Pierścienie antywibracyjne do lamp elektronowych

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
MarekSCO
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: MarekSCO »

Obiecałem się powstrzymać od wypowiedzi w tym dziale...
Przepraszam kolegów, że łamię obietnicę :oops:
KaKa pisze:Myślę, że można by poprosić o wypowiedź kol. barbie lub MarkaSCO. Są fizykami, mogliby pewnie coś o tym powiedzieć.
:arrow: KaKa :)
Jak już wspominałem, jestem kiepskim fizykiem :)
Mam wprawdzie na koncie kilka konstrukcji wykorzystujących badane przez Romka zjawisko... Nie dotyczyły one jednak lamp elektronowych, a podlegały raczej prawu Clausiusa-Mossotiego ;)
Podpisuję się pod wszystkim, co do tej pory napisał kolega Jasiu, zarówno jeśli chodzi o treść, jak i o intencję...
Niestety, jeśli chodzi o intencję, to jest już za późno...
Doświadczenia relacjonowane przez Romka przypominają mi historię działalności pewnego naukowca... Można by rzec pioniera metrologii :)
Słynącego z niezwykłej staranności i konsekwencji przy dokonywaniu pomiarów... Który jednak zbytnio ukochał Ptolemeusza :)
Romku, to oczywiscie komplement :) Ale jeśli w porównaniu do Tychona Brahe doszukałeś się śladowej ilości drwiny, to... Nie będę zbyt przekonująco zaprzeczał :)
W każdym razie pierwsze doświadczenie mi zaimponowało :) Mam na myśli oczywiście zważenie lamp.
KaKa pisze:Pobieżne przeszukanie internetu nie powiedziało nic konkretnego.
A to dziwne, bo mi się udało znaleśc za pierwszym "strzałem" :)
http://www.allegro.pl/item210728804_szc ... tomow.html
Tym razem już bez drwiny. 130 PLN to dosyć drogo, ale rzecz chyba warta jest tej kwoty :)
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam :)
Miło mi z Wami :)
Pozdrawiam
pierwszy

Post autor: pierwszy »

MarekSCO pisze: Podpisuję się pod wszystkim, co do tej pory napisał kolega Jasiu, zarówno jeśli chodzi o treść, jak i o intencję...
Niestety, jeśli chodzi o intencję, to jest już za późno...
Jak juz przy allegro jestesmy
http://www.allegro.pl/item209780973_pie ... 12at7.html
:wink:
Beniek

Post autor: Beniek »

załóż gume na instrument
Awatar użytkownika
barbie
125...249 postów
125...249 postów
Kontakt:

ale są popularne...

Post autor: barbie »

A jednak u znajomych widziałem już wiele wzmacniaczy i przedwzmacniaczy lampowych z założonymi pierścieniami - w tym nawet Conrad-Johnson za kilkanaście tysięcy PLN.

Czyli gadżet się przyjął!
Dźwięk przekazują drgania - nie bity!
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Z tego co wiem, CJ zakłada pierścienie do swoich przedwzmacniaczy już w fabryce. I jest to jedyny znany mi przypadek...
Awatar użytkownika
popiol17
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: popiol17 »

E tam Conrad-Johnson.... w jakichś tam preampach ich produkcji nie było możliwości wyłączenia żarzenia lamp... :lol:
argus
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: argus »

Piotr pisze:Z tego co wiem, CJ zakłada pierścienie do swoich przedwzmacniaczy już w fabryce. I jest to jedyny znany mi przypadek...
Nie tylko. Unison research w referencyjnym preampie w sekcji PHONO też stosuje pierścienie - zob.:

http://www.unisonresearch.com/valve/pro ... spx?idp=19

Jak sie domyślam, uznano mikrofonowanie lamp za warte ograniczenia i wybrano właśnie ten sposób.
pzdr.
Stare jest piękne (ale tylko w technice :) )
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Sądzę że pobudki były niższe (audiofilskie). Unison pomyślał tak: nasi klienci lubią audio-biżuterię, wyposażając produkt w ten niewiele kosztujący nas detal zyskamy w jego oczach opinię producenta dbającego o najdrobniejsze szczegóły.
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Jeszcze trochę, a przeczytamy o "vacuum tube pierceing" :lol:
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re:

