Wywalają na śmietnik....

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: KaW »

Zależy z którego miejsca ten wynik jest.Jesli końcowy -to całość toru
p.cz. jest do strojenia .Kształt prostokąt -z prawej schodek na fonię -
-szerokość jest ok.6,5MHz-wiecej nawet -chyba powinno być nawet wiecej-.Pożadana cierpliwość .
Alek

Post autor: Alek »

Cierpliwość nic tu nie da- bezsprzecznie walnięta jest głowica (stawiam 99%) lub p.cz (1%).
Alek

Telewizor już działa :D
Tak jak przypuszczałem, winna była głowica. Szczęśliwie Cirrostrato będąc dziś na Wolumenie kupił taką głowicę. Potem, jak składał mi wizytę zgadało się na ten temat i odstąpił mi głowicę. Głowica ta rózni się brakiem jednego przewodu (czarnego), alt to chyba jakieś ARW, bo telewizor pracuje zupełnie poprawnie. Zostaje jeszcze dokładnie zestroić odbiornik, w czym-mam nadzieję- pomoże przyrząd K932 :idea:
Ostatnio zmieniony ndz, 18 lutego 2007, 17:02 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Nie odstąpił tylko wymienił za piękną Librę 203 i kupę części do np.Ametysta.To jest biznes:OBIE STRONY ZADOWOLONE.Na wolumenie na jednego sprzedającego chyba ze 20-30 kupujących tylko ten towar...Trzeba rano zajechać(kto rano wstaje...)i nie wstydzić się grzebać w gratach ludzi o fajnych czerwonych nosach(ale mrozu nie było...)Ceny bardzo umiarkowane i można śmiało ostro się targować(NIE MNIEJ OD CENY PIWA!!!! ).
Alek

Załączam zdjecie telewizora:). niestety głowica ma trochę inne wymairy niż oryginał, wbec czego pewno naprawie głowicę oryginalną i podmienię.
Po otwarciu zauważyłem spalony rezystor :roll:
Załączniki
szafir.jpg
Alek

Szukam więc jeszcze "tylko" maskownicy głośnika, najlepiej do kompletu z głośnikiem, przykrywy zespołu w.n. oraz gałek (tych na środku, gdyż te skrajne mam). Ewentualnie śruby do gałek.

Potem już tylko odnowienie skrzynki i porządne strojenie...
Alek

Szafira zeskładałem, naprawiając jego oryginalną głowicę. Tak więc jeden jest cały, nie licząc brakującej maskownicy i oryginalnych gałek (tych na środku).
Przyjechało jednak drugie chassis :roll: . Budy do tego brak i ot dylemat: czy uruchamiać to chassis :?:
Oględziny chassis nie wykazały większych braków (brak przewodu anody PL36, rozwalony potencjometr głośności). Do wyrzucenia oczywiście wszystkie elektrolity i papierzaki, ale to nie problem.
Tylko czy jest sens czyścić i uruchamiać samo chassis, gdy skrzyni nie ma :cry:
Swoją drogą w piwnicy czeka jeszcze stary Neptun. Tam jednak brak kineskopu 14'' :roll:
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ja bym to chassis naprawił i zrobił sam jakąś ciekawą obudowę! Przecież i tak to niby na części więc nic nie zaszkodzi 8)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Nie mam pomysłu na obudowę, poza tym raczej wolałbym dać oryginalną :(
Awatar użytkownika
miki
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: miki »

Popieram ratowanie. Ratujmy, co się da(budka suflera)! Ja ratuję wszystko, co mi się nawinie. Mam na oku Topaza (chyba niesprawny, rok 1965) i Ametysta (chyba 1973, w pełni sprawny). Leżą oba u dziadka w piwnicy, tylko że nie mam kiedy po nie wpaść (400km ode mnie).
Kiedyś znalazłem w lesie moduł telewizyjny DIORA, chyba od OT Tosca. Tylko że zanim zdążyłem go zabrać do domu następnego dnia, uprzedzili mnie złomiarze śmieciarze. Ludzie nie mają ŻADNEGO szacunku dla elektroniki.
Alek

Chassis się wyzbyłem na rzecz kineskopu 14'' :) . To powinno umożliwić uruchomienie telewizora marki "Neptun" :idea: .

Komplet materiałów posiadanych przeze mnie, a dotyczących TV Szafir zamieściłem zaś tutaj:

http://tubedevices.com/alek/tv_retro/szafir/szafir.htm
Awatar użytkownika
zbieracz55
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: zbieracz55 »

Nabylem wlasnie takiego szafira potrzebuje jedno duze poktetlo i jedno male. Koniecznie orginalne od szafira
Alek

Re: Wywalają na śmietnik....

Oto po prawie trzech latach kompletowanie Szafira się zakończyło. Pozostał po operacji jeszcze jeden Szafir, praktycznie wrak. Nie będzie więc on raczej naprawiany.
Załączniki
szafir_kpl.jpg
Awatar użytkownika
george6
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: george6 »

Szafir piękny.... i w dodatku unikalny, bo choć w czasach swojej młodości trochę ich się naoglądałem, trochę ponaprawiałem to nigdy nie spotkałem takiego z zieloną maskownicą....
µ Ω ± ÷ Π φ × Δ Θ Λ « » ≤ ≥
Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ •
θ λ ξ ρ σ ω κ ² ³ ½ ¼ ¾ π sp
§ © ® ° ™ Γ ∑ √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ Ξ
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Mój kolega z liceum ma takiego Szafira i to w dodatku w pełni sprawnego ale za żadne skarby nie chce go sprzedać :roll:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
ODPOWIEDZ