Uszkodzenie lampy 6P45S

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Uszkodzenie lampy 6P45S

Post autor: OTLamp »

Witam

Spotkałem się z dwoma objawami uszkodzenia lamp 6P45S(może w innych typach też jest podobnie).Pierwszy rodzaj uszkodzenia objawia sie najpierw powolnym a potam bardziej gwałtownym wzrostem prądu anodowego (w miare rozgrzewania sie lampy).Drugi rodzaj uszkodzenia jest bardziej ciekawy.Poczatkowo wszystko jest w porządku lampa pracuje normalnie,prąd anodowy sie nie zmienia.Ale po dostatecznym rozgrzaniu sie lampy prąd anodowy gwałtownie zanika.Po ostudzeniu lampy i ponownym załączeniu zachowuje sie ona tak samo.

Ciekawi mnie co jest przyczyną tych zjawisk.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator
Kontakt:

Re: Uszkodzenie lampy 6P45S

Post autor: tszczesn »

OTLamp pisze: Spotkałem się z dwoma objawami uszkodzenia lamp 6P45S(może w innych typach też jest podobnie).Pierwszy rodzaj uszkodzenia objawia sie najpierw powolnym a potam bardziej gwałtownym wzrostem prądu anodowego (w miare rozgrzewania sie lampy).Drugi rodzaj uszkodzenia jest bardziej ciekawy.Poczatkowo wszystko jest w porządku lampa pracuje normalnie,prąd anodowy sie nie zmienia.Ale po dostatecznym rozgrzaniu sie lampy prąd anodowy gwałtownie zanika.Po ostudzeniu lampy i ponownym załączeniu zachowuje sie ona tak samo.
W pierwszym przypadku stawiałbym na niewielkie zagazowanie lampy, a w drugim na zużytą katodę.
ODPOWIEDZ