Faktycznie charakterystyki dla par KD502 wyglądają podobnie, jednak mnie w obecnych czasach do tworzenia czegokolwiek na tych tranzystorach zniechęca ich niska częstotliwość graniczna, gwarantowana przez producenta na poziomie 2 MHz oraz niskie dopuszczalne napięcie przebicia Uce, wynoszące ledwie 60 V. Przy takim, dopuszczalnym napięciu budowa wzmacniacza o mocy większej od 50 W na obciążeniu 8 omów będzie już trudna w realizacji. We wzmacniaczu WSH-25 z napięciem zasilania bliskim ±40 V wymagane było zastosowanie tranzystorów KD503 o dopuszczalnym napięciu kolektor-emiter 80 V. Wzmacniacz oferował jedynie 65 W mocy wyjściowej na obciążeniu 4 Ω i ok. 40 W mocy maksymalnej na obciążeniu 8 Ω. Może dałoby się na nich zrobić mocniejszy wzmacniacz w układzie mostkowym... Z drugiej strony pozbyłem się większości radiatorów przystosowanych do montażu tranzystorów w obudowach TO-3 i miałbym obecnie problem z ich należytym chłodzeniem. Co do KD502 to w latach młodości rozciąłem jego obudowę by zobaczyć jak świeci w nim złącze baza-emiter, spolaryzowane zaporowo i zasilane napięciem ok. 10,5 V, przy którym złącze zachowuje się jak dioda Zenera dużej mocy. Przy prądzie 1,2 A i napięciu ok. 11 V struktura diody emitowała biało żółte światło. Ze dwa lata temu powtórzyłem ten eksperyment z młodości, wykonując zdjęcie - użyty w nim tranzystor miał być ponoć podróbką, jednak okazał się oryginalnym tranzystorem czeskiego producenta. Poniżej świecący prawie jak dioda elektroluminescencyjna tranzystor KD502.Einherjer pisze: ↑czw, 6 maja 2021, 17:56 Ja tym czasem będę kontynuował wątek poboczny pomiarów wzmocnienia prądowego tranzystorów mocy. Na allegro można kupić obecnie tranzystory KD502 dobierane w pary i czwórki, w tym selekcjonowane, dla którychZałączona tam tabela faktycznie specyfikuje h21E na 40 przy Ic=2 A i Uce=4 V. Zapytałem sprzedawcę, czy wzmocnie jest przez niego mierzone w tym właśnie punkcie pracy. Dowiedziałem się, że nie. Zapytałem jak w takim razie jest ono mierzone, pytanie pozostało bez odpowiedzi. Nie zrażony postanowiłem kupić taką selekcjonowaną czwórkę i pomierzyć.GWARANTOWANE wzmocnienie Beta > 80 (powyżej 80) podczas gdy katalogowo wzmocnienie Beta = 40
KD502_beta.png
Mimo, że nie wiadomo, w jakich warunkach było mierzone wzmocnienie w celu dobrania ich w czwórkę to dla Ic=2 A wynosi ono ponad 120. Mamy dwie prawie idealne pary a różnica pomiędzy nimi też nie jest duża. Uważam zakup za udany, mimo niepewności, która mu towarzyszyła.
Pozdrawiam
Romek