EL34 - 6CA7
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
EL34 - 6CA7
witam, mam pytanie czy w miejsce lamp EL34 we wzmacniaczu audio Jadis Orchestra zstosować mogę bez żadnych regulacji wzmacniacza lamy 6CA7. jakie to będzie miało znaczenie na trwałość (żywotność) oraz brzmienie. Krtóre ze zannych firm wytwarzających lampy EL 34 lub 6CA7 oraz ECC83 są najlepsze (najbardziej neutralne) jeżeli chodzi o zastosowanie we wzmacniaczach audio (Electron Harmonic, Sovtec, Svietlana, JJ, itp), pozdrawiam, Piotr
Witam
Według tych danych katalogowych:
http://tdsl.duncanamps.com/dcigna/tubes ... /6ca7.html
lampy EL34 i 6CA7 to zamienniki.
O tym czy po zamianie EL34 na 6CA7 we wzmacniaczu Jadisa trzeba robić regulacje trzeba zobaczyć w instrukcji tego wzmacniacza. Być może nawet zamiana EL34 na nowe EL34 a nie 6CA7 również może wymagać ustawienia np. prądu anodowego w stanie spoczynku. Jeśli wzmacniacz ma automatyczną polaryzację siatki lampy/lamp końcowych to regulacje raczej nie będą potrzebne, jeśli ma tzw. "stały minus" na siatkach to w zasadzie po każdej wymianie lamp potrzebna jest regulacja.
O tym czy po zamianie EL34 na 6CA7 we wzmacniaczu Jadisa trzeba robić regulacje trzeba zobaczyć w instrukcji tego wzmacniacza. Być może nawet zamiana EL34 na nowe EL34 a nie 6CA7 również może wymagać ustawienia np. prądu anodowego w stanie spoczynku. Jeśli wzmacniacz ma automatyczną polaryzację siatki lampy/lamp końcowych to regulacje raczej nie będą potrzebne, jeśli ma tzw. "stały minus" na siatkach to w zasadzie po każdej wymianie lamp potrzebna jest regulacja.
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Ampliman
- WLODZIMIERZ FURKA
- 375...499 postów
Nie wierz w idealne wzmacniacze.
Wzmacniacz jest dobry albo do kitu.
Nie ważne czy jest na tranzystorach czy na lampach.
Czy zastosujesz kosmiczne rezystory, czy kosmiczne kondensatory.
Wszystko jest jedno,jak pięknie gra to jest fajno.
Ajak do d.... to i tak wyrzucisz..
Słuchaj tego co lubisz,jak masz przyjemność to jest to......
I słuchajcie Jasia---- to jest fizyka (albo sugestia)))
Znowu chyba zrobiłem błąd....Hi..Hi..Hi.l,.
Wzmacniacz jest dobry albo do kitu.
Nie ważne czy jest na tranzystorach czy na lampach.
Czy zastosujesz kosmiczne rezystory, czy kosmiczne kondensatory.
Wszystko jest jedno,jak pięknie gra to jest fajno.
Ajak do d.... to i tak wyrzucisz..
Słuchaj tego co lubisz,jak masz przyjemność to jest to......
I słuchajcie Jasia---- to jest fizyka (albo sugestia)))
Znowu chyba zrobiłem błąd....Hi..Hi..Hi.l,.
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Te akurat lampy różnią się dosyć zdecydowanie - EL34 to pentoda, a 6CA7 - tetroda strumieniowa. Na szczęście największe różnice parametrów występują przy pracy z małymi prądami i małymi napięciami, a w typowym układzie wzmacniacza lampa w takim obszarze pracy raczej się nie znajduje. Różnice byłyby wykrywalne w układach pracujących z małymi napięciami anodowymi.ampliman pisze:Witam
Pozdrawiam,
Jasiu