Nowy sezon - nowy projekt - ELTRON 30 HOT ROD
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Nowy sezon - nowy projekt - ELTRON 30 HOT ROD
Tu są dwa kanały i dobrze aby pętla obsługiwała oba. Ja też jestem za pętlą szeregową bo taką stosuję w swoich SLO. Pewnie wsadzę ją pomiędzy preamp a master volume.
Dzisiaj dzień minął mi na zrobieniu korektora z volume kanału przesterowanego. Pod tym korektorem znajduje sie główne wejście na preamp. Mam nadzieję, że to przeszkadzać nie będzie.
Łatałem też PCB... tego nie pokażę bo to tragedia. Ponieważ wszystkie manipulatory znajdują się w dużej odległości od PCB i chassis głównego to sporo czasu zajmuje kombinowane jak pociagnąć sygnał aby wzmacniacz nie łapał radia z Torunia. Cały czas boję się, że o czymś zapomnę i będę musiał rozbierać ten wzmacniacz.Re: Nowy sezon - nowy projekt - ELTRON 30 HOT ROD
cały czas do przodu
Coś tam cały czas dłubię. Podłączyłem korektor kanału czystego, gain kanału przesterowanego i przełacznik kanałów wraz z gniazdem na footswitch do PCB
Zrezygnowałem z pętli efektów bo tu już jest taka masa kabli na front panel, że to wszystko może sie wzbudzać.
Zrezygnowałem z pętli efektów bo tu już jest taka masa kabli na front panel, że to wszystko może sie wzbudzać.
Wzmacniacz już gra. Jest tak cichy pod względem szumu czy brumu, że myślałem, że w ogóle nie gra. Dopiero jak wcisnąłem kabel w gniazdo to sie odezwał.
Nagrałem też film z testów, ale zamieszczę go później. Jestem zaskoczony głośnością i brzmieniem kanału czystego. Wydaje się głośniejszy od przesterowanego. Ponieważ testy były wykonywane z puszczaniem muzyki a nie z gitarą nie wypowiem się jeśli chodzi o brzmienie kanału przesterowanego.- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Dlaczego wyłącznik sieciowy inny niż polski isostat?
Dlaczego wyłącznik sieciowy inny niż polski isostat?
Ratujmy stare tranzystory!
Bo polski izostat był uszkodzony. Zresztą teraz robi za standby. Włącznik sieciowy jest z tyłu. Filmik już wrzuciłem na YT: https://youtu.be/rCFUKmGBhU4
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Fajnie. Szkoda tylko, że jak przeważnie filmik pokazuje jedynie to, że działa a nic na temat brzmienia. Jakbyś poprosił szwagra czy któregoś z kumpli o nagranie kilku riffów na czystym, miałbyś materiał do bardziej miarodajnych testów puszczając je z telefonu.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
taki filmik też będzie. Ze względu na okres wakacyjno-urlopowy zespoły z mojego miasta zazwyczaj zawieszają próby. A do szwagra mam jechać ale nie wiem kiedy. Też nie za bardzo ma dla mnie czas.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Chyba trochę niejasno napisałem. Rozumiem, że masz na myśli nagranie filmików podobnych jak twoje wcześniejsze - ze szwagrem czy kumplami ogrywającymi wzmacniacz w kanciapie, co jest niewątpliwie dobrym rozwiązaniem. Natomiast moja sugestia jest taka, żebyś się z kimś dogadał na nagranie paru zagrywek i riffów, które mógłbyś wykorzystać potem już na etapie uruchamiania wzmacniacza puszczając je z telefonu zamiast Vadera. Jestem pewien, że ktoś z twoich znajomych muzyków bawi się też w nagrywanie w domowym studio i nagranie paru plików do testowania kanału czystego i przesterowanego (wszystkie nagrane jako czyste - niech testowany wzmacniacz sam je przesterowuje) nie będzie dla niego problemem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Ksantyp kiedyś miał przygotować takie pliki, ale nie zrobił chyba tego. Od dawna nie testuje Vaderem bo YT się przypieprzał. Teraz tylko mój były zespół czyli Infernal Bizarre, choć nie ostatnia płyta.
Wzmacniacz już po testach z gitarą: https://youtu.be/S9Kjqpt_12c
Wziąłem się za obudowę. Ponieważ lampy grzeją się to należało wymienić plastikowe kratki wentylacyjne na górze obudowy na metalowe. Założyłem stalowe takie jakie miałem możliwość zrobić. Jedna kratka ma ubytek w rogu ale taki materiał miałem i taki zastosowałem. Być może kupię jakąś perforowaną blachę i wymienię choć pewnie nie będzie mi się chciało.
Obudowę zostawiam w takim stanie jak widać na zdjęciach. Pomalowałem na czarno tylko te drewniane narożniki z tyłu obudowy.
Lampy mocy są blisko siebie i akurat dwie częściowo zachodzą pod ten kawałek drewnianej obudowy pomiędzy kratkami, więc przykręciłem tam kawałek aluminiowej płytki. Obudowę zostawiam w takim stanie jak widać na zdjęciach. Pomalowałem na czarno tylko te drewniane narożniki z tyłu obudowy.
Dobra robota Painlust. Fajnie to wygląda. Akurat wczoraj szukałem takiej/podobnej blachy perforowanej w kolorze CZARNYM. Podzielisz się jakimś namiarem gdzie możnaby ją kupić? W sieci tylko stalowe i aluminiowe ale nie spotkałem się z malowanymi. Na hasło z dopiskiem CZARNA wypluwa stalowe z surowej blachy. Moja lokalna hurtownia również tylko stal surowa, nierdzewna bądź aluminium.painlust pisze: ↑czw, 20 lipca 2023, 08:30 Wziąłem się za obudowę. Ponieważ lampy grzeją się to należało wymienić plastikowe kratki wentylacyjne na górze obudowy na metalowe. Założyłem stalowe takie jakie miałem możliwość zrobić. Jedna kratka ma ubytek w rogu ale taki materiał miałem i taki zastosowałem. Być może kupię jakąś perforowaną blachę i wymienię choć pewnie nie będzie mi się chciało...
In Gain I Trust
Zdradzę sekret... Trzeba kupić dodatkowo czarny spray... tylko ciiiii bo jeszcze się rozniesie.
Ja używam wysokotemperaturowego bo schnie jak podkład. Po pieciu minutach można własciwie montować element.