Wartości rezystorów w dzielniku bazy T1 będą zależeć między innymi od przyjętych wartości rezystorów R5 i R11. Dobieramy również nimi poziom wzmocnienia napięciowego stopnia z T1. Jak by tego nie rozpatrywać, tranzystor T1 pracuje w konfiguracji wspólnego emitera, natomiast stosunek wartości R1 i R11 wpływa na poziom lokalnego ujemnego sprzężenia zwrotnego tranzystora T1, ustalając jego wzmocnienie przy odpiętej pętli sprzężenia zwrotnego. Wyobraźmy sobie, że tranzystor T1 zasilamy przez rezystor R5 z dodatkowego zasilacza o napięciu wyjściowym 16,6 V, a nie z wyjścia całego wzmacniacza, gdzie też w warunkach spoczynkowych występować ma napięcie 16,6 V. Wówczas stopień z tranzystorem też działałby poprawnie, a jego wzmocnienie napięciowe ustalałby w dużym stopniu stosunek rezystorów R11/R1, co przy wartościach tych rezystorów 33 Ω i 100 Ω zapewniałoby wzmocnienie napięciowe na poziomie najwyżej 3Wiech pisze: ↑ndz, 7 lipca 2024, 17:28 Poprawiłem, wyniki na rysunku
Aby to zgrać zmieniłem też rezystor R5 z 3,3k na 1,5k,
Mam rozterki jaki PR1 wstawić 22k czy 47k?![]()
Co jeszcze można/ trzeba zmienić aby było dobrze, albo bardzo dobrze.![]()
Czy tranzystor ASY37 można wstawić jako wejściowy, wg katalogu - średnio, choć to czysty PRL-owski wyrób.![]()

Dopiero drugi tranzystor zapewniałby duże wzmocnienie napięciowe, gdyż w jego emiterze nie ma żadnego rezystora, a w obwodzie kolektora znajdują się rezystory objęte sprzężeniem typu bootstrap, które powoduje że rezystory te widziane przez kolektor tranzystora T2 mają dla sygnału AC bardzo dużą wartość.
Przy okazji wrzucam jeszcze jeden schemat wzmacniacza wykonanego na samych tranzystorach germanowych, GT308B na wejściu.
Można przeanalizować wartości prądów w tym wzmacniaczu, zasilanym napięciem -40 V.
EDIT: Przepraszam, w układzie mamy trzy tranzystory krzemowe, w tym jednego j-feta
Wiesław, czy potrafiłbyś wyliczyć prąd, z jakim pracuje w tym układzie tranzystor VT2 typu GT308B i VT3 typu KT601B?
Czy Twoim zdaniem jest w tym układzie sprzężenie typu bootstrap?
Pozdrawiam
Romek