Elektrośmieci
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Re: Elektrośmieci
Witam
Wiecie co szacowni Koledzy? Ja tych elektrozłomiarzy w pewien sposób podziwiam za ich wytrwałość
i determinację w tym co robią. Co nie znaczy że to pochwalam w całości. Autentyczny przykład. wprawdzie z przed wielu lat ale zawsze. Kolega z pracy (dobry mechanik maszynowy) bardzo się nudził
więc polazł na złomowisko zakładowe i przytargał trafo do zgrzewarki tak ze 20kg, tylko że całkowicie
zaimpregnowane i odlewie metalowym jako osłona zewnętrzna. Każdy kto wszedł do warsztatu mówił
;Józek odpuść sobie, masz tyle fuch do zrobienia a nie babraj się w tym gó...e.
Robiliśmy zakłady ile czasu mu na to zejdzie.Wyszło niecałe 7h przy odzysku około 2kg miedzi.......
Odbijał każdy kawałek zalewy majzlem czyli przecinakiem. bo tworzywo akurat niepalne.
A na dodatek zakład tz zamknięty.
Ale tak na marginesie tych co obcinają kable sieciowe z wszystkiego co się do kazał bym powiesić
wiadomo ca jaką część anatomiczną.
Pozdrawiam
tedi.
PS. Może ktoś zna z pamięci kolejność styków w gniazdku typu mały jack?
Patrząc na wtyczkę gdzie jest kanał L a gdzie R? albo też audio i video? Bo masa to wiadomo
Wiecie co szacowni Koledzy? Ja tych elektrozłomiarzy w pewien sposób podziwiam za ich wytrwałość
i determinację w tym co robią. Co nie znaczy że to pochwalam w całości. Autentyczny przykład. wprawdzie z przed wielu lat ale zawsze. Kolega z pracy (dobry mechanik maszynowy) bardzo się nudził
więc polazł na złomowisko zakładowe i przytargał trafo do zgrzewarki tak ze 20kg, tylko że całkowicie
zaimpregnowane i odlewie metalowym jako osłona zewnętrzna. Każdy kto wszedł do warsztatu mówił
;Józek odpuść sobie, masz tyle fuch do zrobienia a nie babraj się w tym gó...e.
Robiliśmy zakłady ile czasu mu na to zejdzie.Wyszło niecałe 7h przy odzysku około 2kg miedzi.......
Odbijał każdy kawałek zalewy majzlem czyli przecinakiem. bo tworzywo akurat niepalne.
A na dodatek zakład tz zamknięty.
Ale tak na marginesie tych co obcinają kable sieciowe z wszystkiego co się do kazał bym powiesić
wiadomo ca jaką część anatomiczną.
Pozdrawiam
tedi.
PS. Może ktoś zna z pamięci kolejność styków w gniazdku typu mały jack?
Patrząc na wtyczkę gdzie jest kanał L a gdzie R? albo też audio i video? Bo masa to wiadomo
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Odcięcie/wymontowanie chroni przed wypadkami spowodowanymi zaplataniem się w przewód. Większość sprzętu trafiającego do utylizacji ulega zniszczeniu, więc poco miałby ten kabel być. Jego ponowny montaż w większości sprzętów nie zajmuje wiele czasu.
Odcięcie/wymontowanie chroni przed wypadkami spowodowanymi zaplataniem się w przewód. Większość sprzętu trafiającego do utylizacji ulega zniszczeniu, więc poco miałby ten kabel być. Jego ponowny montaż w większości sprzętów nie zajmuje wiele czasu.
Ratujmy stare tranzystory!
Bo czasu jest dużo a pić się chce. Z tego co wiem, to układ jest taki, że właściciel złomowiska wypłaca im różnicę między ceną złomu a ceną za "kolor" który odzyskają. W zamian za to ma mieć uprzątnięte składowisko i załadunek gratis. Ot, kolejny przykład symbiozy.tedikruk111 pisze: Ja tych elektrozłomiarzy w pewien sposób podziwiam za ich wytrwałość
i determinację w tym co robią...
- jacekk
- 1250...1874 posty
W cywilizowanych krajach po kablu można poznać czy coś jest sprawne czy nie, zwłaszcza na wystawkach. Zasada jest prosta, jest kabel z wtyczką czyli to coś jest sprawne. Kabel ucięty = niesprawne.AZ12 pisze:Witam
A propos zbiorki elektrozłomu.Otóż trafiłem na takową akcję na sąsiedniej dzielnicy.
Na moją własność przeszły radia Amator,EAW660, Zodiak, Julia .Wszystkie prócz EAW
można uznać za sprawne.Buszując po dzielnicy w końcu trafiłem na panów przeprowadzających
zbiórkę elektrozłomu.Na pytanie o sprzęt lampowy panowie stwierdzili ,że to droga sprawa
ale można się dogadać. Tak ,że będę się dogadywał.Jak to mówią , kupić nie kupić pohandlować można.
Najbardziej budującym jest fakt iż duch w narodzie nie ginie i dogadać się można
.
Na moją własność przeszły radia Amator,EAW660, Zodiak, Julia .Wszystkie prócz EAW
można uznać za sprawne.Buszując po dzielnicy w końcu trafiłem na panów przeprowadzających
zbiórkę elektrozłomu.Na pytanie o sprzęt lampowy panowie stwierdzili ,że to droga sprawa
ale można się dogadać. Tak ,że będę się dogadywał.Jak to mówią , kupić nie kupić pohandlować można.
Najbardziej budującym jest fakt iż duch w narodzie nie ginie i dogadać się można