Post autor: djivo »

fugasi pisze:Sądzę że pobudki były niższe (audiofilskie). Unison pomyślał tak: nasi klienci lubią audio-biżuterię, wyposażając produkt w ten niewiele kosztujący nas detal zyskamy w jego oczach opinię producenta dbającego o najdrobniejsze szczegóły.
Tak a podstawka przykręcona sztywno do obudowy wzmacniacza .
Po co montować na gumie lepszy kondon na głowie :)
Najlepsze teksty i wypowiedzi podsumowujące :
painlust pisze:Nie ma o czym mówić. Jeśli z góry założysz, ze na szybie pokazuje się Matka Boska to ją tam zobaczysz.
Jasiu pisze:
To nie agresja, to rozpacz i rezygnacja.
Wielce zniesmaczony,
Jasiu
Co nie oznacza że Panowie do testu przygotowali się profesjonalnie pozdrawiam .
Fajne doświadczenie.Piękne jest to forum.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Re: Pierścienie antywibracyjne do lamp elektronowych

Post autor: painlust »

To forum jest forum technicznym. Naga kobieta może w oglądających ją mężczyznach wywołać różne reakcje. Ale to sprawa dla psychologa. Tak jak szeroka scena czy kontrola basu. co kolwiek to znaczy.
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

painlust pisze:To forum jest forum technicznym. Naga kobieta może w oglądających ją mężczyznach wywołać różne reakcje. Ale to sprawa dla psychologa. Tak jak szeroka scena czy kontrola basu. co kolwiek to znaczy.
I tu Kolega trafił w sedno...
Ja proponował bym rozwiązanie technicznie nieco bardziej zaawansowane !!!
Cały wzmacniacz zamontowany na pływaku, który " pływa" w naczyniu z płynem tłumiącym drgania ( może alkohol lub olej ???)
Tylko takie rozwiązanie jest właściwe dla " prawdziwego ałdio-phi fila" :D :D :D
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
GeTe
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: GeTe »

Tak a podstawka przykręcona sztywno do obudowy wzmacniacza .
Tak, podstawa wzmacniacza ( chassis ) ma być elementem tłumiącym drgania konstrukcji. Ponieważ jest najcięższa i powinna stabilnie stać na podstawie/stoliku/podłodze. Transformatory jeżeli wywołują drgania powinny być zawieszone elastycznie (nie przykręcone na głucho tylko przez podkładki elastyczne), tylko że chassis powinno mieć większą wagę od tych transformatorów ;). Wtedy pierścienie na lampie przeciwdziałają drganiom bańki szklanej zauważanych przy wyższych częstotliwościach. Wtedy efekt mikrofonowania będzie najmniejszy.
Jeżeli przymocujemy lampę na elastycznym połączeniu z chassis, to pierścień nie wiele da w zakresie drgań niskiej częstotliwości, bo ma za małą masę.

Powyższe rozważania nie mają racji bytu w wzmacniaczach gitarowych, ponieważ przeważnie wzmacniacz stanowi cześć kolumny/stawia się go na kolumnie oraz powinien być przenośny (ciężkie chassis raczej by temu przeszkadzało). Tam lampę pierwszą mocuję się na podkładkach wibroizolacyjnych, a mając podstawkę z kubkiem ekranującym zwiększamy masę owego układu co skutkuje zmniejszeniem mikrofonowania.

UWAGA: to są moje przemyślenia opierając się na pomiarach poprzedników i wiedzy o przenoszeniu drgań mechanicznych !!!
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.
GeTe pisze: UWAGA: to są moje przemyślenia opierając się na pomiarach poprzedników i wiedzy o przenoszeniu drgań mechanicznych !!!
Na szczęście takich przemyśleń nie mieli konstruktorzy sprzętu pomiarowego i naprawdę czułych wzmacniaczy, którzy zwykle umieszczali lampy wejściowe (a nawet całe stopnie) na amortyzatorach.
Pozdrawiam,
Jasiu
geguś

Post autor: geguś »

Ja rozumiem, że to jest koncik audiosyfilijski, ale czy admin nie ma swoich przemysleń o tym temacie?
ODPOWIEDZ