Wolumen
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- kubafant
- 2500...3124 posty
Re: Wolumen
Sroga zima przepędziła sprzedawców (i kupujących) z Wolumenu. Stoisk niewiele, z "lampowych" to tylko pan Sławek i pan od transformatorów. Nic wartego uwagi nie odnotowałem.
Pozdrawiam,
Jakub
Pozdrawiam,
Jakub
lecz w gruncie rzeczy była to sprawa smaku
Tak smaku
który każe wyjść skrzywić się wycedzić szyderstwo
choćby za to miał spaść bezcenny kapitel ciała
głowa
Tak smaku
głowa
- taipan3
- 1250...1874 posty
Bardzo przepraszam ale ostatni post jest błędny , by nie powiedzieć brzydko kłamliwy. Rzeczywiście nic wartego uwagi po wyjściu z wolumenu kolegi Kubafanta już nie było.
Były wcześniej bardzo porządne gniazda bezpiecznikowe, potencjometry Telepoda co prawda mono ale warte uwagi i jeszcze kilka innych rzeczy
Były wcześniej bardzo porządne gniazda bezpiecznikowe, potencjometry Telepoda co prawda mono ale warte uwagi i jeszcze kilka innych rzeczy
- kubafant
- 2500...3124 posty
Sam chapnąłeś dobrą garść tych oprawek! 

Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
- taipan3
- 1250...1874 posty
Ale nie piszę, że nie było nic ciekawego

- kubafant
- 2500...3124 posty
No ale poza tym to już nic ciekawego nie było. Kiedyś u pana Sławka w tych skrzyniach za stoiskiem bywały interesujące kawałki złomu: a to transformatory na niezłych rdzeniach, a to jakieś moduły z radiolinii, a to płytki z telefunkenowskimi (NSF) kondensatorami polistyrenowymi, o całkiem znacznych pojemnościach (rzędu dziesiątek czy nawet ponad stu nF). Niestety nic z tych rzeczy już tam się pojawia, są płytki ale z powycinanymi co ciekawszymi elementami, albo moduł-chassis, które powinno iść już raczej na złom, bo nic poza kilkunastoma starymi kondensatorami elektrolitycznymi (niskie napięcia, a więc nic ciekawego) nie zawiera.
Przy innym stoisku usłyszeliśmy z Piotrem słowo "wiatrak", które zapaliło w nas od razu czerwoną lampeczkę - niestety nie udało się ustalić, czy zostało użyte w prawidłowym znaczeniu czy nie
Pozdrawiam
Przy innym stoisku usłyszeliśmy z Piotrem słowo "wiatrak", które zapaliło w nas od razu czerwoną lampeczkę - niestety nie udało się ustalić, czy zostało użyte w prawidłowym znaczeniu czy nie

Pozdrawiam
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
- taipan3
- 1250...1874 posty
Lampy 6AU6 u Sławka ciągle po 5 zlociszy
- kubafant
- 2500...3124 posty
Leżały też jakieś amerykańskie lampy octal, w wykonaniu smoked glass, z ładnymi brązowymi bakelitowymi cokołami - przez myśl mi przeszło, że to może 6V6. Niestety gdy przyjrzałem się systemowi okazało się, że to pentagrid, a nie pentoda głośnikowa. Symbolu nie pamiętam, nie wyznaję się zbytnio na lampach zamorskich, bodajże 6AS7? Albo coś podobnego.
Niezbyt przydatne, ale prezentują się po prostu ślicznie.
Pozdrawiam,
Jakub
Niezbyt przydatne, ale prezentują się po prostu ślicznie.
Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
-
- 6250...9374 posty
Znów rodzina zapędzila mnie w pobliskie okolice więc wstąpiłem, dalej nie ma ,,krótkofalowca'' i skupującego elektronikę na przemiał (nieobecni już chyba od początku roku), u Sławka 6P3S 40zł, E-W 50zł ale mierzone, miał trochę nowych 6C5 (wielu ich nie lubi bo w stalowym ubranku) NOS a że miałem drobne w kieszeni to kupiłem wszystkie, nawet taniej jak kiedyś na Allegro. Ale ogólnie ,,susza'' coraz większa.....
- kubafant
- 2500...3124 posty
Dzisiaj na Wolumenie właśnie rozmawialiśmy z Tomkiem i Piotrem na ten temat, podobno pana "Krótkofalowca" nie ma już wśród nas, nie wiem czy to pewna informacja.
U Sławka były jeszcze pokazywane ostatnio kontrolki z neonówkami, wziąłem wszystkie pod zapas.
Piękny rabarbar, 2 zł taniej niż w Lidlu na promocji, a jaki dorodny! U mnie kompot już stygnie, a gdybym nie miał ryzyka cukrzycy to i pod kruszonką bym zrobił. Polecam.
Pozdrawiam,
Jakub
U Sławka były jeszcze pokazywane ostatnio kontrolki z neonówkami, wziąłem wszystkie pod zapas.
Piękny rabarbar, 2 zł taniej niż w Lidlu na promocji, a jaki dorodny! U mnie kompot już stygnie, a gdybym nie miał ryzyka cukrzycy to i pod kruszonką bym zrobił. Polecam.
Pozdrawiam,
Jakub
Tak smaku
głowa
Tak smaku
głowa
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
Witam,
A który to według waszej nomenklatury miał być tym krótkofalowcem? Gdzie stał? (bo znałem kilku sprzedawców - może i jego?).
A który to według waszej nomenklatury miał być tym krótkofalowcem? Gdzie stał? (bo znałem kilku sprzedawców - może i jego?).
Pozdrawiam
Jado.
"Kto chce szuka sposobu, kto nie chce - szuka powodu"
Jado.
-
- 6250...9374 posty
Patrząc od strony Kasprowicza druga (równoległa do Kasprowicza) alejka od tyłu, chyba czwarty sprzedawca od lewej a stoisko też bliżej środka bazaru idąc tą alejką, sprzedawał lampy, kondensatory stałe i zmienne, dużo potencjometrów, drutów cantal.... raz miał takie duże szkła powiększające, ktoś z kolegów kupił i pochwalił się na forum.
- Jado
- 1250...1874 posty
- Kontakt:
To ja kupiłem te szkła.
Bardzo sympatyczny sprzedawca, zawsze miło się z nim gadało (zwłaszcza o robieniu wina z czarnej porzeczki) - a dla stałych klientów miewał nawet specjalne ceny
Sporo ciekawych rzeczy i przyrządów od niego kupiłem.
Wolumenowy stały punkt odwiedzin.
Może pogłoski nie potwierdzą się?
Bardzo sympatyczny sprzedawca, zawsze miło się z nim gadało (zwłaszcza o robieniu wina z czarnej porzeczki) - a dla stałych klientów miewał nawet specjalne ceny

Sporo ciekawych rzeczy i przyrządów od niego kupiłem.
Wolumenowy stały punkt odwiedzin.
Może pogłoski nie potwierdzą się?
Pozdrawiam
Jado.
Jado.
-
- 6250...9374 posty
Tylko tytułem info: u Sławka lampy 5686 nos (info o nich w sieci), ceni 10zł, chyba nie potrafię się już targować.....
- taipan3
- 1250...1874 posty
Ciekawe 6AU6 sprzedawał ostatnio po 3 PLN . Ale się już skończyły. Łatwo się oszukać 5686 są w pudełkach o tej samej kolorystyce
- taipan3
- 1250...1874 posty
Przepraszam 4 PLN . chciał 5 PLN ale wytargowałem na 4