Ostatni dobry łup to WS3542 sprawny sto procent cena 4,5zł.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
- AZ12
- 3125...6249 postów
Kupiłeś za cenę złomu? Kompletny on jest?djivo pisze:Ostatni dobry łup to WS3542 sprawny sto procent cena 4,5zł.
Szukajcie sprawnego statecznika SZF1 40/220.
Ratujmy stare tranzystory!
- romanradio
- 1250...1874 posty
poszedłem wczoraj wieczorem na spacer z pieskiem i....przytargałem do chaty telewizor Elemis C955DWA Combi.Jest z DVD.Co to za wynalazek?
pozdrawiam Roman
pozdrawiam Roman
znów odwaliłem kawał dobrej a niepotrzebnej roboty
---------------------------------------------
---------------------------------------------
- dziubdziu
- 625...1249 postów
Wszak nie są to elektrośmieci, ale nie mam gdzie tego napisać.
W dodatku, u mnie w garażu stoi sobie dumnie telewizor Wałęsy. Ciekawe, czy ktoś zgadnie o co chodzi?
A no i dodam podpowiedź, że odbiornik jest produkcji firmy OTAKE
Oto, co dzisiaj dostałem:
W dodatku, u mnie w garażu stoi sobie dumnie telewizor Wałęsy. Ciekawe, czy ktoś zgadnie o co chodzi?

A no i dodam podpowiedź, że odbiornik jest produkcji firmy OTAKE
Oto, co dzisiaj dostałem:
Wyprzedaż garażowa różne przedmioty
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/Lampowy99
-
- 125...249 postów
Ano wynalazek, z wyrobami WZT ma wspólna tylko nazwę. Po upadku WZT jakiś bodaj turecki producent telewizorów (m.in. Telestar) nabył prawa do marki i sprzedawał swoje telewizory na naszym rynku pod nazwą "Elemis", gdzieś tak pod koniec lat 90-tych i w początkach 2000-nych.romanradio pisze:poszedłem wczoraj wieczorem na spacer z pieskiem i....przytargałem do chaty telewizor Elemis C955DWA Combi.Jest z DVD.Co to za wynalazek?
pozdrawiam Roman
-
- 6250...9374 posty
W połowie lat 90-tych dostarczałem ,,tocosie'' do pewnej spółdzielni inwalidów w Piasecznie, na swoim terenie mieli kilka dużych hal i je wynajmowali innym podmiotom, w jednej z hal była montownia podobnych TV, dawny kolega z ZURiT-u tam pracował na uruchomieniach i miałem możliwość obejrzenia ,,produkcji'', chassis były najczęściej z Turcji, kineskopy dawali jakie były najtańsze na rynku europejskim. W tej montowni nie było w zasadzie żadnych rozsądnych urządzeń pomiarowych, technicy mieli swoje prywatne narzędzia i podstawowe mierniki, pęknięte w transporcie (nawet poważnie) PCB było łatane i też montowane do TV (szefostwo tego interesu dbało, aby nic się nie marnowało..) aby tylko był jakiś obraz, kolega oczywiście nikomu absolutnie tych składaków nie polecał. Zaletą tych TV była jedynie niższa cena.
A pamiętacie telewizory takich marek jak HCM Royal, Tatung, itp.?
Odróżnić niepodobna czy gra orkiestra czy aparat, a muzyka wychodzi tak głośno, że kilkanaście par tańczyć może.
-
- 3125...6249 postów
Tak. Zwłaszcza Royal. 

- Tomek Janiszewski
- 3125...6249 postów
"Telewizor wyłączyłem, świecił na niebieskoTELEWIZOREK52 pisze:Tak. Zwłaszcza Royal.
Bo samogon gdy wypędzę to chowam w kineskop
/.../
Póki co by ta następna nie dała we znaki
Kupię drugi telewizor by mieć dwa baniaki."
Krzysztof Daukszewicz
A tu jest całość, jak kto nie pamięta:
http://www.youtube.com/watch?v=q_mBGeEU6qI