Wygląda na to, że ja kompletnie nie rozumiem zasady działania tego wzmacniacza. Biorę się za czytanie, bo bez tego ani rusz. Nie chciałbym tylko zmontować wg schematu.
A i dziękuję za cierpliwość i wyrozumiałość.
Proponuję problemy ze zrozumieniem zasady działania wzmacniacza rozwiązywać na bieżąco zakładając tematy w dziale dla początkujących. Możesz tam liczyć na nieco większą życzliwość i wyrozumiałość, a także na Tutaj ktoś może Cię odesłać do podręcznika z podstaw elektroniki (i będzie miał rację).
O rzesz Ty.... orzeszku
Jest to mój pierwszy kontakt z techniką lampową więc na ten temat mogę powiedzieć, że nic nie wiem ale podstawy elektroniki znam.. Niemniej dziękuję za radę. Skorzystam.
Nie odbierz mojej rady jako złośliwości. To żaden wstyd zakładać tematy w dziale dla początkujących. Ja się tylko boję, że temat się wymknie spod kontroli, dlatego poradziłem, żeby wątpliwości natury teoretycznej rozwiewać osobno.
Zlutowałem końcówkę. Możecie rzucić okiem czy nie ma jakiś błędów montażowych?
W miejscu czerwonego X na zdjęciu odetnę szynę masy.
Kabelki biały i brązowy (do transformatora głośnikowego) będą szły przy samych ściankach chassis.
Ja bym się nie odważył pociągnąć kabel sygnałowy z Mastera bez ekranu. Masy poszczególnych elementów nie mogą być powpinane w szynę w przypadkowych miejscach. Dlaczego masa Mastera jest za masą RkCk końcówki? Poczytaj o punktach lokalnych!!!!
Słuchaj painlusta dobrze gada. To co zrobiłeś będzie i wzbudzać się i brumieć.
A tak z innej beczki: po co są te wielkie pstryczki w okolicy gniazda wejściowego?
Pewnie, że painlust dobrze gada, poprawię.
A te przełączniki to jeden do zmiany kanałów, a dwa to Bright i Booster.
Powrócę jeszcze na chwilę do napięcia żarzenia: jest 7,4V bez obciążenia i 6,7V pod obciążeniem 4 lamp - chyba może zostać.
No i pozmieniałem:
Przewody ekranowane od wejścia do potencjometru jednostronnie do masy i to samo z potencjometru do lampy.